ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
vineri, 23 mai 2025
Fiecare masă era un act de recunoștință față de roadele muncii și ale naturii. Poate că gusturile erau mai puține, dar sensul era mult mai adânc.
Cu cinci secole în urmă, mesele românilor de rând nu aveau nimic sofisticat, dar erau pline de simplitate, rost și legătură profundă cu natura. Țăranul român își cultiva singur hrana și se hrănea cu ce îi oferea pământul, fără excese, dar cu respect pentru fiecare bucată de mâncare. În lipsa condimentelor exotice sau a tehnologiilor moderne, gustul era dat de fum, usturoi, ceapă, leuștean și sare de ocnă. Fiecare anotimp își aducea farfuria lui: vara, legume din grădină; iarna, mămăligă, slănină și varză murată.
Mămăliga, deși porumbul a fost adus ceva mai târziu din Lumea Nouă, a început treptat să înlocuiască terciurile din mei sau grâu, devenind alimentul de bază. Lângă ea se aflau brânzeturile simple, smântâna, ouăle fierte și ceapa crudă. Carnea era o raritate pentru oamenii simpli și se consuma în special la sărbători – de obicei carne de porc, afumată și conservată în untură sau la fum. Peștele, în schimb, era mai des întâlnit, mai ales în zonele de râu sau de lângă Dunăre, unde se gătea copt, afumat sau uscat.
Pâinea se cocea acasă, în cuptoare de lut, din făină de secară, grâu sau orz, iar deserturile erau aproape inexistente în forma în care le știm azi. Dulcele era dat de fructele uscate, mierea de albine sau colacii copți de sărbători. Se bea apă de fântână, zer, lapte sau vin slab, iar cafeaua era o necunoscută pentru omul de rând. Toată hrana avea o valoare ritualică, era împărțită cu grijă și cu bucurie, iar nimic nu se arunca.
Mâncarea românilor de acum 500 de ani nu era doar hrană – era parte din identitate, din legătura lor cu pământul și cu Dumnezeu. Fiecare masă era un act de recunoștință față de roadele muncii și ale naturii. Poate că gusturile erau mai puține, dar sensul era mult mai adânc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Se spune ca daca aceasta rugaciune pentru bolnavi este spusa cu credinta timp de 7 zile la rand, toti sfintii vor conlucra si isi vor un...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.