miercuri, 29 mai 2024

Când te-ai tatuat, diavolul te-a scris în caietul lui


TATUAJUL

În ultimul timp, se observă că din ce în ce tot mai mulți tineri recurg la „păcătoasa” metodă de a se tatua, făcând din aceasta un mod de ași exprima veleitățile și a impresiona pe cei care îi privesc, fără să mai gândească dacă este rău sau bine, dacă estetic îl avantajează sau îl dezavantajează în ochii semenilor, dacă moral îl situează sau îl coboară sub condiția umanului, dacă face voia lui Dumnezeu sau nu, dacă își face un bine sufletului sau nu, sau dacă-l ajută cu ceva la mântuire. Mă gândesc dacă ne-ar fi vrut Dumnezeu să fim altfel de cum suntem, ne-ar fi pictat El pielea în culori și în forme diverse ca pe peștii exotici, sau pe ca pe animale. Pierdem din vedere că noi suntem fii ai lui Dumnezeu, avem înrudire dumnezeiască, că suntem făcuți și născuți, după Chipul și asemănarea lui Dumnezeu și dacă vrem să fim altfel de cum ne-a înzestrat Dumnezeu, ne desprindem de Dumnezeu și ne alăturăm celui care nu se aseamănă cu Dumnezeu, diavolului.
Redau mai jos un răspuns a Părintelui Ilarion Argatu, pentru cei ce ar trebui să-și pună fireasca întrebarea:

„-Părinte, e păcat să te tatuezi ?
-Da, e de la cel rău - diavolul- el te face să nu fii mulțumit așa cum te-a lăsat Dumnezeu și-ți dă în gând să-ți imprimi pielea alba și curată lăsată de Dumnezeu așa, cu forme și chipuri hidoase, după chipul lui. Tu nu-ți dai seama că făcându-ți pe corp acele forme și chipuri hidoase, satanice, superi și jignești Chipul lui Dumnezeu care este în tine. Diavolul este pizmuitor pe Chipul lui Dumnezeu pe care-L poartă omul, și căută cu orice preț să-l facă pe om să piardă Chipul lui Dumnezeu așa cum și-a pierdut și el chipul de înger luminat. Nici îngerii nu-l mai recunosc pe cel ce s-a tatuat și s-a însemnat cu alte chipuri și forme. Așa a reușit diavolul să te înșele și să pierzi din zestrea lui Dumnezeu, ca pe Adam-.
-Ce poţi să faci ca să nu ţi se socotească greșeala dacă ai făcut asta?
-Te spovedești, îți dă preotul canon şi se șterge greșeala.
-Da, dar tatuajul rămâne…!
-Chiar dacă rămâne, la judecată nu apare. Când te-ai tatuat, diavolul te-a scris în caietul lui, dar când te-ai spovedit, îngerul matale ţi-a șters din caiet numele şi chiar dacă vine să te pârască pentru că ai model pe matale, nu te găsește scris, şi nu te mai are la el.
-Am auzit că poţi cu laserul să faci să dispară semnul.
-Degeaba dispare semnul că păcatul rămâne, numai spovedania rezolvă această greșeală.”
________________________________
Arhim. Ilarion Argatu, 1999, 500 Răspunsuri duhovnicești, Ed.3, Edit. Mila Creștină, 2010, pag. 368.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor