luni, 19 august 2024

Oamenii se grăbesc şi aleargă mereu.


 ''Oamenii se grăbesc şi aleargă mereu. La ora cutare trebuie să se afle aici, la cealaltă acolo, şi aşa mai departe. Şi ca să nu uite ce au de făcut, şi le notează pe toate. Cu atâta alergătura, tot este bine ca îşi mai amintesc cum îi cheamă… Nici pe ei înşişi nu se cunosc.     Dar cum să se cunoască? Se poate să te oglindeşti în apă tulbure? Dumnezeu să mă ierte, dar lumea a ajuns un adevărat spital de nebuni. Oamenii nu se gândesc la cealaltă viaţă, ci cer numai aici mai multe bunuri materiale. De aceea nu află linişte şi aleargă mereu.''

- Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul

 Oamenii sunt dependenți de lucrurile materiale, tocmai din această nesiguranță a existenței unei alte realități. Când devii conștient de veșnicie, te desprinzi ușor de grijile materiale. Nu mai aduni cu disperare. Începi să nu te mai temi de ziua de mâine, începi să ai încredere, deci să ai credință. Asta nu înseamnă că nu mai lucrezi să dobândești nimic, dar nu mai ești stresat de bunuri, e doar un exercițiu de administrare a lor, fiindcă le înțelegi rostul și utilitatea.

Sunt atâția oameni care au tot ce le trebuie. Și totuși, de ce nu trăiești în preajma lor sentimentul că ar fi împliniți? Materia nu poate aduce fericirea, cum nu o pot aduce nici faima artistică sau intelectuală. Pentru că paradoxul e că nu devii fericit în momentul în care aduni, ci în momentul în care risipești. Valorile, indiferent că sunt materiale, spirituale sau intelectuale, trebuie acumulate pentru a fi risipite, dăruite. Altminteri, te epuizezi într-o relație cu tine însuți.

Părintele Pantelimon de la Oașa

"Dacă ai obiceiul păcătos de a-ți judeca aproapele, atunci când judeci pe cineva, fă trei închinăciuni în acea zi cu această rugăciune: "Salvează, Doamne, și ai milă de.... (numele, pe care l-ai judecat) și pentru rugăciunile lui ai milă de mine, păcătosul. Și fă aceasta ori de câte ori judeci pe cineva.

Dacă faci aceasta, Domnul va vedea sârguința ta și te va izbăvi pentru totdeauna de acest obicei păcătos. Și dacă nu judeci pe nimeni, atunci nici Dumnezeu nu te va judeca niciodată - astfel vei primi mântuirea".


☦ Sfântul Mărturisitor Serghie (Pravdoliubov)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor