luni, 29 aprilie 2024

Sinaxar 30 Aprilie

 

În această lună, în ziua a treizecea pomenirea sfântului măritului apostol Iacob, fratele sfântului Ioan, de Dumnezeu cuvântătorul.

Acest Iacob a fost fiul lui Zevedei, şi fratele lui Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. După chemarea lui Andrei şi Petru, a fost chemat şi el cu fratele său de Mântuitorul la apostolat. Aceştia îndată lăsând pe tatăl lor şi corabia şi celelalte toate au urmat Domnului. Şi atâta i-a iubit încât unuia i-a dăruit a se rezema pe pieptul Său, iar celuilalt i-a dăruit să bea paharul pe care şi El l-a băut. Şi ei atâta râvnă aveau pentru Dânsul, încât au pornit să pogoare foc din cer ca să topească pe cei ce nu credeau. Şi poate că ar fi făcut aceasta, de nu i-ar fi oprit Hristos prin bunătatea Sa. Drept aceea îi lua pururea cu Sine pe aceştia şi pe apostolul Petru la rugăciune şi la alte orânduieli, învăţându-i cele mai înalte şi mai tainice dogme. Pe acest fericit Iacob, după patima şi înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, nesuferindu-l Irod să îndrăznească şi să propovăduiască mântuitoarea învăţătură, a pus mâinile pe dânsul, şi l-a omorât, trimiţân-du-l al doilea mucenic la Stăpânul Hristos, după mucenicul Ştefan.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Clement, făcătorul de canoane, care în pace s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Maxim.

Tot în această zi, aflarea moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Vasile, episcopul Amasiei.

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Donat, episcopul Evriei.

Acest sfânt părinte a trăit în zilele lui Teodosie cel Mare, fiind episcop în cetatea ce se cheamă Evria, în Epirul cel vechi. Şi lângă acea cetate era un sat ce se numea Soria, la care era un izvor cu apă, şi câţi beau dintr-însul mureau cu amar. Aflând de aceasta preasfântul episcop Donat, a mers la izvor cu clericii săi, şi cum a sosit s-a făcut tunet, şi îndată ieşind de acolo un balaur purtător de moarte, care îşi avea cuibul la izvor a întâmpinat pe fericitul, şi încerca să împiedice cu coada sa picioarele asinului, pe care era sfântul călare. Iar sfântul întorcându-se şi văzând balaurul, a luat funia cu care bătea asinul şi a lovit spinarea balaurului, cu aceasta făcând pe balaur să ia rană purtătoare de moarte; pentru că îndată a căzut şi a murit. Atunci au adunat lemne cei ce au văzut minunea, şi au făcut foc, şi au ars fiara. Şi nimenea nu cuteza să se apropie de apă şi să o guste; iar sfântul făcând rugăciune, şi binecuvântând izvorul şi bând el întâiul, a făcut pe ceilalţi să bea fără de frică. Acestea aflând Teodosie împăratul, a chemat pe toţi episcopii, câţi erau acolo, şi a întrebat: "Care este Donat, cel ce a lovit balaurul cu biciul şi l-a omorât, şi cu rugăciunea sa a scos apă din pământ şi din cer ploaie a pogorât?" Iar ei îl arătară zicând: "Acesta este, împărate"; şi împăratul sărutân-du-l, îl duse la împărăteasă, şi căzând amândoi apucară picioarele sfântului, rugându-l şi zicând: "Robul lui Dumnezeu, rugămu-te, fă milă cu noi; că avem numai o fiică singură născută, care este bântuită de cumplit demon, încât suntem foarte mâhniţi la suflet, şi de o vei tămădui, ia-ţi jumătate din avuţia ei". Sfântul zise: "Să vină copila"; iar ei luară pe sfântul de-l duseră la dânsa. Şi certând sfântul pe demon, şi gonindu-l, îndată s-a tămăduit copila. Dându-i împăratul făgăduinţa, sfântul n-a primit să o ia, dar pentru buna sa voinţă a cerut să i se dea un loc ce îi era aproape de oraşul lui, şi se chema Omfalion, foarte bun ca să-şi facă biserică. Pe care îndată împăratul i l-a dăruit cu carte poruncitoare. Fiind atuncea şi secetă mare pe pământ, cu învoirea împăratului a ieşit sfântul afară din cetate şi a făcut rugăciune, şi a căzut atâta ploaie din cer în cetate şi împrejur, că s-a umplut pământul, încât se părea că va fi potop. Iar împăratul avea grijă de sfântul, căci era numai cu o haină îmbrăcat şi ploaia era grea. Iar dacă a venit sfântul în curtea împărătească, nefiind nicidecum udat, s-au minunat toţi; deci împăratul se bucura de cuvintele lui şi dându-i mult aur pentru zidirea bisericii şi alte lucruri iscusite pentru podoaba aceleiaşi biserici, l-a trimis la locaşul său. Apoi mergând şi făcând biserica, şi gătindu-şi mormântul său, foarte bătrân fiind, s-a mutat către Domnul.

Tot în această zi, pomenirea sfintei muceniţe Arghira, care a mărturisit pe Hristos în Constantinopol, la anul 1720, şi s-a săvârşit chinuită în temniţă.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Acatistul Sfântului Apostol Iacob Zevedeu sau Iacob cel Mare – fratele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan (30 aprilie și 30 iunie)

Puternic dezlegător de vrăji si ocrotitor de necazuri si boli; patronul misionarilor, al teologilor și al pelerinilor

Traducere din limba rusă

Condac 1

Ales de Domnul pentru liniștea sufletului tău neîntinat, ai fost luat de El de la plasele de pescuit la propovăduirea Evangheliei și te-a îndrumat de la prinderea peștilor la prinderea oamenilor, Mare Apostol și Ucenic al lui Hristos, Iacob, fiul tunetelor. Roagă-te Singurului Iubitor de oameni pe care L-ai iubit cu sinceritate să aibă milă de noi care căutăm mijlocirea ta către El și te chemăm: Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Icos 1

Cetele îngerești s-au bucurat când Creatorul, Stăpânul și Domnul Iisus Hristos care s-a întrupat pentru mântuirea noastră te-a văzut umblând pe malul mării și chemându-te pentru slujirea de apostolat împreună cu fratele tău, fericite Iacob, l-ai lăsat pe tatăl tău și plasa de pescuit în corăbii, mergând neîncetat pe urmele Mântuitorului. Pentru aceasta, strigăm către tine:

Bucură-te, părăsindu-ți  părintele după trup pentru dragostea de Hristos;

Bucură-te, că L-ai găsit pe Tatăl Ceresc prin Hristos;

Bucură-te, dispețuind lume și toate farmecele ei;

Bucură-te, cel răsplătit prin binele ceresc;

Bucură-te, robind trupul duhului;

Bucură-te, supunându-ți duhul celui mai dulce Învățător Iisus;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 2

Fiind ucenicul Domnului Hristos aveai gând luminat în toate și te-ai aprins de râvna pentru slava lui Dumnezeu, Apostole Iacob cel cinstit, iar Mântuitorul te-a numit împreună cu fratele tău ”fiul tunetului”, și tu I-ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 2

Asemenea lui Ilie te-ai aprins ca flăcăra ascultând propovăduirea lui Hristos, iubind cu toată inima Izvorul Vieții și învățând de la El blândețea harului, iar noi numim:

Bucură-te, cel plin de râvnă duhovnicească;

Bucură-te, închinându-te slavei lui Dumnezeu;

Bucură-te, săgeată a cuvintelor care pătrunde rațiunea;

Bucură-te, înțelepciune care sfâșie sufletele celor potrivnici;

Bucură-te, cel dezrobit de egoism;

Bucură-te, robul vieții veșnice;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 3

Ai recunoscut puterea Sfințeniei lui Hristos ascunsă în trupul Său omenesc când Domnul a înviat-o pe fiica lui Iair și te-ai învrednicit alături de Sfinții Apostoli Petru și Ioan a fi părtașul multor minuni slăvite. Văzând că Hristos este adevăratul Dumnezeu din adâncul inimii tale ai strigat către El: Aliluia.

Icos 3

Luminându-ți sufletul înțelegerea adevăratei cunoașteri a lui Dumnezeu, ai umblat în urma Bunului tău Învățător, învățând din înțelepciunea Sa și ai fost iubit de Hristos Domnul tău pentru lipsa desăvârșită de răutate. Ascultă-ne când îți cântăm acestea:

Bucură-te, robul adevăratului Dumnezeu;

Bucură-te, exorcist al demonilor;

Bucură-te, cel ce ai înviat morții prin puterea lui Hristos;

Bucură-te, întoarcând oamenii la viață și sănătate;

Bucură-te, cheamă-i pe cei întunecați cu mintea la Lumina Adevărului;

Bucură-te, învățând dreapta credință prin iluminarea virtuților;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 4

Luminat de dumnezeiasca arătare pe Muntele Tabor ai fost martor Schimbării la față a Domnului Hristos, Sfinte Apostol Iacob, văzând Tainele lui Dumnezeu către care ai strigat: Aliluia!

Icos 4

Cuvântul cel Sfânt a grăit pe Muntele Tabor acolo unde Domnul a strălucit de slavă arătându-Și dumnezeirea, binecuvântat Iacob, și ai fost cinstit să auzi glasul Tatălui care L-a mărturit pe Fiul, și pentru aceasta te numim:

Bucură-te, cunoașterea Domnului Hristos dincolo de natura umană;

Bucură-te, vas al tainelor sfinte ce nu pot fi cuprinse de mintea omenească;

Bucură-te, cel ce L-ai văzut pe Hristos în descoperire dumnezeiască;

Bucură-te, învăţător credincios;

Bucură-te, cunoscând bucuriile sfinților încă din această viață;

Bucură-te, că acum te bucuri de ele din belșug;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre!

Condac 5

De dragul Domnului ai acceptat moartea Lui crezând în adevărata Înviere, fiind martor la trădarea lui Iuda din grădina Ghetsimani unde cu lacrimi ai plâns către Dumnezeu: Aliluia!

Icos 5

Având mare îndrăzneală față de Hristos, Fiul lui Dumnezeu care te-a iubit, ai fost vrednic de făgăduința de a bea paharul Lui și de a fi botezat cu Botezul Său. Pentru aceasta strigăm către tine:

Bucură-te, tovarăș ucenic al lui Hristos;

Bucură-te, dragul Său prieten;

Bucură-te, având îndrăzneală față de Mântuitorul;

Bucură-te, părtaș la Potirul și la Botezul Lui;

Bucură-te, primind cuvintele Domnului ca o comoară de mare valoare în inima ta;

Bucură-te, cel dintâi ucis dintre cei doisprezece Apostoli ucenici;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 6

Deși ai îndurat cu multă suferință furtuna mâniei iudaice lângă Crucea lui Hristos Dumnezeu care a voit să sufere pentru tot omul, nu ți-ai zdruncinat credința și nădejdea, fericite Iacob, căci știai că El este Mântuitorul lumii – Hristos, proorocit din vechime de către profeți pentru mântuirea omenirii căzute. Minunându-te de suferința Lui adâncă și de îndelunga răbdare a lui Dumnezeu, ai strigat către El: Aliluia.

Icos 6

Auzind glasul dumnezeiesc al lui Hristos, Dătătorul de viață care a Înviat după trei zile din morți și a intrat la ucenici pe ușa închisă, spunându-le: „Pacea fie cu voi”, te-ai bucurat mult Sfinte Iacob purtător de Dumnezeu și I te-ai închinat cu evlavie ca unui Dumnezeu adevărat, iar apoi ai propovăduit neîncetat adevărul Său și Învierea. De aceea te lăudăm:

Bucură-te, primindu-L pe Hristos în sufletul tău curat;  

Bucură-te, cel ce liniștești cu milă oamenii aducându-le pacea;

Bucură-te, punând sfârșit uneltirilor vrăjmășului vechi;

Bucură-te, martorul Învierii lui Hristos;

Bucură-te, văzând cum Domnul a trecut prin uşă, ca o minune;

Bucură-te, ascultând glasul Său dumnezeiesc;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 7

Văzând înălțarea sfântă la cer a lui Hristos și Duhul Sfânt coborând în limbi de foc, Iacob cel lăudat, ai devenit și tu purtător de Duh Sfânt și, îmbrăcat cu putere de Sus ai plecat să propovăduiești Evanghelia vestindu-L oamenilor aflați în întunericul necredinței pe Hristos Dumnezeu Mântuitorul, luminându-i în dreapta credință să-L numească: Aliluia!

Icos 7

Strălucirea duhovnicească a coborât asupra ta sub forma unui foc și ai devenit tu însuți foc, Sfinte Iacob, alungând întunericul fărădelegii și luminând lumea cu ușurința cuvintelor tale înțelepte, pentru aceasta te numim:

Bucură-te, luminând sufletul nostru cu zorii bucuriei lui Dumnezeu;

Bucură-te, că i-ai luminat pe cei ce dormeau în întunericul neștiinței cu strălucirea propovăduirii;

Bucură-te, că scoți oamenii din adâncurile deșertăciunii;

Bucură-te, că îi îndrepți prin credință pe cei pierduți la Hristos;

Bucură-te, că aduci oile lui Hristos în curtea Tatălui;

Bucură-te, că îi hrănești în pășuni grase;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 8 

Ai avut o viață cinstită și minunată, fiind mânat de dorința de a-I urma Mântuitorului până la capăt, Iacob cel binecuvântat, devenind un pocal curat și bogat în har, luminând sufletele cu dragoste, înaintând și strigând către Dumnezeu care aranjează totul spre binele nostru: Aliluia!

Icosul 8

Fiind cu totul plin de iubire dumnezeiască, te-ai arătat ca un vas pentru darurile Duhului Sfânt: ai vindecat bolnavii, ai curăţit leproşii, ai înviat morţii, ai învățat că pocăinţa duce la viaţa veşnică, ai propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu; primește de la noi, păcătoșii, laudele acestea:

Bucură-te, primitorul harului lui Dumnezeu;

Bucură-te, casa Duhului Sfânt;

Bucură-te, forță vindecătoare în boli ca un râu miraculos;

Bucură-te, izvor de învățături pentru cunoașterea dreptei credințe;

Bucură-te, mustrând înșelăciunea vicleanului Satana;

Bucură-te, ocrotindu-i pe credincioși de viclenia lui;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 9

De Sus s-a aprins în tine suflarea Mângâietorului pentru a te arăta plin de înțelepciunea lui Dumnezeu, fiind părtaș la măreția Cuvântului întrupat, Sfinte Apostole Iacob, strigând mereu: Aliluia.

Icos 9 

Ai făcut de rușine vremelnicia înțelepciunii omenești și ademenirea necredincioșilor și pe mulți i-ai adus de la închinarea la idoli la credința lui Hristos, întorcându-i de la păcat la mântuire, iar noi îți strigăm în tăcere:

Bucură-te, robul vieții veșnice;

Bucură-te, trâmbiță vestind lumii pe Dumnezeul Veșnic și Neînceput;

Bucură-te, explicându-ne umanitatea și Divinitatea lui Hristos;

Bucură-te, vestindu-ne Voia Domnului;

Bucură-te, învațându-ne iubirea în faptă și adevăr;

Bucură-te, căci cei care rămân în dragoste, Dumnezeu le promite că va rămâne în ei;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 10

Mai tare decât tunetul a fost vestirea ta, Sfinte Iacob, căci ai tunat Evanghelia lui Hristos Dumnezeu, Creatorul și Răscumpărătorul nostru, și i-ai învățat pe vrăjitorul Ermogene și pe ucenicul său Filit să cunoască pe Unicul Dumnezeu cel din Sfânta Treime, strigând către El: Aliluia. 

Icos 10

Minuni noi ai arătat, Sfinte Iacob, când Iosia care te-a vândut la evrei pentru numele lui Hristos a crezut și el în Dumnezeu, ți-a cerut iertare și a primit moartea de mucenic împreună cu tine, iar noi te chemăm:

Bucură-te, învațându-ne smerenia și blândețea;

Bucură-te, alungând spiritele satanice din oameni;

Bucură-te, convertindu-i pe necredincioși cu minunile tale;

Bucură-te, ducându-i pe credincioși în adevărata credință cu învățătura ta;

Bucură-te, lipind frâiele duhovnicești cu norii cerești;

Bucură-te, făcând inimile roditoare pentru Hristos;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 11 

Fiind nesuferit de către evrei, ai băut paharul morții precum ai făgăduit Domnului și te-ai botezat cu botezul Lui, Iacob cel binecuvântat, iar acum cu bucurie Îl slăvești față către față: Aliluia!

Icos 11 

Când răul Irod a ridicat persecuție împotriva creștinilor, atunci tu, ca un mărturisitor plin de râvnă în numele lui Hristos, ai fost trădat și dat la moarte, dar sufletul tău luminos ajuns la măsura vârstei desăvârșite a știut că se apropie vremea când se cuvine ca cei stricați să moștenească nestricăciunea făgăduită adică iar nemurirea, Sfinte Iacob, și pentru aceasta ai primit cu smerenie voia lui Dumnezeu pentru tine și mucenicia. Noi, minunându-ne de râvna ta pentru slava lui Dumnezeu, îți cântăm așa:

Bucură-te, că ți-ai dorit patima și moartea Învățătorului tău;

Bucură-te, că te-ai făcut părtaș cu El;

Bucură-te, că după făgăduința Lui, ai fost așezat pe unul dintre cele douăsprezece tronuri din Cer;

Bucură-te, că vei face judecată și dreptate în poporul lui Dumnezeu;

Bucură-te de contemplarea Prea Dulcelui Iisus, străduindu-te pentru El din tot sufletul;

Bucură-te, mijlocind din mila Lui tot ce este bun pentru noi;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 12

Cântând ostenelile, minunile și vindecările tale ca Apostol, ne umplem de harul Duhului Sfânt care sălășluiește în tine, Sfinte Iacob, și Îl lăudăm pe Dumnezeu care ne-a dat o asemenea călăuză să ne îndrume pe calea mântuirii și rugându-ne să aibă milă de slăbiciunile noastre strigăm către El: Aliluia!

Icos 12

Trecând cu sfințenie viața ta, ai ajuns în cetele Sfinților din Împărăția lui Dumnezeu unde te bucuri să vezi zorii cei neapuși ai Soarelui Dreptății, Sfinte Iacob, iar noi cei care am rămas pe pământ cu binecuvântarea sfintelor tale moaște te lăudăm așa:

Bucură-te, propovăduitor plin de râvnă al credinței lui Hristos;

Bucură-te, prea distins învăţător al Bisericii lui Hristos;

Bucură-te, tâlcuitor al Dumnezeieștilor Taine;

Bucură-te, viețuind în Cer alături de sfinți, ierarhi și mucenici;

Bucură-te, aducîndu-ne ajutorul tuturor sfinților;

Bucură-te, grabnic ajutător și ocrotitor pentru toți credincioșii care aleargă la mijlocirea ta;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 13 

O, preaslăvit Apostol al lui Hristos, Iacob, prin mijlocirea Ta atotputernică către Învățătorul, Stăpânul și Domnul nostru, cere pentru noi toți sfârșit bun și creștinesc al vieții vremelnice, ca împreună cu tine și cu chipurile îngereşti să Îi cântăm Dumnezeului cel din Sfânta Treime: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Cetele îngerești s-au bucurat când Creatorul, Stăpânul și Domnul Iisus Hristos care s-a întrupat pentru mântuirea noastră te-a văzut umblând pe malul mării și chemându-te pentru slujirea de apostolat împreună cu fratele tău, fericite Iacob, l-ai lăsat pe tatăl tău și plasa de pescuit în corăbii, mergând neîncetat pe urmele Mântuitorului. Pentru aceasta, strigăm către tine:

Bucură-te, părăsindu-ți  părintele după trup pentru dragostea de Hristos;

Bucură-te, că L-ai găsit pe Tatăl Ceresc prin Hristos;

Bucură-te, dispețuind lume și toate farmecele ei;

Bucură-te, cel răsplătit prin binele ceresc;

Bucură-te, robind trupul duhului;

Bucură-te, supunându-ți duhul celui mai dulce Învățător Iisus;

Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Condac 1

Ales de Domnul pentru liniștea sufletului tău neîntinat, ai fost luat de El de la plasele de pescuit la propovăduirea Evangheliei și te-a îndrumat de la prinderea peștilor la prinderea oamenilor, Mare Apostol și Ucenic al lui Hristos, Iacob, fiul tunetelor. Roagă-te Singurului Iubitor de oameni pe care L-ai iubit cu sinceritate să aibă milă de noi care căutăm mijlocirea ta către El și te chemăm: Bucură-te, Sfinte Iacob, Apostolul lui Hristos și fierbinte rugător pentru sufletele noastre! 

Rugăciune:

Apostol slăvit, Sfinte Iacov, cel ales de Domnul Iisus Hristos pentru a fi martor al slavei Sale pe Muntele Tabor și a pătimirii Sale în Ghetsimani; tu, al cărui nume este un simbol al războiului și al victoriei, dă-ne și nouă putere și câștig în războiul duhovnicesc fără sfârșit al acestei vieți ca să învingem forțele răului și să intrăm victorioși pe porțile Raiului, unde să ne bucurăm veșnic cu tine, slăvindu-L pe Dumnezeu în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.  

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu


Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu, glasul al 3-lea

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

 

Cântarea 1

glasul al 8-lea

Irmos: Pe Faraon cel ce...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu mreaja ta, ca un pescar isteţ, sufletul meu scoţându-l din adâncul greşelilor, fericite, luminează-l cu străluciri luminoase şi ca să laude după vrednicie a ta sfântă pomenire, bine îl povăţuieşte, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Apostole Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel mai înainte de veci împreună fără de început cu Tatăl şi Dumnezeul Cel Desăvârşit, Întrupându-Se, S-a arătat pe pământ ca un Om şi împreună lucrător şi slujitor harului preaînţelept, te-a arătat, fericite, cu Îuterea Lui întărit.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cunoscând bunul fel al sufletului tău, Dumnezeu Cel mai înainte Atotştiutor şi tăria ta şi gândul tău cel nebiruit, mărite, mai înainte socotind, cu slujitorii Săi te-a aşezat, ca să-L vesteşti peDânsul neamurilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Îngerul Sfatului Celui Mare al Tatălui, din Maica ce n-a ştiut de bărbat, arătându-Se lumii, Trup a luat; Care pe tine ucenic cu virtuţi împodobit te-a arătat şi de Dumnezeu grăitor, ca să vesteşti cuvintele Lui, Apostole Iacob.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lucruri preamărite de tine s-au grăit în neamurile neamurilor; că pe Dumnezeu Cuvântul în pântece L-ai încăput, şi Curată ai rămas, de Dumnezeu Nascătoare, Marie. Pentru aceasta toţi te cinstim pe tine cea după Dumnezeu Ocrotirea noastră.

 

Cântarea a 3-a

Irmos: Cel Ce a întărit cerul...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine suflarea cea repede de sus a Mângâietorului aprinzându-te, înţelept de Dumnezeu grăitor te-a arătat, spunând luminat Măririle Cuvântului Celui Ce S-a Întrupat, Căruia şi însuţi văzător ai fost.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine ca pe o săgeată aleasă şi ascuţită, Cuvântul în inimile vrăjmaşilor te-a înfipt, ca să rupi sufletele celor potrivnici, preaînţelepte şi să dobândeşti prăzile lor, Sfinte Tăinuitorule, Apostole Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfinţită şi de lumină purtătoare naşterea ta, înţelepte, pentru apropierea cu rudenia cea cu Dumnezeu, preafericite, luminat arătată se vede; că din pruncie te-ai arătat trăitor cu Cuvântul împreună.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Bucuria nepătatului tău suflet fiind văzută de Stăpânul şi mai înainte de chemare, Fericite Iacob, te-ai arătat lui vrednic de primit şi orânduielii Lui cunos­cător te-ai făcut.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mai Înaltă decât Heruvimii şi decât Serafimii te-ai arătat, de Dumnezeu Născătoare; că tu Singura ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti Neîntinată. Pentru aceasta pe tine toţi credincioşii cu cântări pururea te fericim.

 

Cântarea a 4-a

Irmos: Tu eşti Tăria mea Doamne...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dumnezeiesc propovăduitor al lui Hristos te-ai făcut Fericite Iacob, că tu chemat fiind, degrab ai urmat, nesocotind părinteasca legătură şi cele trecătoare cu cele veşnice schimbându-le. Pentru aceasta şi moştenirii cereşti celei negrăite te-ai învrednicit, pururea vrednicule de cântare.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

O, căldurosul tău dor către Stăpânul! Că tu pe Dânsul foarte L-ai iubit, cu Ctrălucirea Lui fiind luminat şi preschimbat te-ai arătat tuturor a doua lumină, cu razele cele dintâi şi cu mărirea, fiind strălucit, Preafericite Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Viaţă cinstită şi preaminunată ai avut, căci cu dorinţa luând şi dorirea cea de neoprit, ai dobândit fericirea cea mai de pe urmă, a gândului binelui, de Dumnezeu înţelepţite, cântând împreună cu cei fără de trup: Slavă Puterii Tale, Iubitorule de oameni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe tine însuţi dându-te tot voilor Stăpânului, Apostole de Dumnezeu învăţate, la înălţimea virtuţilor te-ai ridicat în chip vădit şi la Dumnezeiasca culme cu adevărat; şi de acolo râuriletămăduirilor izvorăşti, celor ce măresc sfântă pomenirea ta, fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Tu eşti Lauda credincioşilor, Ceea ce nu ştii de mire, tu Ocrotitoarea, tu şi Scăparea credincioşilor, Zid şi Liman; că duci rugăciunile către Fiul tău, Ceea ce eşti cu totul fără prihană şi izbăveşti din primejdii pe cei ce te cunosc pe tine cu credinţă şi cu dragoste, de Dumnezeu Născătoare, Preacurată.

 

Cântarea a 5-a

Irmos: Pentru ce m-ai lepădat...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca alt Ilie nou cu râvnă fiind aprins, pe cei ce nu se plecau propovăduirii tale ai vrut să-i arzi, mărite. Dar te-a oprit pe tine Voitorul Milostivirii, povăţându-te cu blândeţele harului.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suitu-te-ai la înălţimea virtuţii într-aripându-te prin iubirea de Scaunele cele alese ale Stăpânului şi ai dorit, mărite, a avea cinste mai mare, nu ca şi cum ai fi poftit mărirea cea deşartă, ci ca să vezi fără mijlocire pe Cel pe Care L-ai iubit.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Covârşit-a Sfântul Apostol Iacob, Mântuitorule, hotarele omenirii, că întru Puterea Ta, ca întru o haină îmbrăcându-se, izvorăşte râuri de tămăduiri şi de minuni şi luminează marginile lumii prin credinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Nor luminos pe tine cel îndumnezeit şi luminat cu Slava Cuvântului, în MunteleTaborului te-a umbrit, Fericite Iacob. Şi te-ai învrednicit a auzi Glasul Părintesc, Care a adeverit Fiimea Lui.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Îndrăznire ca o Maică către Fiul tău câştigând, Preacurată, purtarea de grijă cea pentru noi cei de un neam, te rugăm, nu o trece cu vederea. Că pe tine Una către Stăpânul, noi creştinii Rugătoare Binevoitoare te avem.

 

Cântarea a 6-a

Irmos: Adâncul păcatelor...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Curgeri ca din izvorul tămăduirilor neîncetat vărsând şi luminarea învăţă­turilor dreptei credinţe izvorând, mărite, sufletele celor ce vin la tine cu creştinească dorinţă, le luminezi, Preafericite Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vas de încăpere al bogatei şi cinstitei Lui propovăduiri aflându-te Stăpânul, preafericite, te-a umplut de darurile Tainelor celor mai presus de minte, slujitorule al Vieţii Celei veşnice.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mărirea cea de pe pământ cerând de la Hristos, ca de la un Împărat pământesc, să-ţi dea ţie, ai dobândit Împărăţia, nu cea de jos şi stricărioasă, Preafericite Iacob, ci pe cea Nestricăcioasă, pe care prinluptă ai luat-o.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Stăpânul binevoind a lua pentru noi omorârea, care este pricina învierii celei adevărate a morţilor, ca pe un învăţător de Tainele Sale, pe tine, preafericite, te-a luat împreună lucrător în noaptea în care a fost vândut.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce ai născut Adâncul milostivirilor, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, izbăveş­te-mi sufletul de suferinţele vieţii şi deschide-mi uşa bucuriei duhovniceşti, că spre tine, Fecioară, nădejdea mi-am pus.

 

CONDAC

glasul al 2-lea

Podobie: Cele de sus căutând...

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.

 

Cântarea a 7-a

Irmos: De pogorârea lui Dumnezeu...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Paharul Stăpânului Hristos ai băut, precum ai făgăduit şi cu Botezul Lui te-ai botezat, de Dumnezeu fericite, Căruia acum cu osârdie strigi, bucurându-te: Binecuvântat eşti Dumnezeul părinţilor noştri.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Razele vederii de Dumnezeu strălucit te-ai arătat, Sfinte Apostole Iacob; pentru aceasta cu cununa Împărăţiei Hristos Domnul te-a împodobit pe tine, care cânţi împreună cu îngerii: Binecuvântat eşti Dumnezeul părinţilor noştri.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lumina Cea Neînserată tu în Muntele Taborului văzând, la pământ ai căzut, neputând a o ve­dea cu ochii şi dacă ai auzit Glasul Părintesc, ai strigat luminat: Binecuvântat eşti Dumnezeule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Iată ţi-a împlinit ţie făgăduinţele Cel de mari lucruri Dătător; la Dânsul înălţându-te cu urmarea Patimilor Lui, Căruia stându-I înainte acum, strigi bucurându-te: Binecuvântat eşti Dumnezeul părinţilor noştri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Doimea firilor, iar nu a feţelor, Celui Ce S-a Întrupat din tine, Fecioară, propovăduim; pe Care după Trup Îl închipuim şi ne închinăm asemănării Chipului Lui, cei ce ne-am împăcat cu Dumnezeu prin tine, Preacurată.

 

Cântarea a 8-a

Irmos: De şapte ori chinuitorii...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cugetul lui Avraam tu, de Dumnezeu văzătorule, agonisindu-ţi lui Hristos, Celui Ce te-a chemat pe tine, ai urmat, de Dumnezeu înţelepţite şi rob te-ai făcut Lui, ca Făcătorului şi Mântuitorului, strigând: tineri binecuvântaţi-L, preoţi lăudaţi-L, popoare preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai tare decât tunetul a fost glăsuirea ta şi decât răsunarea cea de demult închipuitoare a celor din Lege; că pe Hristos ca un Tunet L-ai vestit în toată lumea Dumnezeu şi Făcător şi Mântu­itor cântând: tineri binecuvântaţi-L, preoţi lăudaţi-L, popoare preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Minunat te-ai făcut, mărite, cu luminarea mărturisirii şi cu strălucirea slujirii celei adevăratelui Dumnezeu, şi domn a tot pământul fiind pus, Apostole, Făcătorului şi Mântuitorului cânţi: tineri binecuvântaţi-L, preoţi lăudaţi-L, popoare preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe SfântulDuh, Domnul.

În tot pământul a străbătut cuvântul tău Sfinte Apostole Iacob, lovind ca un tunet mintea celor necredincioşi, ai luminat cu Dumnezeiască lumina credinţei ca un fulger pe toţi cei ce strigă cu supunere: tineri binecuvântaţi-L, popoare preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Limbile ritorilor nu pot să te laude pe tine, o, de Dumnezeu Născă­toare Marie, Dumnezeiască Mireasă: că pe Hristos, Cel Ce este peste toate Dumnezeu, L-ai născut, Fecioară, pe Făcătorul şi Mântuitorul, Căruia strigăm: tineri binecuvântaţi-L, preoţi lăudaţi-L, popoare preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

 

Cântarea a 9-a

Irmos: Spăimântatu-s-a cerul...

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu sfinţenie săvârşindu-ţi călătoria ta, acum fiind în Locaşurile Sfinţilor, mărite,bucurându-te vezi Raza Cea Întreit Strălucitoare; de care bucurându-te, preaînţelepte, pe cântăreţii tăi plini de veselie şi de bucurie arată-i, cu rugăciunile tale, Preafericite Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nesuferind a te vedea pe făcătorii de rele şi ucigaşii, ca şi mai înainte pe Stăpânul tău, te-au ucis cu sabia pe tine următorul lui Hristos, Celui Ce S-a Răstignit cu Trupul pentru noi că faptele lor defăimându-le, cu pilda vieţii tale le-ai vădit ca un grăitor de Dumnezeu, preafericite.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu sabia cerească fiind pedepsit Irod, de răni a pierit; căci pe slujitorii şi pe ucenicii Tăi Cuvinte, pe care Apostoli i-ai numit, n-a amorţit ucigându-i ticălosul. Pentru aceasta uimiţi de a ta dreaptă veghere, Făcătorule de bine, pe Tine Te slăvim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cinstind pomenirea ta cu bucurie, te lăudăm pe tine, Preafericite Iacob, tăinuitorule al lui Hristos, cântând râvna ta cea fierbinte şi călătoria cea lungă şi luptele tale şi înjunghierea; fiu al tunetului şi lumină şi judecător şi de Taine grăitor, cu credinţă pe tine toţi te numim.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Arătatu-te-ai, o, Fecioară, Maică a lui Dumnezeu, mai presus de fire născând cu Trup pe Cuvântul Cel Bun, pe Care Tatăl din inima Sa L-a rostit mai înainte de toţi vecii ca un Bun, pe Care acum şi mai presus de trupuri Îl cunoaştem, deşi este îmbrăcat cu Trup.

 

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

Făcându-te ucenic al lui Hristos şi bând paharul Lui, înţelepte, precum ţi-a zis ţie, fericite, de sabie ai fost omorât, Sfinte Apostole Iacob. Pentru aceasta toată Biserica dănţuieşte, prăznuind sfântă pomenirea ta, întru care te lăudăm pe tine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor