sâmbătă, 3 februarie 2024

... S A F I I O M! ....

 Bucuria mea: Dupa chip cunosti o floare, Ciocarlia dupa cant, Aurul dupa culoare, Si pe om dupa cuvant! Acesta este indemnul meu ca preot, in viata, sa nu iei nimic in tragic si sa nu deznadajduiesti: CU HRISTOS, HAI CA POTI! SA FII CA BRADUL, care (daca este o furtuna prea puternica) SE FRANGE, DAR, NU SE INDOAIE! Cat de frumos este, chipul crestinului ortodox, Care-l traieste pe Hristos! Te indemn, ca in viata SA FII OM! Si cand spun: SA FII OM!, ma gandesc la Iisus Hristos, care a fost OM ADEVARAT si DUMNEZEU ADEVARAT, EL fiind modelul nostru de vietuire crestin ortodoxa.
   Sa fii curat ca floarea de smochin,
Sa ai taria pietrei de rubin,
Sa fii model in felul cum traiesti,
Pe-aproapele ca frate sa-l iubesti.
Sa fii model in buna cuviinta,
Sa intelegi iubirea prin credinta,
Sa stii prin grai a vindeca o rana,
Si vei primi a Sfintilor coroana,
Pe campul darniciei fii model,
Din primul rod jertfeste pentru El.
Ca pomul cel sadit langa izvor,
Racoarea ta s-ajunga tuturor,
Pastreaza al credintei legamant,
Model sa fii in ruga si-n cuvant.
   🙏 Zice Sfantul Parinte Teodor Studitul: "Fiecare dintre noi a luat putere de la Dumnezeu – si barbat si femeie, si tanar si batran – ca sa se lupte pana la sange pentru legea dumnezeiasca si pentru credinta noastra crestin ortodoxa." Sfantul Parinte Arsenie Papacioc, ne da “aripi” sufletelor noastre cand spune: "Noi ramanem in “inima” lui Dumnezeu, in “inima” Mantuitorului nostru Iisus Hristos, in “inima” Maicii Domnului, oricat de departati am fi, oricate rele am face. Pana traim, in aceasta viata, Dumnezeu nu ne paraseste. Noi putem sa parasim pe Dumnezeu (Doamne, fereste!), dar, Dumnezeu nu ne paraseste pe noi."
   🙏 Te rog sa intiparesti in inima ta aceste minunate si cat se poate de adevarate cuvinte ale Sfantului Parinte Teofan Zavoratul: “Cauta-l pe Domnul Dumnezeu! Dumnezeu sau lumea – nu este cale de mijloc. Sau nu vezi ca ACOLO ESTE TOTUL, iar aici, NU ESTE NIMIC; ca acolo este ADEVARUL, iar aici este NALUCIRE; ca acolo este ODIHNA, iar aici sunt DURERI si GRIJI; ca acolo este INDESTULARE, iar aici este STRAMTORARE NEINCETATA; ca acolo este BUCURIE si VESELIE, iar aici sunt numai DURERI si TANGUIRE A INIMII? Cunosti toate acestea, ai trecut prin ele, si totusi ramai in aceeasi desertaciune a mintii si a inimii. Doar nu vrei sa iti faci Raiul pe pamant?
   🙏 Ca sa-l gasesti pe Dumnezeu, iti trebuie mai inainte de toate smerenie, fiindca, Sfantul Cuvios Ambrozie de la Optina, zice asa: “MANDRIA si PAREREA DE SINE, sunt mai rele decat CURVIA si UCIDEREA. Aceste din urma, l-au dus pe Proorocul David la SMERENIE si la POCAINTA, iar MANDRIA si PAREREA DE SINE, l-au condus spre cadere, precum el insusi marturiseste intr-unul din psalmi: „Eu am zis, nu ma voi clatina in veac” (Psalm 29: 6). Dupa cadere, insa, spunea cu totul altceva: „Iar eu sunt vierme si nu om, ocara oamenilor si defaimarea poporului” (Psalm 21:7). Dar tu cauta smerenia si sa primesti toate, fara de carteala si fara de indoiala, fiindca, zice Sfantul Siluan Athonitul: "Daca omul incepe sa murmure si spune: Aceasta n-ar trebui sa fie asa, aceasta nu e bine, nu va avea niciodata pace in suflet.” Tu, roaga-te asa:
   🙏 Doamne Dumnezeule, te rog sa-mi dai puterea ca OCHII MEI, sa vada numai partea buna din oameni, INIMA MEA, sa ierte chiar si cele mai mari pacate si sa-i iubeasca pe vrajmasi, iar SUFLETUL MEU, sa nu-si piarda niciodata credinta crestin ortodoxa! Asadar:
   🙏 Fii om, ce-mparti doar bucurie, Si nici un suflet nu dispretui, Ce vei fi maine, oare cine stie? De-mparti iubire, iubire vei gasi!
   Fii om, cu cel mai slab ca tine, Tu ai mai mult ca el, poate-un talant, Nimic din tot ce-avem nu ne-apartine, Si poti sa pierzi usor ce ti s-a dat!
   🙏 SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE! Amin si Aliluia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor