vineri, 11 octombrie 2024

Acatistul Invierii Sfantului si Dreptului Lazar

 

Condacul 1

Doamne, Imparate biruitor al iadului, avand putere asupra mortii, ai inviat pe Lazar cel mort de patru zile si ai daruit tuturor bucurie, lumina si inviere. Drept aceea, noi nevrednicii, pentru minunea savarsita in Betania, Iti aducem multumire, cantand: Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Icosul 1

Iisuse Preadulce, puterile ingeresti s-a bucurat de venirea Ta in Betania; ca fiind izgonit pretutindeni de rautatea iudeilor si neavand unde sa-Ti pleci crestetul, dupa osteneala propovaduirii bunelor vestiri, totdeauna ai gasit odihna, pace, iubire si liniste sufleteasca la prietenul Tau Lazar si la surorile lui, Marta si Maria; pe acestia i-ai iubit pana la sfarsit, ca si pe Apostoli, pentru ca ei totdeauna Ti-au slujit cu credinta si cu dragoste, ascultand cuvantul Tau. Iar noi, amintindu-ne acestea, cu inima smerita Iti cantam:
Iisuse, iubirea vesnica, Cel ce din iubire de oameni Te-ai smerit pana la moarte;
Iisuse, mila nemasurata, Cel ce pe Lazar si surorile lui i-ai primit in dragostea Ta;
Iisuse, Cel cei ai binecuvantat casa lui Lazar, in zilele venirii Tale in trup;
Iisuse Cel ce ai hranit prin dumnezeiescul cuvant, sufletele celor ce Te-au primit cu bucurie;
Iisuse, Cel ce ai ales Betania, patria lui Lazar, ca sa te odinesti si sa cinezi;
Iisuse, Cel ce, inainte de rastignire, ai aratat in Betania iubirea Ta duhovniceasca si puterea dumnezeiasca;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 2

Vazand Marta si Maria ca fratele lor Lazar sufera de boala grea, fara sa cada in deznadejde si sa se lase prada mahnirii, au trimis vestitorii la Tine, Doamne, Vindecatorul bolilor, si au zis cu credinta: „Doamne, cel pe care Tu il iubesti, este bolnav”. Deci noi, urmand lor, Te rugam sa nu ne lasi in deznadejde, ca sa Te laudam, cantand: Aliluia!

Icosul 2

Doamne, ucenicii Tai, cu toate ca aveau mintea curata, nu intelegeau de ce nu ai mers indata in Betania ca sa-l vindeci pe prietenul Tau, Lazar, cand ai aflat de boala lui, dar le-ai spus celor trimisi de Marta si Maria: „ Aceasta boala nu este spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu, ca prin ea Fiul lui Dumnezeu sa se proslaveasca”. Iar noi, vazand acum ca ai voit sa le descoperi adancul credintei tainice si sa savarsesti minune preaslavita inainte de patimirea Ta, cu dragoste iti cantam:
Iisuse, Iubirea adevarata, Cel ce ai pus la incercare inimile iubitoare ale Sfintelor femei Marta si Maria;
Iisuse, Preabunule, Cel ce ai schimbat boala lui Lazar in nadejdea invierii, in lauda pruncilor si in slava dumnezeiasca;
Iisuse, Facatorul de minuni Cel ce, prin invierea lui Lazar, ai dorit sa arati la toata lumea slava lui Dumnezeu;
Iisuse, Atotputernice, Cel ce ai dorit ca sa arati in Betania puterea Dumnezeirii Tale;
Iisuse, Atotstiutorule, Cel ce ai poruncit surorilor lui Lazar sa nu se intristeze de moartea fratelui lor;
Iisuse, Biruitorul mortii, Cel ce vii de bunavoie la moarte si ai aratat ucenicilor Tai biruinta asupra mortii;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 3

Atotstiutorule Iisuse, cunoscand, ca un Dumnezeu, ca Iti sta inainte suferinta rastigniii pe Cruce, ai aratat puterea Ta prin invierea lui Lazar, ca ucenicii sa nu se inspaimante de patimirile Tale ci sa inteleaga Invierea Ta din morti. Pentru aceasta, auzind ca prietenul Tau Lazar este bolnav, nu Te-ai grabit a-l vindeca, ci ai ramas in acelasi loc doua zile, iar surorile lui, Marta si Maria, cele iubitoare de Dumnezeu, desi au vazut moartea fratelui lor, au ramas credincioase Tie, si au slavit pe Dumnezeu, Cel ce Te-a ascultat, cantand: Aliluia!

Icosul 3

Preabunule Doamne, ca un Dumnezeu atotstiutor, ai zis ucenicilor Tai: „Sa mergem iarasi in Iudeea”, apoi ai adaugat: „Lazar, prietenul nostru, a adormit. Ma duc sa-l trezesc.” Dar ucenicii nu au inteles, crezand ca le vorbesti despre adormirea somnului, de aceea le-ai zis: „Lazar a murit. Si ma bucur pentru voi ca n-am fost acolo, ca sa credeti. Dar sa mergem la el.” Atunci Toma, vazand ca ucenicii se tem sa mearga in Iudeea, pentru ca iudeii cautau sa Te ucida cu pietre, a zis cu indrazneala celorlalti Apostoli: „Sa mergem si noi si sa murim cu El” invatandu-ne sa-Ti urmam fara frica si sa cantam asa:
Iisuse, prietenul lui Lazar, Cel ce ai venit sa-l scoli pe acesta din somnul morti;
Iisuse, lauda Betaniei, Cel ce ai ridicat pe Lazar la bucuria invierii;
Iisuse, Iubirea negraita, Cel ce ai ascultat plansul si suspinele surorilor lui Lazar;
Iisuse, Milostivirea nesfarsita, Cel ce ai binevoit sa inviezi pe oameni din moartea pacatului;
Iisuse, Invierea tuturor, Cel ce m-ai inviat si pe mine din pacat;
Iisuse, Induratorule, primeste si suspinele mele cum ai primit lacrimile Martei si ale Mariei;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 4

Ganduri indoilenice avand Marta si Maria, varsau lacrimi de durere la mormantul lui Lazar, fratele lor. Insa, Tu, Doamne, venind din cealalta parte a Iordanului, ai zis ucenicilor Tai: Ma bucur pentru voi, ca nu am fost acolo, ca sa credeti ca toate le pot face, fiind Fiul lui Dumnezeu. Sa mergem si sa-l inviem, ca moartea sa simta aceasta biruinta si nimicire desavarsita, iar credinciosii sa cante: Alilua!

Icosul 4

Auzind Sfanta Marta ca Tu, Doamne, ai venit in Betania, Lazar fiind in mormant de patru zile, a iesit intru intampinarea Ta, si vorbindu-Ti, cauta mangaiere, zicand: „Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit. Dar si acum stiu ca oricate vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu iti va da”. Si noi, vazand credinta surorii lui Lazar, cu umilinta in suflet, cantam:
Iisuse, Cel ce ai inviat pe mortul cel de patu zile, cerceteaza-ma si pe mine care sunt in mormantul deznadejdii;
Iisuse, Cel ce ai venit in Betania sa mangai pe surorile mahnite, primeste-ma si pe mine, cel pierdut;
Iisuse, Cel ce pe Marta ai mangaiat-o cu cuvantul Tau, mangaie-ma si pe mine, cel intristat pentru pacatele savarsite;
Iisuse, Cel ce nu ai uitat pe Maria, care sedea acasa, nu ma uita nici pe mine, cel cazut in mahnire;
Iisuse, Cel ce ai invins puterea mortii, fa-ma si pe mine biruitor asupra pacatului;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 5

Prorocia Ta, Doamne, a fost precum steaua care izgoneste intunericul noptii, ca Tu, ca un Stapan al vietii si al mortii, ai zis Martei: „fratele tau va invia”. Ea, care auzise doar de invierea cea de obste, s-a indoit ca fratele ei poate sa invieze acum si sa se ridice din morti, dupa cuvantul Tau, si a zis: „Stiu ca va invia la invierea din ziua cea de apoi”. Noi, insa, Te laudam pe Tine, Biruitorul mortii, Cel ce Insuti esti Invierea si Viata, si Iti cantam: Aliluia!

Icosul 5

Vazand ca Marta are inima instristata pentru moartea fratelui sau, Lazar, si nu poate crede ca ai putere sa-l inviezi din morti, Doamne, pentru a-i alunga neincrederea, ai zis: „Eu sunt Invierea si Viata. Cine crede in Mine, chiar de va muri, va trai.” De aceea noi, intelegand aceasta fagaduinta si vrand sa mostenim viata de veci, cantam cu nadejde:
Iisuse, Cel ce ai venit in Betania sa propovaduiesti invierea, inviaza-ma si pe mine, cel ce zac in pacate;
Iisuse, Cel ce ai prevestit Martei invierea lui Lazar, cheama-ma si pe mine, cel ce zac in pacate;
Iisuse, Cel ce ai innoit credinta Martei in inviere, innoieste sufletul meu cel omorat prin faradelegi;
Iisuse, Cel ce ne-ai chemat pe toti la lumina vietii, lumineaza viata noastra intunecata de multimea greselilor;
Iisuse, Cel ce stapanesti peste cei vii si peste cei morti, nu ma lasa in cele mai de jos ale pamantului;
Iisuse, cel ce ne-ai daruit viata vesnica, da-mi si mie mostenire fericita in ceruri;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 6

Marturisind credinta in atoputernicia Ta dumnezeiasca, Hristoase, Sfanta Marta, precum Apostolul Petru, te-a propovaduit Fiul lui Dumnezeu. Deci fiind intrebata de Tine daca are credinta, ca oricine crede in Tine, chiar de va muri, viu va fi, Ti-a spus Tie: „ Da, Doamne. Eu am crezut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, care a venit in lume.” Iar noi, intelegand aceasta marturisire, cu credinta si cu dragoste, Iti cantam: Aliluia!

Icosul 6

Cand Marta a venit la sora sa, Maria, sa-i vesteasca venirea Ta, Doamne, in cetatea Betaniei, a zis: „Invatatorul este aici si te cheama”. Iar ea, ascultand indemnul, luminata de credinta si nadejde, s-a ridicat si a venit indata si a cazut la picioarele Tale inchinandu-se; apoi, cautand mangaiere, a zis:
Iisuse, Incepatorul vieti, Tu esti invierea noastra;
Iisuse, Pierzatorul mortii, Tu ai veni sa ridici pe Lazar din mormant;
Iisuse, Mangaietorule bun, mangaie sufletul meu indurerat;
Iisuse, Pastorule bun, povatuieste-ma la pasunea Ta duhovniceasca;
Iisuse, Nadejdea celor deznadajduiti, ajuta-ma sa-mi port crucea cu nadejdea bucuriei vesnice;
Iisuse, Limanul celor sarmani, linisteste sufletul meu indurerat;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 7

Vrand Maria sa arate toata durerea ei pentru Lazar cel mort de patru zile, dar dorind sa cunosti si dragostea ei fata de Tine, Doamne, cu umilinta a cazut la picioarele tale. Atunci, vazand-o pe ea plangand, ai suspinat si Tu cu duhul, Te-ai tulburat ca om si ai lacrimat, iar noi, cei aflati in necazuri, cazand dinaintea Ta, suspinam si cu smerenie Iti cantam: Aliluia!

Icosul 7

Mare si negraita ingaduinta si iubire de oameni ai aratat, Preadulce Iisuse, ca stiind durerea sufleteasca a Mariei, Insuti ai lacrimat. Unii iudei, vazandu-ti durerea pentru Lazar, au zis: „Iata cat de mult il iubea!”. Altii, insa, avand inimile si sufletele impietrite, nu au vrut sa inteleaga dumnezeiasca Ta mila si au zis, razand: „Nu putea, oare, Acesta, Care a deschis ochii orbului, sa faca astfel ca si Lazar sa nu moara?”. Noi, insa, proslavim iubirea Ta de oameni si Iti cantam:
Iisuse, Cel ce ai varsat lacrimi pentru Lazar, curateste pacatele mele;
Iisuse, Cel ce ai mangaiat pe Marta si Maria, potoleste intristarea sufletului meu;
Iisuse, Cel ce ai facut pe om, daruieste bunacuviinta sufletului meu;
Iisuse, Cel ce esti lumina neapusa, lumineaza faclia sufletului meu;
Iisuse, Cel ce esti indelung rabdator, daruieste-mi rabdare in ispite si nevointe;
Iisuse, Cel ce esti bucuria noastra, izbaveste-ma de intristarea pricinuita de incercari si necazuri;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 8

Hristoase Mantuitorule, intrebarea Ta a parut straina celor ce plangeau pentru Lazar, cand ai intrebat: „Unde l-ati pus?”. Fiind Dumnezeu atotstiutor, ai prevestit moartea lui, iar mai apoi oare, nu stiai unde se afla inmormantat? Insa, nu ai intrebat ca un nestiutor, ci vorbeai ca om, vrand sa managai pe surorile lui Lazar cele intristate, sa-i indemni pe oameni sa faca ceea ce pot si ceea ce stiu, iar Tu, ca Dumnezeu, sa savarsesti cele mai presus de fire. De aceea, slavind iubirea Ta de oameni, Iti cantam: Aliluia!

Icoasul 8

Cu totul ai fost iubire, cu totul ai fost milostivire, Doamne Iisuse, ca, venind la mormantul lui Lazar, ai poruncit sa se ridice piatra de pe mormant, nestiind ei ce va urma. De aceea Marta, aratand credinta marginita, a zis: „Doamne, deja miroase ca este mort de patru zile”. Dar Tu, intarind-o iarasi, i-ai zis: „Nu ti-am spus ca daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?” Iar Maria, vazand piatra rasturnata de pe mormant, a pastrat credinta in tacere, si a zis:
Iisuse, Cel ce ai veni la mormantul prietenului Tau, curateste inima mea de indoieli;
Iisuse, Cel ce ne-ai aratat slava Dumnezeirii, izbaveste inima mea de toate ispitele;
Iisuse, Cel ce ai poruncit sa se ridice piatra de pe mormantul lui Lazar, ridica si piatra deznadejdii din inima mea;
Iisuse, Cel ce ai infricosat prin cuvantul Tau toate puterile iadului, nu ma infricosa pe mine cu aratarea slavei Tale;
Iisuse, Cel ce ai stat cu blandete la mormantul lui Lazar, invredniceste-ma, cu inima curata, sa simt venirea Ta;
Iisuse, Cel ce ai vazut firea omeneasca intru stricaciune, da-mi sa primesc harul Tau cel nestricacios;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 9

Cu adevarat, minune preaslavita ai savarsit, Doamne, ca aratandu-Ti slava Ta, ca a Unuia-Nascut din Tatal, I-ai adus multumire in fata multimilor, zicand: „Parinte, Iti multumesc ca M-ai ascultat!” Apoi ai strgat: „Lazare, vino afara!” Atunci, cel fara suflare, auzind porunca Zditorului sau, indata a iesit din mormant, mai presus de fire, cu fata acoperita, legat la maini si la picioare. Deci, vazand aceasta minune, toti s-au umplut de bucurie, slavindu-Te pe Tine, Biruitorul mortii si cantand: Aliluia!

Icosul 9

Oratori cei mult vorbitori nu pot slavi cu vrednicie marea si infricosatoarea minune, savarsita de Tine, Doamne, prin care l-ai ridicat din mormant pe Lazar cel mort de patru zile. Acesta a intarit in nadejdea invierii si nemuririi sufletului pe Marta si pe Maria si, impreuna cu ele, pe noi toti. Pentru aceasta, multi iudei, venind la Maria sa o mangaie pentru moartea fratelui ei si vazand minunea savarsita in Betania, au crezut in Tine ca esti Fiul lui Dumnezeu si Ti-au adus, cu bucurie, laude ca acestea:
Iisuse , Cel ce ai inviat pe Lazar cel mort de patru zile, inviaza-ma si pe mine, cel mort in patimile mele;
Iisuse, Cel ce l-ai dezlegat pe prietenul Tau de legatura mortii, dezleaga-ma si pe mine de legaturile relelor deprinderi;
Iisuse, Cel ce l-ai strigat pe Lazar din mormant, scoate-ma si pe mine din groapa pierzarii;
Iisuse, Cel ce l-ai scapat din prapastia iadului pe prietenul Tau iubit, pazeste-ma si pe mine de intunericul vesnic;
Iisuse, Cel ce l-ai sculat cu cuvantul pe cel ce mirosea greu, innoieste-ma cu harul Tau si pe mine, cel stricat cu pacatele;
Iisuse, Cel ce ai infrant stapania mortii, da-mi si mie sa fiu biruitor in razboiul nevazut;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 10

Doamne, Iisuse Hristoase, Cel ce doresti sa-i mantuiesti pe toti oamenii, semn mare ai aratat celor care voiau semn din cer, cand, la cuvantul Tau, Lazar cel mort s-a sculat din mormant avand trupul infasurat si fata acoperita. Totusi, fii intunericului nu au vrut sa creada in Tine din pricina impietrii inimii lor, iar unii dintre ei au mers la mai-marii preotilor si la farisei, si le-au vestit despre minunea ce s-a savarsit in Betania. Noi, insa, crezand prin aceasta, in Invierea de obste, Tie, Datatorului de viata si Mantuitorului nostru, Iti cantam cu mare glas: Aliluia!

Icosul 10

Imparate preavesnic, Iisuse, mai-marii preotilor iudei, auzind despre infricosatoarea minune savarsita de Tine in Betania, au facut sfat impotriva Ta, zicand: „Ce facem, pentru ca Omul Acesta savarseste multe minuni?” Atunci, unul dintre ei, Caiafa, care era arhiereu in anul acela, le-a zis: „Ne este mai de folos sa moara un om pentru popor decat sa piara tot neamul.” Deci, in aceeasi zi, s-au sfatuit sa Te omoare pe Tine, Hristoase, dar si pe Lazar, pentru ca dupa invierea lui multi dintre iudei au crezut in Tine. Drept aceea, Iti cantam:
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, ca un miel nevinovat, Te-ai pregatit spre jertfa;
Iisuse, Mantuitorul nostru, Cel osandit de oameni, de Caiafa si de Pilat, de bunavoie ai venit in lume sa patimesti pentru oameni;
Iisuse, Cel ce ai fost judecat spre moarte, impreuna cu Lazar, de o adunare a faradelegii, nu ma osandi pe mine la judecata Ta;
Iisuse, Cel ce ai fost primit cu bucurie in casa Mariei si a Martei, primeste-ma si pe mine in Imparatia Ta;
Iisuse, Cel ce Ti-ai pregatit Patimirea in Betania, pazaste-ne si pe noi cu puterea Crucii Tale;
Iisuse, Cel ce vei veni cu slava sa faci judecata dreapta, pe viclenii farisei i-ai infricosat cu minunile Tale;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 11

Cantare de umilinta Iti aduce Tie Betania credincioasa, Mantuitorul nostru, ca Tu ai preschimbat in bucurie intristarea ei pentru Lazar, prietenul Tau, ridicandu-l din mormant, si, ca sa nu fii prins acum de potrivnici, ai plecat, impreuna cu ucenicii Tai, pentru putina vreme, in cetatea Efraim, de langa pustie, pentru ca mai-marii preotilor porucisera sa Te prinda. Noi, insa, mirandu-ne de grija Ta pentru ucenici, inainte de patimire, Iti cantam: Aliluia!

Icosul 11

Lumina mare si negraita a stralucit in Betania, cu sase zile inainte de Pasti, cand ai venit in locul acesta, milostive Iisuse, unde cei ce Te iubeau Ti-au pregatit cina, amintind cu bucurie si multumire, despre invierea lui Lazar. Marta Iti slujea iarasi, iar Maria, cu bucurie si recunostinta, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, Ti-a uns picioarele si Ti le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de buna mireasma. Deci si noi, patrunsi de bucuria celor ce erau de fata, cu umilinta Iti cantam:
Iisuse, Cel ce ai cinat cu Lazar in Betania, daruieste-mi sa ma impartasesc cu Tine, mai deplin, in ziua cea neinserata a Imparatiei Tale;
Iisuse, Cel ce l-ai umplut de bucurie cereasca pe Lazar, daruieste-mi bucuria mantuirii Tale;
Iisuse, Cel ce pe Marta cea sarguitoarea ai invrednicit-o sa-Ti slujeasca, primeste-ma si pe mine cel ce vin la Tine cu pocainta;
Iisuse, Cel ce ai invrednicit-o pe Maria sa-Ti unga picioarele cu mir, daruieste-mi si mie duhul dragostei dumnezeiesti;
Iisuse, Cel ce ai bucurat Betania prin venirea Ta la cina, impartaseste-ma din bucuria Harului Tau;
Iisuse, Cel ce, prin invierea lui Lazar, ai mangaiat pe Marta si Maria care plangeau, daruieste-mi si mie mangaiere cereasca si vesnica;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 12

Hristoase, Dumnezeule, in Ierusalim potrivnicii Tai Te-au intampinat cu batjocura, cu ura si cu invide. Dar in Betania, prin invierea lui Lazar, ai daruit har din belsug, dragoste, pace si bucurie in Duhul Sfant. Pentru aceasta, vesnica sa-ti fie lauda, cetate a Betaniei, ca te-ai invrednicit sa-L primesti pe Ziditorul la cina, iar noi, impreuna cu tine, cantam Domnului, Cel ce te-a preamarit: Aliluia!

Icosul 12

Cantand invierea lui Lazar, laudam minunile Tale, Iisuse, slavim atotputernicia Ta, coborarea la noi si negraita Ta iubire de oameni, si credem, cu Marta, ca esti cu adevarat Hristos, fiul lui Dumnezeu, Care ai venit in lume; Te ascultam, impreuna cu Maria sezand la picioarele Tale si luam aminte la cuvantul Tau, iar pentru rugaciunile dreptului Lazar, prietenul Tau, nadajduim sa ajungem ziua Invierii Tale, ca sa-Ti cantam:
Iisuse, Cel ce ai biruit iadul, scoate-ma din chinul cel vesnic pe mine, cel pacatos;
Isuse, Cel ce ai inviat mortii, scoala-ma si pe mine din mormantul nesimtirii duhovnicesti;
Iisuse, Cel ce Ti-ai aratat firea omeneasca prin calatoria pe pamant, prin vorbirea cu oamenii si prin lacrimi, iarta-ma pe mine care am gresit ca un om;
Iisuse, Cel ce Ti-ai aratat firea dumnezeiasca prin invierea mortilor si felurite minuni, tamaduieste ranile sufletului meu;
Iisuse,  Cel ce ne-ai incredintat de invierea osteasca, primeste de la noi laudele noastre ca pe ramurile de finic din mainile pruncilor;
Iisuse, Cel ce locuiesti in cer si vietuiesti pe pamant cu oameni, binecuvantat esti Cel ce vii in numele Domnului;
Iisuse, Cel ce ai inviat pe Lazar din morti inainte de patimirea Ta, arata-ne noua Invierea Ta!

Condacul 13

O, Preadulce Iisuse, Bucuria tuturor, Lumina lina, Viata si Invierea noastra, precum ai primit multumire de la Marta si Maria, primeste si de la noi, pentru invierea lui Lazar, aceasta smerita lauda, pe care o aducem Tie din toata inima; pazeste-ne de orice cadere in pacat si de moartea cea vesnica, facandu-ne partasi invierii prin cuvantul Tau atotputernic si invredniceste-ne sa primim mostenire nepieritoare in ceruri, ca sa-ti cantam cu toti Sfintii: Aliluia!

(Acest condac se spune de 3 ori)

Apoi sa spune din nou Icosul 1, Condacul 1 si aceasta

  Rugaciune

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, Cel ce esti adanc nesecat de milostivire, de bunatate si de iubire, Cel ce esti strain de moarte si de pacat si ai pus in Rai pe stramosii nostri sa fie partasi vietii vesnice, sfinte si fericite, iar, dupa ce, prin lucrarea diavolului, a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, atunci, prin negraita Ta iubire de oameni, ai venit ca, prin Crucea si Invierea Ta, sa slobozesti din prapastia iadului si din moarte vesnica pe cei ce Ti-au gresit Tie.

Tu, la plinirea vremii, Pastorule Cel bun, Te-ai intrupat ca sa cauti oile Tale cele pierdute. Inainte de Cruce si de patimirea cea de bunavoie, ai venit in Betania, unde, cu singur cuvantul Tau, l-ai chemat din mormant pe Lazar, prietenul cel mort de patru zile si ingropat, si l-ai inviat din morti. Astfel, prin aceasta mare minune, ai zdruncinat puterea mortii, inainte de moartea Ta cea purtatoare de viata, prevestind grabnica Ta Inviere, si ne-ai incredintat, prin puterea Ta, ca vrei sa biruiesti imparatia iadului si sa ne arati invierea cea de obste.

Pentru aceasta, impreuna cu Marta si Maria, da-ne si noua sa ne veselim in chip luminat si sa praznuim venirea Ta in Betania. Invredniceste-ne sa Te primim cu suflet curat si minte neintinata, cu inima buna si ganduri smerite; sa biruim mandria vicleana si sa Te primim in inimile noastre cu credinta; precum Maria, sa ungem cu mirul dragostei de Dumnezeu preacuratele Tale picioare, si cu sarguinta deplina, precum Marta, sa-Ti slujim Tie, impartasindu-ne cu darurile Tale si, mai ales, cu preacuratul Tau Trup si scumpul Tau Sange, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, incat, trecand din viata aceasta luminati si impodbiti, sa asteptam venirea Ta pe norii cerului, ca sa Te intampinam in vazduh si asa sa fim impreuna cu Tine, Doamne, Cel Unul Sfant din Sfanta Treime, acum si pururi si in vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururi fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor