vineri, 12 august 2022

Mila naturii

Când cineva pe care îl iubim moare, ne poate pune în genunchi. Dar în această experiență de tristețe intensă, există ceva unic de frumos. Deschide o fereastră de timp, oricât de scurtă, care permite chiar și celor mai duri oameni să simtă o profundă compasiune pentru alte ființe. Ne permite să vedem că toți ceilalți suferă așa cum suferim noi și apare un sentiment extraordinar de solidaritate cu alte ființe. Oricât de trecător ar fi acest sentiment, este mila naturii. Pentru că ne amintește să dăm drumul și să nu ne mai apărăm pe noi înșine tot timpul.

 „Schimbare, totul este schimbare, nimic nu poate fi pastrat.⁣⁣ În măsura în care mergi cu un pârâu, vezi - ești nemișcat, curgi cu el. ⁣ Dar, în măsura în care rezisti curentului, atunci observi că curentul trece pe lângă tine și se luptă cu tine. Așa că înotați cu el , mergeți cu el - și ești acolo, ești în repaus ( odihna) . ⁣ Și acest lucru este, desigur, foarte adevărat, când vine vorba de acele momente în care viața pare să ne ia cu adevărat, iar fluxul schimbării ne va înghiți complet. În momentul morții ne gândim: „Uh-oh, asta este. Acesta este sfârșitul.”⁣⁣ Și așa, la moarte, ne retragem și spunem: „Nu-nu-nu-nu, nu asta... nu-nu-încă... te rog...”⁣⁣ Dar, de fapt, întreaga problemă, este că... într-adevăr nu există altă problemă pentru ființele umane, atunci să... să treacă peste acea cascadă când vine timpul. La fel cum treci peste orice altă cascadă. Așa cum mergi mai departe de la o zi la alta. La fel cum te culci noaptea. Fii absolut dispus să mori. Acum, eu nu predic. Nu spun că ar trebui să fii dispus să mori și că ar trebui să-ți dezvolti curajul și, cumva, să faci un front bun atunci când vine lucrul teribil. Nu asta e ideea deloc. Ideea este că nu poți decât să mori, ei bine... Dacă înțelegi acest sistem de valuri. Dacă înțelegi, că dispariția ta ca forma în care gândești „Tu ești tu... Dispariția ta ca acest organism special... Este pur și simplu, sezonier. Că, voi... sunteți la fel de mult spațiul întunecat dincolo de moarte, precum sunteți intervalul de lumină numit viață. Acestea sunt doar două laturi ale tale.⁣⁣ Dar propagarea vibrațiilor, iar viața este vibrații, pur și simplu continuă și mai departe, dar ciclurile sale sunt cicluri scurte și cicluri lungi. Deci, vezi tu, iată principiul, când nu te împotrivești schimbării... ⁣⁣ Adică suprarezist... ⁣⁣ Când nu rezisti schimbării, vezi că lumea care este în schimbare, care dispare ca fumul, nu este diferită de lumea Nirvana ( de Rai ) . Nirvana, așa cum am spus, înseamnă „expiră”, eliberează respirația. Deci, în același mod, nu te împotrivi schimbării, totul este același principiu. Deci, Bodhisattva salvează toate ființele. Nu predicându-le predici, ci arătându-le că sunt eliberați, ei sunt eliberați... Prin însuși faptul că nu te poți opri din schimbare.( nu poți opri schimbările ) Nu te poți agăța de tine. Nu trebuie să încerci ( sa te agăți de tine), NU te agăța de tine. Nu poți face. Și aceasta este mântuirea. Memento Mori, fii atent la moarte.⁣⁣ Cel mai important lucru pe care trebuie să-l realizeze oricine este că tu și fiecare persoană pe care o vezi, vei muri în curând. Cu alte cuvinte, din primul punct de vedere, se va întâmpla cel mai rău, veți muri cu toții. Și nu doar amâna în mintea ta și spune: „Voi lua în considerare asta mai târziu”. Este cel mai important lucru de luat în considerare ACUM.⁣⁣ Pentru că vă permite, este mila naturii. Pentru că vă va permite să renunțați. Și nu te apăra tot timpul. Risipești toate energiile în autoapărare.⁣⁣” ~ Alan Watts


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor