duminică, 25 februarie 2024

Să luăm deci aminte la cuvântul Părintelui Cleopa despre femeie în Biserică, societate și familie:

 Părintele Arsenie Papacioc zicea: ca femeia bună nu este nimic mai bun și ca femeia rea nu este nimic mai rău.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune despre femeile cele rele:

Nu este nimeni pe pământ asemănător cu femeia cea rea de gură și nici o fiară nu este ca femeia cea înșelătoare.

Cine este mai rău, între cele cu patru picioare, decât leul? Sau ce este mai cumplit decât șarpele dintre târâtoare? Și totuși, nimic nu sunt toate acestea, față de femeia cea rea de gură.

Înțeleptul Solomon mărturisește că mai bine este a viețui cu leul împreună, sau cu șarpele în pustie, decât a trăi cu femeia cea rea de gură și certăreață.

De Daniil leii s-au rușinat, iar pe dreptul Nabot Isabela l-a ucis. Chitul pe Iona în pântece l-a păzit, iar Dalila, pe bărbatul său Samson, tunzându-l, l-a dat celor de alt neam.

Balaurii și viperele se temeau de Ioan Botezătorul în pustie, iar Irodiada, la ospăț, i-a tăiat capul.

Pe Ilie corbii îl hrăneau, iar Isabela, după darul cel de ploaie, la moarte hotărâse să-l dea. Și, temându-se, Ilie a fugit în pustie. Cel ce ploaia a toată lumea o purta pe limba sa și foc din cer a pogorât și morți a înviat!

Femeia cea fără de rușine nu se sfiește de nimeni. Nu se rușinează nici pe preot, nici de levit, nici de prooroc. 

Femeia cea rea este mai rea decât toate răutățile. Dacă este săracă, pe toți îi ocărăște. Dacă are bogăție, pe toți îi osândește.

Îndoită este răutatea și grea este viața, neîmblânzită este fiara. Eu am văzut vipere îmblânzindu-se, lei, urși și rinoceri domesticindu-se, dar femeia rea niciodată nu se îmblânzește.

Mai bine este a bate fierul, decât a învăța pe femeia cea rea.

Cel ce are femeie rea, și-a luat plata pentru păcatele sale, pentru că femeia rea niciodată nu se smerește.

Fiind pedepsită, ea se îndrăcește. Dacă este lăudată se înalță.

Femeia cea rea nicidecum nu știe să păzească obiceiurile dragostei.


Să luăm deci aminte la cuvântul Părintelui Cleopa despre femeie în Biserică, societate și familie:Femeia în Biserică, Societate și Familie – Părintele Cleopa Ilie:

Să ferească Dumnezeu pe femeia aceea care vrea să înlăture durerea nașterii! Pentru că primul canon pentru că a greșit, acesta a fost: "Întru dureri vei naște fii" (Facerea 3, 16).

Sfântul Ioan Gură de Aur zice: “Dacă fugi de durerea nașterii, de durerea veșnică vei da, de durerea cea din iad. Dumnezeu a pus pe măsură dulceața împreunării cu durerea nașterii. Și tu, dacă fugi de la durere spre plăcere, vei cădea în durerea veșnică”.

Nu fugi de la durere spre plăcere, adică numai să trăiești cu soțul, dar să nu faci copii, că în durerea cea veșnică te duci. Că [...] vei cădea în mâinile și în brațele cele veșnice ale iadului, că nu vrei durerea pe care ți-a rânduit-o Dumnezeu, ci vrei să trăiești în plăcere.

Femeia când a murit născând, moare pe altarul jertfei. Este martiră! Tocmai de aceea Biserica pregătește femeia pentru moarte înainte de naștere. Poate să fie oprită 30 de ani de Împărtășanie, dacă este gravidă nu mai ai voie să o oprești. O spovedești și o împărtășești în fața morții; că la cele tinere, mai cu seamă, durerea nașterii este ca în iad.

N-ați auzit ce spune în Psaltire: "acolo (în iad) sunt dureri ca ale aceleia ce naște"? Iar dacă se întâmplă și moare, ea își pune viața pentru copil, ea este martiră; că așa ne-a învățat Apostolul. Pentru durerile acelea Dumnezeu îi iartă toate păcatele și este ca o muceniță, ca o martiră.

Vine deunăzi una la mine și-mi zice: “Părinte am insuficiențe psihice și mi-a spus doctorul că n-am voie să nasc; să-mi dai voie să fac avort“.

“Fugi de-aici criminalo! Ai venit să mă conduci tu pe mine, să înveți pe popa carte? Să mori de-o mie de ori, să te faci martiră, numai să te spovedești și să te împărtășești. Cine ți-a spus o nebunie ca aceasta? De unde vii tu? Să-ți dau eu voie să faci crimă?“

[...] trebuie să-i crească (pe copii) în frica și certarea Domnului. Și la această osteneală trebuie să ia parte și bărbatul, nu numai femeia, că amândoi i-au făcut pe copii.

Că dacă nu-i cresc în frica și certarea Domnului, îi vai și amar de câte greutăți întâmpină în viață! Se fac niște fiare, nu copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor