sâmbătă, 11 februarie 2023

Cuvânt al părintelui Savatie Bastovoi:

 

Cuvânt al părintelui Savatie Bastovoi:

    ,,Lumea s-a împărțit în oi și capre iremediabil. Unii de-a dreapta și alții de-a stînga. Nu în urma vreunui argument, ci din pricina duhului care s-a furișat în suflet.

     Duhul bun se agonisește, duhul rău se furișează în inimă și pune stăpînire pe minte pe neobservate.

     Nu trebuie să faci nimic pentru a te umple de duh rău. Ba tocmai asta trebuie să faci: nimic! Să nu te împotrivești, să iei ideile lui de-a gata.

     Iar duhul acesta pe fiecare îl arată în chipul în care este, încît ți se pare că cei stăpiniți își păstrează chipul, deși toți au devenit la fel, lucru care se arată doar în momentele de sinceritate.

     Și de o parte, și de alta, există oameni virtuoși și păcătoși, inteligenți și mai proști.

     Căci virtuțile sînt felurite, iar la oamenii nedesăvîrșiți educația și darurile sînt amestecate cu patimile, care și ele sînt felurite și pe fiecare îl chinuie după slăbiciune. De aceea, a spune că cineva nu înțelege lucruri evidente pentru că e prost sau rău intenționat, e greșit. Omul poate fi și deștept, și bineintenționat, dar să nu priceapă realitatea din pricina duhului care îl stăpînește.

     Așa că, aparent, fiecare rămîne același, deși se desparte.

     Cei mai educați se poartă cu semenii lor oarecum educat - ei nu spun că i-ar vrea morți pe cei care nu cred ca ei, spun doar că ei ar trebui să nu mai fie. Să nu mai aibă acces la școală, la cuvînt, la spitale, la bani. În fapt, sfîrștul este holocaustul, lagărele și lepădarea tuturor celor care gîndesc diferit.

     În această luptă a celor despărțiți Biserica va pierde mereu, deoarece duhul lui Hristos a înfipt adînc în noi convingerea că libertatea celuilalt trebuie respectată, chiar și atunci cînd el te duce la cruce pentru a te țintui.

     Și, deși știm că diavolul ne șantajează prin acest crez în libertate pe care îl avem, noi nu vom înceta să credem și să spunem că libertatea celuilalt trebuie respectată, în numele lui Hristos.

     Oare nu aceasta este iubirea - cea neînțeleasă și pururea vie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor