sâmbătă, 20 aprilie 2024

Scrisoare către părinți. Îndemn către tineri Ce i-aș spune unui elev de 18 ani, aflat la început de drum?


Scrisoare către părinți. Îndemn către tineri
Ce i-aș spune unui elev de 18 ani, aflat la început de drum? Nu-ți vinde sufletul. Poartă cu umilință straiele demnității. Privește viitorul României mai încrezător. Cinstește eroii neamului tău. Nu te lăsa dezonorat. Fii deștept. Creierul de student e ca un burete însetat: învață atunci două limbi străine.
Cultivă înțelepciunea. Dacă ești îndrăgostit, nu uita „să te dăruiești și să te depășești.”
Gândește problemele vieții cu propria ta minte. Pielea feței tale e netedă și curată: n-o îmbătrâni prematur. Trupul mustește acum de poftă și vigoare: strunește-l prin sport și mișcare. Ochii sunt vioi, deci pot citi zilnic o carte.
Ieși din bula autovictimizării, în care dai mereu vina pe context, pe soartă, pe ceilalți! Bucură-te de reușita prietenilor tăi: în loc să le bârfești succesul, lasă-te inspirat, motivat, ghidat. Vei fi atras ca un magnet spre viața plină de surprize și necunoscute.
Acordă-ți dreptul să greșești. Dă-ți voie să te bâlbâi, precum Demostene, înainte de-a deveni un mare orator!
Regretele nu te ajută. E absurd să repeți greșelile trecutului așteptând rezultate diferite.
Economisește. Vei deveni adult și, foarte probabil, părinte.
Resetarea minții este cheia împlinirii. Renunță acum la niște obiceiuri proaste. Scurtează conversațiile sterile. Caută oameni care-ți împărtășesc valorile și entuziasmul.
Pleacă din locul unde nu rodești. Pune în pământul reavăn sămânța faptei și suflarea cuvântului. Cere și puțin soare. E normal să nu știi diferite lucruri. Trist este să nu ceri mai mult de la viață.
Fugi de invidie, alungă cinismul, stinge furia, cultivă admirația. Nu-ți face o groapă în cimitirul tinerelor speranțe. Închide telefonul. Ascultă păsările dimineții. Privește cerul. Roagă-te. Și nu uita: Dumnezeu te iubește.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor