duminică, 18 septembrie 2022

Sunătoare - o plantă antidepresivă

 

Una dintre cele mai eficiente plante în tratarea depresiei este Sunătoarea. Acţiunea se manifestă prin blocarea receptorilor nervoşi care pot declanşa depresia.
Extractul de sunătoare, prin conţinutul bogat în hipericină (ulei volatil de culoare roşie), împiedică degradarea serotoninei, hormon esenţial în instalarea liniştii şi fericirii. S-a observat în experienţele făcute pe mai mulţi bolnavi de depresie şi anxietate care au folosit această plantă, că au avut o mai mare cantitate de dopamină în sânge după tratament (se ştie că nivelul de dopamină creşte în cazul tratamentelor antidepresive care dau rezultate).
Planta o puteţi folosi sub formă de pulbere (obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea), din care se ia o linguriţă rasă de patru ori pe zi, în cure de 2 luni, cu 21 de zile de pauză.
Evitaţi expunerea la soare în perioada folosirii plantei, pentru că este fotosensibilizantă.
 

Ce contine ceaiul de sunatoare? Cum se obtine tinctura de sunatoare?

Inainte de a incepe un tratament sau o dieta bazata pe ceai de sunatoare trebuie sa stii ce contine ceaiul de sunatoare. Planta de sunatoare are un complex de uleiuri volatile, flavonoide, hiperina, acizi organici (cafeic, clorogenic), taninuri, derivati antracenici (hipericina, pseudohipericina), rezine, colina, betacaroten, fitoncide. Altfel spus, cand cauti tinctura de sunatoare beneficii vei descoperi ca datorita hipericinei si pseudohipericinei, uleiului volatil si taninurilor din compozitie, sunatoarea are o actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta. De asemenea, flavonozidele sunt raspunzatoare de actiunea vasodilatatoare si hipotensiva, iar acizii clorogenic si cafeic redau proprietatile antiinflamatoare si colagoge.

Drept urmare, persoanele care doresc sa se bucure pe deplin de toate beneficiile plantei, o pot consuma sub forma de ceai, tinctura, ulei de sunatoare sau suplimente naturale.

 

Ce boli trateaza planta de sunatoare? Cum se obtine extract de sunatoare?

Ce boli trateaza ceaiul de sunatoare, cum se obtine extract de sunatoare relevant pentru nevoile organismului tau, sunt doar cateva dintre intrebarile la care vei afla raspuns in acest paragraf.

Se spune in popor ca atunci cand alegi ceai de sunatoare seara inseamna ca ai nevoie de ceva care sa te relaxeze, sa te calmeze, sa te scape de stres pentru ca se stie ca sunatoarea si depresia nu sunt compatibile. Altfel spus, starile depresive pot fi usor ameliorate cu ajutorul unui ceai de galbene si sunatoare

Totodata se stie ca daca se consuma ceai de sunatoare cu musetel(romanita) in fiecare seara dupa o masa copioasa organismul poate digera mai usor si se evita acumularea de bacterii nocive in colon inclusiv riscul de a contacta helicobacter pilori scade datorita proprietatilor antiseptice ale amestecului de plante consumate ca si ceai.

Ceaiul de sunatoare este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Acesta sustine functiile ficatului si asigura functionarea normala a acestuia. Asa cum povesteam si anterior, sunatoarea are proprietati calmante si este eficienta pentru reducerea starilor psihice negative.

Specialistii recomanda consumul ceaiului de sunatoare seara, pentru a ameliora depresiile nervoase, ulcerul gastric si duodenal, diareea, afectiunile urinare, tulburarile menstruale, hemoroizii, varicele, reumatismul muscular, arsurile si alte afectiuni dermatologice. Ceaiul stimuleaza secretia biliara si ajuta la eliminarea de serotonina, asa-numitul hormon al fericirii.

Asa cum mentionam mai sus, ceaiul de sunatoare poate fi comparat cu antidepresivele, insa ar avea mai putine efecte adverse decat acestea. Totusi, specialistii sunt de parere ca ceaiul de sunatoare nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist.

 

Ceai de sunatoare - beneficii pentru piele si ten

Poate ca nu stiai dar cand spui ceai de sunatoarea spui si beneficii pentru piele si ten pentru ca planta si extractul din aceasta planta are o multime de proprietati benefice pentru epiderma. Sunatoarea (proaspata sau uscata) are efecte benefice pentru ten, ajutand pielea sa isi recapete aspectul sanatos si stralucitor. Totodata, lupta impotriva cearcanelor si ochilor obositi/umflati, si estompeaza cicatricile.

In plus, masca cu sunatoare are efect tonifiant, regenerant, calmant, antiinflamator si cicatrizant asupra pielii; vindeca arsurile solare si pielea iritata, estompeaza cicatricele.

Alte beneficii ceai de sunatoare:

Ceai sunatoare ficat - Se recomanda persoanelor care consuma alcool, sunt fumatori sau au un regim alimentar care suprasolicita ficatul, sau care au tulburari de motilitate ale vezicii biliare, iar ceaiul de sunatoare favorizeaza eliminarea bilei prin stimularea contractiilor vezicii biliare;

Ceai de sunatoare pentru stomac - Infuzia de sunatoare nu este destinata exclusiv uzului intern. Ea poate fi administrata si la nivel extern, in ameliorarea disconfortului cauzat de venele hemoroidale. Procedura este recomandata in cazul modificarilor inflamatorii insotite de senzatii de arsura si mancarimi la pacienții care au hemoroizi. Mai exact, la nivelul mucoasei anale se realizeaza spalaturi locale sau bai de sezut, de doua – trei ori pe zi.

 

Cum se foloseste ceaiul de sunatoare in dermatocosmetica?

Multi vor sa stie cum se foloseste ceaiul de sunatoare in dermatocosmetica dar cele mai relevante raspunsuri le gasesti pe site-urile de specialitate si mai putin pe forumuri. Cateva dintre cele mai importante folosiri ale sunatoarei in dermatocosmetica.

Riduri - Ai nevoie de 3 linguri flori de sunatoare si o cana cu apa. Toarna peste florile de sunatoare apa clocotita si lasa-le la infuzat 30 de minute, apoi strecoara. Fa comprese din tifon, le inmoi in infuzie, apoi le aplici pe fata, pe gat si decolteu sau pe alte zone ridate. Lasa-le sa-si faca efectul 20 de minute. Repeta tratamentul in fiecare seara, timp de trei saptamani.

Ten uscat, sensibil sau iritat - Pentru acest remediu, ai nevoie de 2 linguri cu flori de sunatoare, cate o lingura cu flori de musetel si flori de galbenele, o cana cu apa. Toarna apa clocotita peste florile de sunatoare, musetel si galbenele, acopera vasul si lasa plantele la infuzat 30 de minute, apoi strecoara. Inmoaie compresele in infuzie, aplica pe fata, pe gat, decolteu sau pe alte zone cu piele uscata si lasa-le sa actioneze 20 de minute.

Loţiune tonică - Cu 3 linguri flori de sunatoare, 2 linguri frunze de menta, sucul de la o jumatate de lamaie si o cana cu apa poti face lotiune tonica. Pune apa la fiert si toarn-o peste menta si sunatoare. Lasa vasul acoperit 30 de minute, apoi strecoara. Cand lichidul se raceste, adauga sucul de lamaie. Lotiunea se pastreaza la frigider, intr-un recipient de sticla, nu mai mult de 3-4 zile. Se aplica pe fata, gat si decolteu, dupa spalare, dimineata si seara. Este ideala pe vreme calduroasa. 

Ceai de sunatoare contraindicatii. Ceai de sunatoare interzis

Specialistii avertizeaza asupra pericolului pe care acest ceai il poate avea asupra organismului. Studiile efectuate de acestia arata ca peste 40 la suta din romani beau zilnic ceai. Consumul exagerat, 5-10 ani, de ceaiuri medicinale poate da nastere anumitor patologii precum crampe abdominale, constipatie, etc.

Expertii spun ca ceaiul de sunatoare poate provoca niste dureri pe traiectul nervilor periferici. Durerile nu reprezinta o boala, acestea disparand odata ce se renunta la consumul de ceai de sunatoare. 

De asemenea, ceaiul de sunatoare consumat zilnic, multi ani, poate sa determine fotosensibilitate, iar la unele persoane este posibil sa prezinte anumite eruptii pe piele. Pe scurt, ca orice planta folosita in exces, si la ceai de sunatoare avem contraindicatii in urmatoarele cazuri:

Ceai sunatoare contraindicatii atunci cand se urmeaza anumite tratamente in paralel. Altfel spus, persoanele care iau anticoagulante orale, antidiabetice, hipertensoare, contraceptive orale, antiasmatice sau medicamente pentru scăderea colesterolului trebuie să ceară sfatul unui medic inainte de a consuma ceai de sunatoare ca infuzie, tinctura sau extract. 

Totodata, sunătoarea nu este recomandată nici femeilor însărcinate sau copiilor sub 14 ani, pentru că nu se cunosc eventualele efecte adverse care ar putea apărea în cazul lor. Altfel spus, se recomanda evitarea de a consuma ceai de sunatoare in sarcina si inclusiv nici ideea de oferi ceai de sunatoare la copii nu este agreata de toti medicii.

De asemenea, ceai de sunatoare contraindicatii atunci cand persoanele care vor sa consume planta au probleme si boli digestive pentru ca sunatoarea, la nivel intern stimulează secreţia şi excreţia de bilă şi poate avea un efect diuretic puternic si sa deregleze tranzitul intestinal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor