duminică, 30 iunie 2024

Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Vlaherne (2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 7 iulie și în sâmbăta a cincea din Postul Mare – Sâmbăta Imnului Acatist)


Traducere din limba rusa

Tropar

O comoară prețioasă, Maica Domnului, minunata ta icoana sfanta din Vlaherne a fost dezvăluita în Ierusalimul pământesc, iar apoi peste tot în lume si-a proslăvit minunile creștine. Acum noi alergăm la Tine și Te rugăm: vindecă sufletele noastre slabe de păcat și ajută-ne în toate faptele noastre, învie-ne cu pocăință, astfel încât să ajungem în Ierusalimul Ceresc să-L slăvim pe Domnul cu Tine pentru totdeauna.

Condacul 1

Ii aducem cântare de mulțumire Fecioarei Maria aleasa din toate generațiile, slavita neîncetat de toate puterile cerești și de toți sfinții în Împărăția Cerească, care conduce toate rugaciunile tainice ale sufletelor noastre și ne acopera neputințele cu mila Fiului Său și a Dumnezeului nostru. Iar Tu, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ai milă nesfarsita, elibereaza-ne din toate păcatele și relele noastre, iar noi te strigam: Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Icos 1

Arhanghelul Gavriil a venit la Tine, Maica Domnului, propovăduind o mare bucurie: „Bucură-te, cea plină de Har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus „. Iar Tu ai raspuns cu smerenie: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”. Acesta este un lucru minunat, iar noi ne rugăm către Tine: cere-I lui Dumnezeu pentru noi toți să dobândim virtuți evlavioase, pentru ca numele Tatălui Ceresc să fie slavit. Din acest motiv, strigăm cu speranță:

Bucură-te, Regină, îmbrăcată cu haine de aur;

Bucură-te, binecuvântată fiică a părinților drepți și sfinți;

Bucură-te, că Te-ai ridicat din rădăcina împărătească a lui Ioachim;

Bucură-te, născuta din familia de episcopi ai lui Ana;

Bucură-te, binecuvântata Regina;

Bucură-te, conducându-ne minunat spre Lumina cerească a lui Hristos;

Bucură-te, Preacurata care ai cuprins Mana Cerească;

Bucură-te, stăpâna îngerilor, triumfătoare în Ierusalimul ceresc;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 2

Ajungand la Sfanta Elisabeta, Preafericita Fecioară Maria, te-a intamplinat cu bucurie: „ Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?”; si ruda ta s-a umplut de Duhul Sfânt și te proslăvea zicând: „Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău!” Iar Tu, Maica Dumnezeului Atotputernic, ai spus: “Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui”.  Iar noi Te laudam pentru împlinirea veșnică a cuvintelor Tale si iti cerem să ne inveti sa aducem lauda lui Dumnezeu, sa primim bucuriile și durerile pe care le trimite asupra noastră cu credința în purtarea Lui de grija și pentru binele nostru, ca sa II cântam în vesnicia cerului Dumnezeului nostru: Aliluia!

Icos 2

Pentru noi cei născuți pe pământ este un mister Întrupărea lui Hristos Dumnezeu, dar Te slăvim, Mama si Fecioara, si ne rugam Ție, Împărăteasă Regină a Cerului și a Pământului, sa fii milostiva cu noi și sa primesti aceste laude:

Bucură-te, primind mulțumirea noastră cu dragoste;

Bucură-te, inspirându-ne sa Il cinstim pe Fiul tău și Dumnezeu;

Bucură-te, umplându-ne inima nepământească bucurie în Hristos:

Bucură-te, înnoind sufletul nostru prin harul lui Dumnezeu;

Bucură-te, îndrumătoare înțeleapta a tinerilor;

Bucură-te, trimițând o mare mângâiere tuturor celor obosiți;

Bucură-te, întăritoare atotputernica a celor slabi;

Bucură-te, sprijin și protecție de încredere la bătrânețe;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 3

Dumnezeu Te-a făcut Mama Domnului și Mântuitorului nostru, Te-a întărit pe calea îndelungată a vieții tale pământești, si ai îndurat o mare întristare când ai auzit de la Batranul Simeon despre uciderea nemiloasă a Fiului Tău. Te rugăm sa ne întăresti pe toți în greutatile vietii, sa ne dai iertarea păcatelor, transformandu-ne și reînnoindu-ne sufletele, astfel încât să fim onorați să cântăm împreună cu Tine în vecii vecilor lui Hristos: Aliluia!

Icos 3

Esti milostivă fata de toti oamenii, Maica Domnului, caci la cererea Ta Mântuitorul a făcut prima minune în Cana Galileii, când a înmulțit vinul la sărbătoarea nunții. Ne minunam de bunatatea Ta si Te rugăm: da-ne darul de a fi copii credincioși ai lui Dumnezeu și să respectăm poruncile Sale cu sârguință, cântând marea ta milă față de noi asa:

Bucură-te, Leagan Sfânt care ne-ai dat Pâinea Vieții;

Bucură-te, că Te arati vrednica de chipul evlaviei;

Bucură-te, întărind cu milă pe toți cei zeloși pentru curăția duhovnicească;

Bucură-te, că ne vindeci pe toți de răni și patimi păcătoase;

Bucură-te, distrugând uneltirile diavolului și rușinându-i viclenia;

Bucură-te, acoperindu-ne nevazut cu aripile harului;

Bucură-te, căci ne ajuti sa traim în credință și dragoste;

Bucură-te, binecuvântându-ne pentru ostenelile zilei;

Bucură-te, că ne înveți să Ii mulțumim lui Dumnezeu;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 4

In diverse necazuri și suferințe alergam la Tine, atotputernica Doamna Nascatoare de Dumnezeu, caci rugăciunile tale vindeca sufletele noastre de lipsa de credință și de insufletire. Tu mijlocesti la Cel care s-a născut din Tine sa ne dea putere și înțelepciune, iar noi îți cerem: împlinește-ne cererile inimilor sa Îl chemăm pe Hristos: Aliluia!

Icos 4

Ai văzut durerea și chinul lui Hristos când suferit moartea pe cruce. Fiul tău și-a întins mâinile divine pe cruce, cu chinul său eliberând întreaga lume de întunericul morții. Durerea Ta ca mama a fost mare, când L-ai văzut suferind pentru toți oamenii. Ne rugăm către Tine, Maica Vieții Veșnice, în amintirea mortii Lui dă-ne să-L iubim mereu pe Domnul din tot sufletul nostru, din toată inima și cu toate puterile noastre și te chemăm cu blândețe:

Bucură-te, Maica Domnului Hristos, care ai urmat Fiului tău pe Golgota;

Bucură-te, cea ce L-ai iubit pe Domnul mai mult decât alții;

Bucură-te, slăvita de cele cerești și pământești de-a lungul tuturor veacurilor;

Bucură-te, arătându-ne din belșug mila vindecătoare a lui Hristos;

Bucură-te, iartându-ne cu milostivire;

Bucură-te, încurajându-ne constant să ne corectăm viața;

Bucură-te, Tu, care niciodată nu ne părăsesti;

Bucură-te, întărindu-ne sa ne purtam crucea pământească;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 5

Sfânta ta icoană duce credincioșii pe calea lui Dumnezeu, Preasfanta  Nascatoare de Dumnezeu, da sănătate corpului, ii vindeca pe cei paralitici, ca noi toti, recunoscători, sa ii cântăm Domnului: Aliluia!

Icos 5

Te-ai bucurat, Maica Domnului, de Înviera Fiului Tău, impreuna cu apostolilor și femeile purtătoare de mir, caci El a fost Cuceritorul al morții și al iadului. Tu, O, Sfânta Nascatoare de Dumnezeu, mai mult decât toți ceilalți, ai slavit victoria lui Iisus Hristos asupra morții, si inima Ta de Mama a cântat și s-a bucurat neîncetat caci Fiul tău a înviat. Noi Iti cerem, Născătoare de Dumnezeu, sa Il rogi pe Mântuitorul să ne dea tuturor să sărbătorim pentru totdeauna Paștele neîncetat și nesfârșit al Domnului în Împărăția Cerurilor, si Te numim:

Bucură-te cu bucurie de Invierea Domnului;

Bucură-te, că ai înviat si Tu odata cu Învierea lui Hristos împreună cu apostolii;

Bucură-te, Maica Domnului lui Hristos Cel Înviat și Nemuritor;

Bucură-te, căci puterile ingeresti din ceruri se bucură;

Bucură-te, care îi numești copiii Tăi pe cei care Îl iubesc pe Fiul Tău;

Bucură-te, că ne ții în adevărata credință și în evlavie;

Bucură-te, că nu ne părăsești de la nastere până la despărțirea sufletului de trup;

Bucură-te, că ne-ai pregătit pentru un răspuns bun la Judecata de Apoi;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 6

Arhanghelul Gabriel ti-a adus vestea Tie, celei mai Neprihănite Mame a lui Dumnezeu, că viața ta pământească se va sfarsi în curând, astfel încât vei ajunge in slava de nedescris a Fiului Tău în Împărăția Lui. Stim ca până la sfârșitul veacurilor nu ne vei lăsa fără acoperirea Ta de Mama; Tu ești singura noastră Mijlocitoare, Speranța si Mângâiere după Dumnezeu, caci prin mijlocirea ta Mântuitorul va ierta păcatele tuturor, Caruia Ii cântăm slava și strigăm lui Dumnezeu: Aleluia!

Icos 6

Îngerii și oamenii au înălțat în ceruri cantari de slava pentru Tine, Preasfanta Născătoare de Dumnezeu,  când Domnul a luat sufletul Tău în mâinile Lui. Apostolii și toți creștinii au strigat de bucurie: „Preasfințita Nascatoare de Dumnezeu ne ajută!”, și strigăm împreună cu ei:

Bucură-te, ca după Adormirea Ta nu ne-ai lasat și ne mângâi;

Bucură-te, Vindecătoare rapida a sufletelor și trupurilor noastre;

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, Rugăciune neobosită, rugând pentru Fiul Tau pentru noi toți păcătoșii;

Bucură-te, buna mijlocitoare, care în curând ne va vesti iertarea în fața lui Dumnezeu;

Bucură-te, stea veșnică, strălucind în întunericul lucrurilor păcătoase;

Bucură-te, lună strălucitoare, care precede Soarelui Dreptății;

Bucură-te, cea ce i-ai întrecut pe toți sfinții si îngerii în viața ta;

Bucură-te, ferindu-ne inima de mânie și furie;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 7

Ca sa Iti arati marea dragoste pentru oameni, Preacurata Maica Domnului, l-ai binecuvântat pe Sfantul apostol și evanghelist Luca, sa Iti picteze aceasta icoana sfântă, ca prin ea toți creștinii din Ierusalim sa fie ajutati. După aceea, evlavioasa regină Eudoxia a dus icoana în orașul Constantinopol și a așezat-o în biserica din Vlaherne, astfel încât binecuvântarea, ajutorul și tăria Ta sa poată fi oferite tuturor oamenilor credincioși, și toți creștinii i-au cântat întotdeauna Fiului Tau: Aliluia!

Icos 7

O mare minune ai făcut în biserica din Vlaherne, cea mai minunată Regină a Cerului, cand Ti-ai aratat Acoperamantul cu care i-ai imbratisat pe tot cei suferinzi. Ne minunam de aceasta si  ne rugăm către Tine: rămâi langa noi neîncetat și protejează-ne de dușmanii vazuti si nevazuti, caci ești primul nostru Ajutor, sa primim prin mijlocirea ta milă, iar in ziua judecății cere milă pentru noi de la Fiul Tău. Ție, ca Atotmilostiva Născătoare de Dumnezeu, îți vom inalta cântari de recunoștință:

Bucură-te, acoperindu-ne pe toți cu nemărginita Ta bunatate;

Bucură-te, Mama iubitoare de copii și ingrijitoarea tuturor păcătoșilor pierduți;

Bucură-te, protejându-ne de erezie și schisme;

Bucură-te, mijlocitoare la mila lui Dumnezeu pentru noi;

Bucură-te, rugandu-te pentru noi Fiului tău a ne dea viata indelungata;

Bucură-te, aducând la Hristos pe cei necredincioși și pe cei pierduți;

Bucură-te, ajutandu-ne mereu în post și rugăciune;

Bucură-te, protejându-ne în zilele războiului pământesc și duhovnicesc;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 8

Dușmanul neamului omenesc a ridicat razboi icoanelor sfinte, astfel incat icoana Ta din Vlaherne, O Fecioară atotputernică, a fost ascunsa de creștini evlavioși în zidul bisericii ca Milostivirea Ta sa nu se piarda, Regina Îngerilor, pentru copiii Tai păcătoși. Și acum Îți cerem: transformă-ne credința slabă, întărește-ne speranța, învie iubirea din inimile noastre, iar noi să-i cântăm lui Hristos Mântuitorul: Aliluia!

Icos 8

Când vestea icoanei tale plină de har Vlaherne s-a răspândit peste tot în lume, oamenii credincioși s-au bucurat în inimile lor: preoți și călugări, ierarhi și mireni, caci Sfântul Munte Athos, țara Egiptului și a Constantinopolului, țările  de la estul și vestul lumii creștine au dat cinste și închinare icoanei Tale miraculoase. Pentru aceasta, și noi, cu speranță în marea și nemarginita ta îndurare, plângem la Tine:

Bucură-te, ajutând, încurajând și inspirând pe toți cei care se străduiesc sa duca o viață îngerească;

Bucură-te, medicul nostru milostiv, vindecătoare a bolilor noastre;

Bucură-te, că de dragul nostru părăsesti Raiul și îi ajuti pe cei în mâhnire;

Bucură-te, caci chiar în ceasul sfârșitului suferinței esti ajutatoarea noastra;

Bucură-te, binecuvântarea bunelor intenții;

Bucură-te, instruindu-ne pe calea către Împărăția Cerurilor;

Bucură-te, îndrumătoare vigilenta a tuturor celor pierduți și orbiți;

Bucură-te, luminând mintea credincioșilor cu slava minunilor Tale;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 9

Milostivirea Ta este copleșitoare, Maica Domnului, pentru că esti ajutor fiecaruia dupa vârsta si dupa nevoile lui, și de zi cu zi suntem ridicati până la tine, Preasfanta Doamnă, cu recunoștința cântând Domnului: Aleluia!

Icos 9

Retorii cei invatati nu vor putea sa Te laude pe drept, Mama Milostivă a Răscumpărătorului nostru, pentru ca cine este în putere să cânte toate virtuțile Tale, O Fecioară atotputernică, cine va lăuda slava Ta miraculoasă și cerească? Căci Tu ești proslăvita pe pământ și între oameni, si la Tronul Preasfântei Treimi; Dar noi, cu speranță și smerenie în fața icoanei Tale din Vlaherne, plecand genunchii, Iti aducem laudă:

Bucură-te, vindecându-ne pe toți de nemultumiri și amăgiri spirituale;

Bucură-te, ajutandu-ne sa crestem în Adevărul lui Hristos;

Bucură-te, ca ne învăți să fim buni ucenici și urmași ai Fiului Tău;

Bucură-te, caci ne dai discernămant duhovnicesc si ne indemni sa facem voia lui Dumnezeu;

Bucură-te, că ii încurajezi pe păcătoși la îndreptare și pocăință;

Bucură-te, chemând pe cei care s-au abătut de pe calea adevărului la pocăință;

Bucură-te, mijlocitoare, îndemnându-ne și instruindu-ne pe calea mântuirii;

Bucură-te, protejându-i pe cei evlaviosi de ispite;

Bucură-te, slujire caldă de rugăciune, liniștind pe Judecătorul tuturor;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 10

Fiecare suflet doreste sa fie salvat de la distrugerea veșnică, O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, adu-ne pe toți la Fiul Tău, pentru că El este cu adevărat Calea, Adevărul și Viata. In fata icoanei Tale din Vlacherne ne plecam sârguincios in rugăciune și plângem ca sa ne vestesti chemarea, vindecarea sufleteasca și fizică, îndemnându-ne să cântăm lui Dumnezeu cu mulțumire: Aleluia!

Icos 10

Rugăciunile Tale sunt puternice si de neclintit, Preacurata noastră Maică și Doamna noastră, caci prin Tine suntem protejați de toate necazurile și durerile, relele și bolile, câștigăm bucurie și mângâiere, că sa ajungem în Rai. Tu stai în fața Domnului nostru cel din Sfanta Treime Slavit, iar noi ne plecăm genunchii la mila Sa dătătoare de viață, si Tie iti strigăm:

Bucură-te, vindecare minunată de bolile incurabile;

Bucură-te, transformare glorioasă a sufletelor și a inimilor de piatră;

Bucură-te, speranța ca ne esti temelie de neclintit;

Bucură-te, dându-ne putere în încercări și greutăți;

Bucură-te, binecuvântând munca;

Bucură-te, învățându-ne să împărtășim roadele muncii pământești cu cei saraci si flamanzi;

Bucură-te, alungând întunericul vizitelor demonice;

Bucură-te, ducand oamenii la dreapta credință;

Bucură-te, pădure de stejar care ne umbrești de căldura patimilor și ne acoperi cu răcoarea bunătății;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 11

Primeste de la noi aceasta cantare, prin care cinstim sfanta Ta icoana din Vlaherne, caci prin ea Ti-ai dezvăluit harul, Maica a Luminii, caci acum, prin voia Ta icoana se afla la Moscova, si lăudam pentru totdeauna toate binecuvântările Dătătorului de Viata Hristos, Dumnezeul nostru, cu un cântec: Aliluia!

Icos 11

Ajutorul Ta vesnic se revarsă din Tine, Fecioară Maria, cu o adâncime de neconceput pentru îngeri și pentru oameni. Tu ești un mare mister, pe Tine Te slăvim, Maica marelui Dumnezeu cu acest cântec acatist și cerem: luminează-ne si vindecă-ne cu harul tău sufletele și trupurile ca să nu pierim, ci să lăudăm, să binecuvântăm și să ne închinăm întotdeauna lui Dumnezeu și Tie:

Bucură-te, cea mai presus de orice inger;

Bucură-te, copac roditor din care credincioșii se hrănesc;

Bucură-te, copac al binecuvântării, prin care mulți sunt acoperiți;

Bucură-te, caci prin mila Ta mereu faci minuni mari;

Bucură-te, păzitoarea noastra de la moarte subită;

Bucură-te, zdruncinând necredința și reînnoind speranța care se stinge;

Bucură-te, comoară neprețuită si binecuvântată a bisericilor și mănăstirilor;

Bucură-te, dulceață bucuriei și mijlocitoarea păcătosilor;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 12

Le dai bucurie și mângâiere tuturor celor care se roagă înaintea icoanei Tale facatoare de minuni, si poporul ortodox pleacă consolat pentru ca Tu, Nascatoare de Dumnezeu, mijlocești întotdeauna pentru toți cei care strigă către Dumnezeu pentru Tine: Aliluia!

Icos 12

Toti aduc cinste și lauda lui Dumnezeu și Maicii Domnului, caci cei de rang preoțesc, călugări și mireni Îți cer: salvează-i pe toți creștinii de la moarte vesnica și apara Biserica lui Dumnezeu de dușmanii vazuti si nevazuti până la sfârșitul timpului pentru a ne mântui pe noi toti. Privind fața ta strălucitoare, Regina Îngerilor, primim înțelegerea duhovniceasca stiind ca Vii la noi, Născătoare a marelui Dumnezeu, și pentru aceasta, cu speranță și dragoste, cântăm:

Bucură-te, caci prin cinstitele Tale icoane privirea noastră duhovniceasca se ridică la Tine;

Bucură-te, prin dăruirea sfințirii întregii lumi creștine;

Bucură-te, căci în icoanele Tale se descoperă puterea și harul Tău;

Bucură-te, acoperind pe toată lumea cu omoforul Tău alb ca zăpada;

Bucură-te, ca aduci lumina pentru cei pacatosi;

Bucură-te, călăuzitoare credincioasa spre lăcașurile de Sus;

Bucură-te, laudă cinstită a preoților evlavioși;

Bucură-te, staruinta călugărilor în fapte de rugăciune;

Bucură-te, că prin prezența Ta ne mângâi și a ne încânti;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 13

O, Maica Domnului lui Vlaherne, cea plina de minuni, bucură-ne inimile cu bucurie bună, venita de la Fiul Tau Iisus Hristos. In intristare dă-ne mângâiere, pace și liniște întregii lumi. Roaga-L pe Fiul Tău să ne ierte păcatele și să ne conducă în împărăția lui, în cel mai înalt Ierusalim, unde sa II cantam Dumnezeului Cel in Sfanta Treime slavit: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Arhanghelul Gavriil a venit la Tine, Maica Domnului, propovăduind o mare bucurie: „Bucură-te, cea plină de Har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus „. Iar Tu ai raspuns cu smerenie: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”. Acesta este un lucru minunat, iar noi ne rugăm către Tine: cere-I lui Dumnezeu pentru noi toți să dobândim virtuți evlavioase, pentru ca numele Tatălui Ceresc să fie slavit. Din acest motiv, strigăm cu speranță:

Bucură-te, Regină, îmbrăcată cu haine de aur;

Bucură-te, binecuvântată fiică a părinților drepți și sfinți;

Bucură-te, că Te-ai ridicat din rădăcina împărătească a lui Ioachim;

Bucură-te, născuta din familia de episcopi ai lui Ana;

Bucură-te, binecuvântata Regina;

Bucură-te, conducându-ne minunat spre Lumina cerească a lui Hristos;

Bucură-te, Preacurata care ai cuprins Mana Cerească;

Bucură-te, stăpâna îngerilor, triumfătoare în Ierusalimul ceresc;

Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Condacul 1

Ii aducem cântare de mulțumire Fecioarei Maria aleasa din toate generațiile, slavita neîncetat de toate puterile cerești și de toți sfinții în Împărăția Cerească, care conduce toate rugaciunile tainice ale sufletelor noastre și ne acopera neputințele cu mila Fiului Său și a Dumnezeului nostru. Iar Tu, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ai milă nesfarsita, elibereaza-ne din toate păcatele și relele noastre, iar noi te strigam: Bucură-te, slava Bisericii cerului și pământului, Preabinecuvanta Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne!

Rugăciune către Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu înaintea Icoanei din Vlaherne:

O Doamna noastră Preafericită și Atotputernică, Doamna din Vlaherne și a întregii lumi creștine, Te laudăm și Îți mulțumim pentru marea Ta îndurare, pentru ca ne-ai dat binecuvântata victorie a Icoanei tale cinstite, atotvindecătoare, manifestată prin harul minunilor Tale din Constantininopol prin care acesta a strălucit.

Privind cu venerație și cu bucurie fața ta strălucitoare, plină de har, Preacurată, vedem ochii tăi albaștri, cerești, plini de mare dragoste, bunătate bogată și smerenie desăvârșită. Buzele tale sunt de culoarea unui trandafir, pline de cuvinte dulci. Brațele tale întinse spre noi sunt pline de fapte bune. Nu putem descrie minunata ta frumusețe nepământeană, doar stam în tăcere și tremurând strigăm către sufletul nostru, zdrobiți de smerenie în fața sfințeniei tale perfecte.

Stam cu frică în fața Sfintei Tale Icoane, căzând jos, implorându-Te să ridici firea noastră umană prin rugăciunile Tale neîncetate și să ne cureti de orice întinare a cărnii și a sufletului, căci noi stim cat de mult poate face rugăciunea Ta înaintea Tronului Fiului Tău. Iată, noi, smeriți și păcătoși, împovărați cu jugul multor nelegiuiri grave, cu profundă afecțiune cerem vindecarea orbilor, șchiopilor, surzilor și a altor suferințe, a celor posedati de multe dureri și afecțiuni, pentru că știm că nimic nu este imposibil prin mijlocirea Ta.

Te rugăm, de asemenea, să ne intaresti credința in Dumnezeu, trimite pace Bisericii Ortodoxe de pretuntindeni,  sa pastoreasca in tăcere și prosperitate, întăreste ortodocșii in încercari și salveaza-i de erezii, schisme și diviziuni care distrug sufletele. Tu Ești incomparabila noastră podoabă, slavita, cerească și suverană protecție, un ajutor rapid, o mijlocitoare nerușinata și vesnica la Dumnezeu si la Iisus Hristos. Iti multumim Tie si Atotputernicului și Atot-Milostivului Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, împreună cu Tatăl Său și cu Preasfântul, Bunul si de  Viață Dătătorul Său Duh, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor