vineri, 7 iulie 2023

Sunt oameni


 

Sunt oameni care își descoperă sufletul în fața ta, și te eliberează instant de orice povară.
Îți permit prin exemplul lor, să fii exact așa cum simți.
Ei îți arată că se poate să privești în sufletul tău și să îl scoți în lume, nu ca pe un animal fioros care atacă rațiunea, ci ca pe o pasăre măiastră care preschimbă durerea în înțelepciune eliberatoare. Te inspiră să faci din lume un loc în care te atinge doar ceea ce tu alegi să ajungă la tine.
Îți cântă toate melodiile pe care nu știai că simțirea ta le fredona, îți pun în cuvinte toate gândurile, ordonate de parcă nu ar fi fost în haos dar mai ales, te centrează.
Privindu-i, revii în centrul ființei tale, și te uiți la tine, așa cum vezi că se uită ei la propriul suflet.
Și îi iubești pentru că sunt adevărați, dar de fapt, atunci începi să îți iubești propriul suflet.
 
Depresia de lângă noi: cum să-ți ajuți partenerul sau pe tine când mergeți spre abis

Să vorbim, astăzi, despre depresie, o provocare în fața căreia ne credem imuni și care nici măcar nu bănuim, uneori, că ne-a lovit. Poate că tu, partenerul de viață, un coleg sau o prietenă sunteți într-un astfel de moment dureros și aveți nevoie de sprijin. Iar dacă depresia nu este o realitate în viața ta, păstrează recomandările din acest newsletter ca o formă de prevenție.

Să începem cu tine, cel care citești acest newsletter. Întâi de toate, răspunde-ți la întrebările de mai jos, ca și cum ai face un self-checking.

Te simți, adesea, obosit(ă), lipsit(ă) de energie și fără motivație? Ți-ai pierdut interesul pentru ceea ce îți plăcea în trecut, nu îți mai faci planuri de viitor, ai devenit cinic(ă) și vezi aproape totul prin filtrul negativismului? Ba mai mult, te irită optimismul sau buna dispoziție a partenerului sau celorlalți, pe care îi percepi superficiali? Te regăsești, adesea, într-o stare permanentă de furie și nemulțumire față de toți și toate? Ți-a scăzut dorința sexuală sau, dimpotrivă, a rămas printre puținele plăceri din viață? Nici măcar vacanțele nu te mai încântă. Ești tot mai critic(ă) cu ceilalți, exprimi nemulțumiri și mai deloc aprecieri? Te simți blocat(ă), nu mai vezi sensul vieții tale de zi cu zi? Gândurile tale sunt din ce în ce mai pesimiste și stresante? Te simți ca și cum ești învăluit(ă) de un nor întunecat, din care nu poți ieși și îi privești pe ceilalți prin acel nor? Somnul este adesea neodihnitor, dormi puține ore sau simți că nu te poți odihni pur și simplu, nu ai poftă de mâncare sau, poate, că nimic nu-ți potolește foamea. Te irită aproape orice la ceilalți sau ești atât de deconectat(ă) de tine și de ei, încât simți că funcționezi din inerție, fără bucurie și plăcere? Uimirea și prezența s-au risipit. Lumea din jurul tău e deja prea întunecată.

Dacă răspunsul la câteva dintre întrebările de mai sus este da, cere ajutor, vorbește cu un prieten sau coleg de încredere, vorbește cu partenerul tău de viață. Cere ajutorul unui specialist. Depresia nu trece de la sine și nu este semnul unei slăbiciuni sau neputințe personale, ci pur și simplu, ai trăit prea multă suferință și disconfort, iar ceea ce ai pierdut a fost atât de greu de dus pentru tine.

Trăim într-o cultură cu un istoric dificil în ceea ce privește relațiile, suntem deconectați de noi înșine și asta ne-a afectat și ne afectează pe toți. Simpla expunere la atât de multă neîncredere, comparații și respingere, trădări și abandon, conflicte distructive ne predispune pe toți la dezechilibre emoționale și mintale. Ba mai mult, este un efort considerabil pentru noi toți să ne menținem sănătoși. Sistemul nostru nervos cedează de la atâta presiune, disconfort și frică. Depresia ta este consecința faptului că trăim într-o cultură care continuă să supraviețuiască nevindecată.

Din fericire, din ce în ce mai mulți adulți sunt conștienți de aceste provocări, revin la ei înșiși, sunt mai conectați cu ei și cu ceilalți, devenind un spațiu de siguranță și de sprijin emoțional pentru oamenii din jur. Relațiile nu mai sunt doar o sursă de stres și disconfort.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor