vineri, 4 martie 2022

SCARA RAIULUI ESTE ÎNLĂUNTRUL NOSTRU

 SCARA RAIULUI ESTE ÎNLĂUNTRUL NOSTRU

Orice virtute, orice faptă bună, este o treaptă pe scara Raiului. Când eşti pe o treaptă a scării, de fapt eşti pe toată scara. Când faci o faptă bună, eşti de fapt îndreptat spre toată fapta bună.

Toate virtuțile sunt unite între ele, aşa precum toate treptele unei scări sunt unite între ele. Dacă o faptă bună nu ai făcut atunci când s-a ivit ocazia, de fapt ai căzut de pe toată scara virtuților. De aceea trebuie mereu şi mereu să o iei de la capăt. Treapta cea mai de jos este Smerenia. Treapta cea mai de sus este Dragostea. Dar ele sunt egal unite între ele prin toate celelalte virtuți care le susțin.

Nu trebuie să-ți admiri proprii paşi pe această scară a Raiului, pentru că rişti să te poticneşti. Adică să nu te făleşti cu binele pe care îl faci, pentru că vei cădea sub treapta smereniei ... şi vei fi nevoit să o iei din nou de la început. Dar nu deznădăjdui vreodată.

Şi nici nu trebuie să priveşti cu ochi critic la căderile celorlalți de pe această scară a Raiului, ca să nu ajungi să osândeşti pe cineva şi să cazi cel mai de sus, să cazi din Dragostea dumnezeiască.

Nu văzând şi sancționând mereu căderile celorlalți, te vei îndrepta tu pe scara virtuților, ci ridicând şi luând în inimă pe cel împreună călător cu tine pe scara către Cer, te vei bucura de viața cea veşnică, oferită în Dar de Mântuitorul lumii.

Să fim însetați mereu de mântuirea celorlalți, că aşa ne vom mântui şi noi. Pentru că mântuirea nu e meritul nostru, ci Darul lui DUMNEZEU, ce ne aşteaptă mereu cu brațele deschise dincolo de scara Raiului, dincolo de meritele noastre, dincolo de orice faptă bună, pentru a ne transforma pe toți cu iubirea Lui în sfântă Asemănarea Lui pentru totdeauna, ca fii ai lui DUMNEZEU după har, ca fii după asemănarea Fiului Său după fire - IISUS HRISTOS - Mântuitorul lumii întregi.

( Protosinghelul Dimitrie Ivaşco de la Schitul Straja )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor