marți, 22 octombrie 2024

Nelegiuirile si nimicirea Sodomei.


 

  • Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma spre seara; iar Lot sedea la poarta Sodomei. Si vazandu-I, Lot s'a ridicat sa-I intampine si s'a plecat cu fata pana la pamant
    Fc 18:2

  • 2. si a zis: "Rogu-va, Domnii mei, abateti-Va pe la casa robului Vostru si ramaneti acolo peste noapte; spalati-Va picioarele, iar maine Va veti scula de dimineata si Va veti duce'n drumul Vostru". Ei insa au zis: "Nu, ci vom ramane in ulita" 1.
    Fc 18:4, Fc 43:24, Iov 31:32, Evr 13:2

  • 3. Dar el a staruit atat de mult 2, incat Ei s'au abatut pe la el si au intrat in casa lui. Atunci el Le-a facut ospat; si azime Le-a copt, iar Ei au mancat.

  • 4. Dar mai inainte ca Ei sa se fi culcat, oamenii cetatii - sodomitii - de la tanar pana la batran, tot poporul pan'la unul, au inconjurat casa

  • 5. si l-au chemat afara pe Lot si i-au zis: "Unde sunt barbatii care-au venit la tine-asupra noptii? Adu-ni-i afara, ca sa-i cunoastem 3!"
    Jd 19:22, Rm 1:27, 2Ptr 2:7

  • 6. Lot a iesit la ei in fata usii, a inchis usa dupa el

  • 7. si le-a zis: "Nu, fratilor, va rog, nu faceti raul!
    Jd 19:23

  • 8. Iata, eu am doua fete care n'au cunoscut barbat; vi le-aduc sa faceti cu ele ce va place 4, numai Acelor Oameni sa nu Le faceti nimic, de vreme ce-au intrat sub acoperisul casei mele!"
    Jd 19:24

  • 9. Dar ei au zis catre el: "Da-te la o parte! Esti un venetic, si-acum faci pe judecatorul? Tie-ti vom face mai rau decat lor!" Si s'au napustit asupra lui Lot si s'au apropiat de usa s'o sparga.
    2Ptr 2:7-8

  • 10. Dar Oamenii Si-au intins mana, l-au tras pe Lot la Ei in casa si au incuiat usa;

  • 11. iar pe oamenii care erau la usa casei i-au lovit cu orbire, de la mic pan'la mare, asa ca s'au lasat pagubasi sa mai caute usa.
    4Rg 6:18, Sol 19:17, Sir 16:9

  • 12. Apoi Oamenii i-au zis lui Lot: "Ai pe cineva din ai tai aici? Pe ginerii tai, pe fiii tai, pe fetele tale sau pe oricine mai ai in cetate, scoate-i din locul acesta,

  • 13. caci Noi avem sa nimicim locul acesta, pentru ca strigarea'mpotriva lor s'a suit la fata Domnului, si Domnul Ne-a trimis sa-l pierdem".
    Fc 18:20

  • 14. Atunci a iesit Lot si a grait cu ginerii sai, cei ce aveau sa le ia 5 pe fetele lui, si le-a zis: "Sculati-va si iesiti din locul acesta, caci Domnul va sa piarda cetatea". Ginerilor insa li s'a parut ca el glumeste.
    Lc 17:28

  • 15. Iar in revarsatul zorilor, il zoreau ingerii pe Lot, zicand: "Scoala, ia-ti femeia si pe cele doua fete ale tale pe care le ai [aici] si iesi, ca nu cumva sa pieri odata cu nelegiuirile cetatii!"

  • 16. Cum insa el zabovea, ingerii l-au apucat de mana, pe el si pe femeia lui si pe cele doua fete ale lui, Domnul avand mila de el.
    Evr 1:14

  • 17. Si a fost ca dupa ce l-au scos afara, [unul din Ei] a zis: "Scapa-ti viata! Sa nu te uiti inapoia ta, nici sa te opresti in Campie 6, ci scapa la munte, ca nu cumva sa fii mistuit impreuna cu ei!"
    Sol 10:6

  • 18. Dar Lot Le-a zis: "Nu, Doamne 7, Te rog!

  • 19. Iata ca robul Tau a aflat mila'n fata ochilor Tai si mare-i bunavointa 8 pe care-o ai fata de mine, mantuindu-mi viata; dar nu voi putea sa fug in munte, ca nu cumva sa ma ajunga prapadul si sa mor.

  • 20. Iata cetatea aceasta: destul de aproape ca sa fug in ea, e si destul de neinsemnata. In ea imi va fi scaparea. Lasa-ma sa scap intr'insa - asa-i ca ea nu'nseamna mare lucru? - si sa raman in viata!"

  • 21. Si i-a zis: "Iata, de dragul fetei tale iti implinesc si aceasta dorinta: nu voi ruina cetatea de care vorbesti.

  • 22. Grabeste-te dar si fugi in ea; ca Eu nu pot face nimic pana nu vei ajunge tu acolo". De aceea s'a si numit cetatea aceea Toar.
    Sol 10:6

  • 23. Se ridica soarele deasupra pamantului cand Lot a intrat in Toar.

  • 24. Atunci Domnul a facut sa ploua peste Sodoma si Gomora pucioasa si foc de la Domnul, din cer,
    Dt 29:23, Is 1:9-10, Is 13:19, Ir 20:16, Ir 49:17, Ir 50:40, Pg 4:6, Am 4:11, Sol 10:6, Sir 16:9-10, 3Mac 2:5, Lc 17:29, 2Ptr 2:6, Iuda 7:1-24

  • 25. si a nimicit cetatile acestea si toata Campia si pe toti locuitorii cetatilor si tot ce odraslea din pamant.

  • 26. Femeia lui [Lot] insa s'a uitat inapoi si s'a prefacut in stalp de sare 9.
    Sol 10:7, Lc 9:62, Lc 17:32

  • 27. Iar dis-de-dimineata a alergat Avraam la locul unde statuse'n fata Domnului

  • 28. si, catand spre Sodoma si Gomora si spre tot tinutul Campiei, iata c'a vazut fumegarea pamantului ridicandu-se ca fumul unui cuptor.

  • 29. Si asa a fost ca, atunci cand a prapadit Dumnezeu toate cetatile din partile acelea, Dumnezeu Si-a adus aminte de Avraam si l-a scos pe Lot din mijlocul prapadului, atunci cand a prapadit Dumnezeu cetatile unde traia Lot.

  • 30. Iar Lot a iesit din Toar si s'a asezat in munte, impreuna cu cele doua fete ale sale, caci se temea sa locuiasca in Toar; si a locuit intr'o pestera, el si cele doua fete ale sale.

  • 31. Si cea mai mare a zis catre cea mai mica: "Tatal nostru e batran 10, iar in tinutul acesta nu-i nimeni care sa intre la noi, asa cum se obisnuieste'n tot pamantul.

  • 32. Haidem dar sa-l imbatam pe tatal nostru cu vin si sa ne culcam cu el; si astfel din tatal nostru sa ne ridicam urmasi".

  • 33. Si'n noaptea aceea l-au imbatat pe tatal lor cu vin; si a intrat cea mai mare si'n chiar noaptea aceea s'a culcat cu tatal ei; dar el nu si-a dat seama cand s'a culcat ea si cand s'a sculat.
    Sir 19:2

  • 34. Iar a doua zi a zis cea mai mare catre cea mai mica: "Iata, eu m'am culcat azi-noapte cu tatal meu; sa-l imbatam si'n noaptea asta cu vin si du-te sa te culci si tu cu el; si astfel sa ne ridicam urmasi din tatal nostru!"

  • 35. Si l-au imbatat pe tatal lor cu vin si'n noaptea aceea; si a intrat si cea mai mica si s'a culcat cu el; dar el nu si-a dat seama cand s'a culcat ea si cand s'a sculat.

  • 36. Astfel amandoua fetele lui Lot au ramas grele de la tatal lor.

  • 37. Cea mai mare a nascut un fiu si i-a pus numele Moab, zicand: "Este din tatal meu" 11. Acesta e tatal Moabitilor, care sunt si'n ziua de azi.

  • 38. Si a nascut si cea mai mica un fiu si i-a pus numele Ben-Ammi, zicand: "Acesta-i fiul neamului meu" 12. Acesta e tatal Amonitilor, care sunt si'n ziua de azi.

     

    Mistere ale umanitatii - Sodoma si Gomora

    De-a lungul secolelor, misterul care a inconjurat atat locatia, cat si modul in care au disparut cetatile Sodoma si Gomora a ramas de nepatruns, pentru oamenii de stiinta.

    Multi au incercat sa dezlege aceste enigme, insa ipotezele precum eruptia vulcanica sau o explozie a acumularilor de gaze naturale si de petrol din pamant, care ar fi dus la sfarsitul cetatilor, au fost infirmate.

    Descifrarea unei tablite de lut aflate de ani buni in proprietatea British Museum a lansat o noua pista: la originea dezastrului s-ar fi aflat un... asteroid!

    In opinia cercetatorilor britanici, asteroidul care a ras de pe fata pamantului Sodoma si Gomora ar fi apartinut asa-numitei grupe Aten (sau Aton, numita astfel dupa zeul-Soare al egiptenilor).

    Cercetatorii britanici n-au indraznit sa-si publice concluziile intr-o revista stiintifica, din teama de a nu fi ironizati.

    Ei mai sustin ca inainte de impact, asteroidul a provocat un lant de distrugeri spectaculoase, consemnate in circa 20 de legende antice si chiar in Biblie, in povestea Sodomei si a Gomorei. Cele doua cetati, cred Hempsell si Bond, ar fi fost parjolite de flacarile provocate de unda de soc.

    Teoria lor e contestata de arheologi, care spun ca sumerienii nu erau totusi capabili sa observe atat de amanuntit cerul.

    La randul lor, geologii afirma ca modificarea reliefului de la Kofels s-ar fi produs cu circa 6000 de ani mai devreme decat au calculat cei doi britanici. Acestia continua sa se agate de argumentul ca o "simpla" surpare a unui munte nu ar fi putut elibera atata energie incat sa modeleze solul in structura si forma pastrate pana astazi. Pentru asta ar fi fost necesara energia a 4,5 megatone de trotil, ca sa incinga pana la 1.700 de grade Celsius stratul de roca de pe povarnisul muntelui.


    Ca sa ne facem o imagine, bomba atomica "Little Boy", lansata in 1945 asupra Hiroshimei, avea o forta distructiva echivalenta cu "numai" 13-15 kilotone de explozibil TNT.

    Ce spune Biblia

    Varianta crestina a distrugerii celor doua cetati o gasim descrisa amanuntit in Vechiul Testament, potrivit caruia, inmultindu-se fara seaman faradelegile, preacurvia si mizeria morala a locuitorilor din cetatile Sodoma si Gomora, Dumnezeu a decis distrugerea lor in totalitate.

    Dintr-un dialog pe care patriarhul Avraam il poarta cu Dumnezeu, rezulta ca in cele doua asezari nu s-au aflat nici macar zece locuitori drepti, de dragul carora sa fie acordata iertarea divina.

    Drept pentru care, din toata suflarea, doar nepotul lui Avraam, Lot, sotia si cele doua fiice au fost salvati de Dumnezeu. Insa in fuga lor spre Toar, femeia lui Lot, nesocotind porunca ingerilor de a nu se uita inapoi, "s-a prefacut in stalp de sare". Ulterior, cele doua fiice ale lui Lot aveau sa aduca pe lume, prin incest cu propriul tata, parintii a doua popoare: moabitii si amonitii.


    In cautarea unei explicatii stiintifice a dezastrului descris atat de amanuntit in Sfanta Scriptura, dr. Melvin Kyle a condus in 1924 o expeditie arheologica in zona unde se presupune ca s-ar fi aflat Sodoma si Gomora, langa Marea Moarta.

    Facand sapaturi, Melvin Kyle si William Albright au descoperit un strat de sare care se intinde pe o lungime de 10 km si are o grosime in unele locuri de 50 cm. Deasupra acestui strat de sare este unul de pucioasa.

    La situl Bab-edh-Dhra din Peninsula Lisan, s-au gasit urmele unei asezari stravechi si prospere din vremea lui Avraam, asezare distrusa prin foc in intregime.

    Invatatii antici si istorisirile lor

    Cativa invatati renumiti, printre care si Tacitus, au facut referiri la ruinele pe care le-ar fi vazut ei insisi. Istoricul Tacitus confirma nimicirea descrisa in Biblie, notand: "Sesul vecin cu Marea Moarta, candva roditor si populat cu orase mari, a fost nimicit prin fulger, urmele caruia se vad pe pamantul ars, azi cu totul neroditor".

    La fel si geograful grec Strabo pomeneste distrugerea Sodomei in lucrarea sa "Geografia".


    La randul sau, evreul Iosif Flavius scria, in cartea sa "Razboaiele iudaice": "Provincia din preajma lacului Sodomei era candva o tara binecuvantata prin rodnicia sa si se impodobea cu multe orase, dar acum este cu totul arsa. Se spune ca pentru nelegiuirile locuitorilor ei, a fost distrusa de fulger. Chiar si pana azi se pot vedea unele ramasite ale focului ceresc si urmele a cinci orase".

    Chiar si localizarea exacta a acestor cetati sinonime azi cu "tara pacatelor" le-a dat mari batai de cap istoricilor si arheologilor. Potrivit unora dintre ei, Sodoma ar fi putut coincide cu actualul sit arheologic de la Bab-edh-Dhra din Iordania, iar Gomora - cu situl de la Numeira (la 13 km sud de primul).

    Parerea generala este ca ambele asezari se aflau in sudul Marii Moarte, iar eventualele ruine s-ar putea gasi sub ape. Ca argument, sunt aduse mentiunile istoricului evreu Iosif Flaviu si ale celui crestin Eusebiu, dupa care Marea Moarta se intindea de la Ierihon pana la Toar, facand parte dintr-un grup de cetati de campie.

      sursa Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor