miercuri, 24 aprilie 2024

Sarmale cu urdă în foi de ștevie.

 

Ce spuneți de o rețetă din bucătaria veche țărănească? Întrucât știm că sarmalale sunt delicioase în orice formă, astăzi vă propunem o variantă interesantă, gustoasă, primăvăratică, de frupt, dar fără carne: sarmale cu urdă în foi de ștevie.
Iată ingredientele de care aveți nevoie:
1,5 kg urdă, o cană de orez, 2 legături de ceapă verde, 3 legături mărar verde, 2 kg foi de ștevie, 1 bulgăre de unt, 3-4 linguri de făină, o cană de lapte, o ulcică cu smântână, 2 căni de borș, o strachină de suc de roșii, sare, piper.
Se trece urda prin mașina de tocat și se amestecă cu o legătură de ceapă verde și mărar tocat mărunt. Amestecăm totul cu orezul fiert și potrivim din sare și piper. Separat călim cu unt cealaltă legătură de ceapă și o punem peste urdă. Din compoziția obținută vom face sărmăluțe mici, înfășurate în foile de ștevie spălate bine și opărite. Ungem o cratiță cu unt și punem pe fund straturi de foi de ștevie. Apoi așezăm sărmăluțele în cerc. Peste sărmăluțe turnăm borșul amestecat cu suc de roșii și lăsăm să fiarbă la foc domol. Din unt, făină și lapte pregătim un sos alb pe care-l turnăm peste sarmale când borșul a scăzut. Se mănâncă fierbinte cu smântână și mămăliguță caldă. Sunt mai gustoase dacă le însoțim cu o cană de vin roșu.... (Mercioiu Maria, comuna Arcani, Gorj, 1984)
Rețeta este extrasă din volumul „Bucate încercate – 58 de feluri țărănești”. Rețete adunate între 1972-1996 de Georgeta Roșu (2012)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor