marți, 18 iulie 2023

Felicitări, copil imperfect!


 S-a terminat şi Bac-ul. Şi am luat-o de la capat, cu lăudat elevii de 10, liceele de 10, la fel cum am facut-o cu scolile gimnaziale de 10. Să ne iasă recolta de 10 la hectar.
Am să aleg să-i ignor pe elevii de 10 şi pe profesorii de 10. Şi am să-mi scot pălăria în faţa celor de 9,50. Şi de 8,50. Şi de 7,50. Şi de 6,50. Şi MAI ALES in faţa celor de 6,00 la Bac si de 5,00 la EValuare naționala. Dragilor, aţi reusit! Ignoraţi, jigniţi poate, arătaţi cu degetul, dar aţi reuşit. Nu e 10. Dar pentru voi 7,30 e o victorie mai mare si mai neaşteptată decat orice 10. E uşor să faci Bucureşti-Constanţa pe autostradă într-un Ferrari. Dar încearcă într-un Matiz. Are mai multe merite şoferul Matizului.
Felicitari profesorilor cu elevi imperfecţi! Munca voastră este mult mai grea decât a profesorilor de olimpici. Să iei un copil de 10 şi să-l menţii la 10 e ok. Dar să iei un copil de 2 şi să-l duci la 5 sau la 7…. E uşor să fii medic făcând doar injecţii cu botox la oameni sănătoşi. Dar să te văd cârpind aorte explodate, capete cu anevrism cărora nimeni nu le garantează nimic...
Îi acuzăm de dezinteres şi de modele false. Dezinteres pe care noi l-am cultivat şi îl promovăm. Oftează mămica atunci când îi dă copilului 50 de lei pentru meditaţie la mate, dar se duce şi da 150 pe unghiuţe . Şi apoi vrea interes pentru educaţie. Într-o lume în care simbolurile ţărilor sunt fotbaliştii, noi vrem de la ei să-şi aleagă idoli laureaţi de Premiu Nobel. Zău???
Felicitări, copii de 7,50 şi de 8,50! Pentru că voi veţi ţine ţara pe picioare. Ceilalţi vor pleca, pentru că se vor considera prea buni pentru noi. Noi i-am învăţat asta! Sa ne repezim sa ii felicităm pe aceia ai căror părinți au rămas fără serviciu in pandemie si abia au avut ce pune pe masa, pe aceia care au rugat pe prieteni sa le ofere un laptop oricât de folosit ca să poată si copilul sa urmărească exercițiile de la matematică ori testele de la română! Și, din plusul nostru, să oferim! Cei care ne conduc si noi ne bucuram de rezultatele bune, dar de cele mai putin bune, cine se bucura? Nimeni! Bunul Dumnezeu sa ne ierte pentru rautatile si egoismul din sufletele noastre si sa ne dea putere sa ii ajutam pe copiii despre care vorbeam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor