vineri, 14 iunie 2024

Urma pasului Maicii Domnului din stâncă Protosinghelul Nicodim Măndiță

 

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu stând pe acea stâncă, a rămas imprimată în piatră, urma paşilor sfinţiei sale, în care întotdeauna se află apă curată, cu care se tămăduiesc tot felul de boli.

Un om smerit, pe nume Ioan cel desculţ, din satul Poceaev, a văzut odată pe Maica Precista stând pe o stâncă, iar în apropierea ei se afla şi un pustnic care locuia într-o chilie săpată în acea stâncă.

Acel pustnic a spus lui Ioan desculţul şi copiilor care păşteau oile în acel munte, cum Preasfânta Născătoare de Dumnezeu stând pe acea stâncă, a rămas imprimată în piatră urma paşilor sfinţiei sale, în care întotdeauna se află apă curată, cu care se tămăduiesc tot felul de boli.

Pe această stâncă s-a zidit o Biserică Albă, iar lângă biserică este o mănăstire mare înconjurată peste tot cu ziduri, care mănăstire se cheamă: „Lavra Poceaev”, satul Poceaev.

(Protosinghelul Nicodim Măndiță, Minunile Maicii Domnului, Editura Agapis, 2001, p. 198)


Acatistul Talpa Maicii Domnului (Urma tămăduitoare) de la Lavra Poceaev – prăznuită de Izvorul Tămăduirii 

Pentru cinstirea apariției miraculoase a Urmei (Tălpii) Maicii Domnului în stâncă


Te Slăvim pe Tine, Preasfântă Fecioară, și cinstim minunea de la Poceaev când te-ai arătat într-un stâlp de foc și ai lăsat întipărită în chip sfânt Urma Tălpii Tale pe stânca din care izvorăște neîncetat apa care ne dă tămăduire minunată!

Condacul 1

Împărătesei celei alese, care a binecuvântat muntele Poceaev ca loc de aşezare al rugăciunii, Îi aducem laudă noi, slujitorii ei. Născătoare de Dumnezeu, tu din cele mai vechi timpuri ai slăvit acest loc binecuvântat de Dumnezeu, dându-ne în dar Urma Piciorului tău tămăduitor si Icoana cea făcătoare de minuni. Asa cum ai scăpat mănăstirea ta de năvălirea agarenilor, izbăvește-ne și pe noi de toate necazurile și nenorocirile, ajută-ne să trăim în libertatea lui Dumnezeu, ca prin spijinul tău să primim izbăvirea sufletului, iar noi Te strigăm: Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Icos 1

Îngerii și oamenii sunt uimiți de nespusa Ta îngăduință, Fecioară Preacurată: așa cum Domnul i s-a arătat lui Moise în Sinai, într-un tufiș arzător care nu se mistuia, așa Te-a arătat și Tu, Maică Minunată, pe stânca de la Poceaev într-un stâlp de foc, și plină de bunăvoință ai lăsat Urma piciorului Tău care izvorăște apă vindecătoare iar toți cei care au văzut minunea strigă spre Tine:

Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu curată, ce ne veghezi din înălțimea locașului Tău ceresc;

Bucură-te, Bună Îndrumătoare, ajungând pentru mântuirea noastră până la capătul pământului;

Bucură-te, ca prin înfățișarea Ta purtătoare de lumină pe muntele Poceaev, ai înălțat acest munte deasupra multor munți;

Bucură-te, căci prin Mila Ta sălașul Poceaev a primit faimă în toată lumea;

Bucură-te, lăsându-ne un izvor ce umple neîncetat Urma piciorului Tău cu apă tămăduitoare;

Bucură-te, îndrumătoare Înțeleaptă, care ne înveți să ne închinăm cu evlavie la acest loc, stând în fața Urmei Piciorului Tău Neprihănit;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 2

Văzând slăbiciunea firii și bolile noastre, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, primește-ne sufletele și trupurile dăruite Ție și dă-ne puterea tămăduitoare a Urmei Piciorului Tău de pe stânca de la Poceaev, pentru a vindeca orice boală și orice durere, iar noi Te chemăm împreună cu Dumnezeu: Aliluia!

Icos 2

Credincioasa contesă Ana, ziditoare a mănăstirii Poceaev, nu a înțeles de la început harul cel mare cu care a fost binecuvântată casa ei când Neofit Mitropolitul Greciei i-a dăruit Icoana Maicii Domnului ca răsplată pentru ospitalitatea ei, icoană adusă de la Constantinopol. Dar tu însăți, Maica Celui Atotputernic, nu ai ezitat să dezvălui multora slava semnelor și minunilor Tale, dându-ne în dar izvorul viu și Icoana Ta, bucurându-ne cu multe binecuvântări, iar noi Te lăudăm:

Bucură-te, Mângâietoarea neamului omenesc;

Bucură-te, cea ce Te îngrijești de viața noastră;

Bucură-te, Călăuză care vezi înainte, conducându-ne către Patria Cerească;

Bucură-te, căci de mulți ani străvechiul oraș Constantinopol a fost binecuvântat cu minunatele Tale icoane;

Bucură-te, căci una dintre acestea, strălucitoare stea, ne-a dat mântuire;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 3

Puterea Înaltului Dumnezeu a lucrat prin Tine, Maica Domnului, redându-i vederea lui Filip orb din naștere care cu inima caldă a vărsat lacrimi înaintea Urmei Piciorului Tău și s-a spălat pe față cu apa făcătoare de minuni ce izvorăște din aceasta. Te rugăm și noi să ne deschizi ochii ca privind cu recunoștință la Urma Piciorului Tău cel minunat să strigăm către Dumnezeu în bucuria inimii noastre: Aliluia!

Icos 3

Credincioasa Ana a păstrat în casă icoana Ta slăvită prin minuni nespuse, Maică milostivă, și cu adevărat cugeta în inima ei, văzându-și nevrednicia, să nu o țină doar pentru ea. Fiind luminată de harul lui Dumnezeu, a chemat monahi, preoți și mulți ortodocși, și cu lumânări și cântări evlavioase a adus acea icoană pe muntele Poceaev, strigând așa:

Bucură-te, Împărăteasa noastră Maica Domnului;

Bucură-te, Stăpâna cea puternică;

Bucură-te, că ai luminat viața noastră cu minuni luminoase;

Bucură-te, cea ce ai strălucit în toată lumea cu razele minunilor harului Tău, pentru mântuirea noastră;

Bucură-te, vas cinstit al minții luminate de Dumnezeu, dându-ne înțelepciune;

Bucură-te, conducându-ne prin căldura ta de Mamă de la iubirea pământească la iubirea cerească a lui Dumnezeu;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 4

Furtuna adusă de necredincioși l-a prigonit pe Sfântul Iov, Starețul din Dubne, Fecioară Maria, și el și-a părăsit locuința ascunzându-se de ispitele lumii pe un deal lângă Poceaev. Căzând înainte ta el și-a pus toată încrederea în tine, Născătoare de Dumnezeu, chemându-te să îl aperi sub Sfânt Acoperământul Tău și fiind mântuit mereu cu ajutorul Tău, Îi cânta lui Dumnezeu Mântuitorul nostru: Aliluia!

Icos 4

S-a auzit peste tot Slava Ta, Preacurată, care te-ai arătat cu armata de îngeri oșteni punând pe fugă agarenii, învățând pe toți să Te cheme:

Bucură-te, Păzitoarea noastră bună în suferințele trupului;

Bucură-te, Păzitoare neîncetată în întristarea sufletului;

Bucură-te, dând ajutor tuturor celor care Ție se închină cu smerenie și se leapădă de binefacerile acestei lumi;

Bucură-te, ca după dorința Ta, cei aleși de Tine sunt vrednici de toate lucrurile bune de sus;

Bucură-te, adăpost și ocrotire credincioșilor;

Bucură-te, dându-ne milostivă și nespusă cunoaștere a harului lui Dumnezeu;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 5

Andrei moștenitorul nelegiuit al averii lui Ana, donată toată Lavrei Poceaev, a trimis o ceată de slujitori să răpească Sfânta ta Icoană, Doamnă, crezând că monahii vor părăsi mănăstirea dacă nu o vor mai avea, necunoscând puterea Dumnezeului celui Viu și a Maicii Domnului care însemnase locul cu Urma Tăplii sale Sfinte: Aliluia!

Icos 5

Necredinciosul Andrei, făcând ospăț, a îmbrăcat-o pe soţia lui în veşminte preoţeşti şi a pus în mâinile ei Sfântul Potir pe care îl răpise tot din Mănăstirea Poceaev, iar eretica aducea hule batjocorind icoana ta, Maica Domnului, dar tu nu ai îngăduit astfel de hule la adresa icoanei tale și de îndată a şi fost cuprinsă de un diavol sălbatic ce o muncea pe ea. Acesta l-a tulburat mult şi pe Andrei însuşi, chinuirea diavolească continuând până când icoana a fost întoarsă mănăstirii.

Bucură-te, cetatea Marelui Împărat din munțili cerești;

Bucură-te, Acoperitoarea întregii lumi cu norii harului și ai iubirii;

Bucură-te, păstrătoarea neclintită a credinței ortodoxe;

Bucurați-vă, înfrângere grabnică și neînduplecată a legiunilor de demoni;

Bucură-te, că biruiești înălțarea minții cu smerenia lui Hristos;

Bucură-te, căci ne ridici mintea peste mrejele lumii, ca să înțelegem tainele lui Dumnezeu;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 6

Minunile tale curg neîncetat, Împărăteasa Cerului și a pământului, atât din Sfânta Icoană cât și din Urma Piciorului tău binecuvântat din care izvorăște apa tămăduitoare, pentru care Îi mulțumim Domnului: Aliluia!  

Icos 6

Strălucirea soarelui este mai puternică pe muntele Poceaev, fiindcă acolo sălășluiește harul tău mult luminos prin minunata Icoană și Urma Tălpii tale, Doamnă, iar noi ne închinăm cu smerită închinăciune și cu rugăciune de mulțumire ne amintim de nenumăratele tale fapte bune:

Bucură-te, luminând cu harul tău peștera preacuvântatului părinte Iov care ți se ruga noaptea;

Bucurați-vă, că ai luminat și mulți orbiți de patima trupului și a sufletului;

Bucură-te, că ai înviat soțul unei femei care ți s-a rugat fierbinte;

Bucură-te, că ai salvat-o pe tânăra care căzuse în fântâna adâncă de la Lavra Poceaev prinzându-se de frânghia pe care i-ai întins-o;

Bucură-te, că i-ai arătat unui evreu o lumină mai mare decât soarele din icoana Ta;

Bucură-te, că văzând lumina harului el și-a convertit necredința în credința lui Hristos;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 7

Mult milostivul boier Teodor cu soția lui Eva au prins mare dragoste de Lavra Poceaev și precum Solomon odinioară, mânați de iubirea de tine, Maica Domnului, și de Iisus Hristos Fiul Tău au împodobit cu mare slavă mănăstirea și biserica, laudându-L pe Dumnezeu: Aliluia!

Icos 7

Minunat a fost ajutorul tău în timpul bătăliei, Preacurată Fecioară, căci în timpul războiului de la Zbarazh ai apărut în vârful muntelui Poceaev scăpând mănăstirea de invazia și asediul agarenilor. Acoperind norii cerului, te-ai arătat împreună cu Sfântul Iov făcătorul de minuni și i-ați alungat pe vrăjmașii lui Dumnezeu, învățându-i pe toți cei care își amintesc cu recunoștință să strige așa:

Bucură-te, Apărătoarea poporului ortodox;

Bucură-te, fulger tunător, lovindu-i pentru totdeauna pe vrăjmașii credinței creștine cu săgeți nevăzute;

Bucură-te, că săgețile agarienilor îndreptate spre tine s-au întors asupra lor;

Bucură-te, ca mulți dintre ei s-au botezat în credința creștină, trăind ca monahi în ascultare până la sfârșitul vieții lor;

Bucură-te, cea neprihănită, că ne izbăvești mereu de ispite;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 8

Înfricoșătoare trăire au avut cei de față, Preasfântă Maică, când te-au văzut în văzduh cu Îngerii cerului care purtau săbii pentru apărarea poporului ortodox. De aceea, prin înfățișarea Ta ai alungat toată răutatea, iar noi Îi cântăm lui Dumnezeu despre tine: Aliluia!

Icosul 8

Suntem cuprinși de frică și de speranță, Maica Atotputernică, la fel ca Starețul Iosif de Poceaev și alți călugări de la Lavra Poceaev și oameni de mir, că mereu ai apărat mănăstirea nu doar de tătari, dar și de toate ispitele vremurilor grele. Strigăm către tine într-un singur glas al inimii, Născătoare de Dumnezeu: ajută-ne, mântuiește-ne de tot răul și de toate uneltirile vrăjmașilor noștri văzuți și nevăzuți și te slăvim:

Bucură-te, atotputernică mijlocitoare a patriei noastre;

Bucură-te, că prin tine rugăciunile noastre sunt de neînvins;

Bucură-te, Păzitoare în ispitele credinței de la vrăjmașii ortodoxiei;

Bucură-te, prietena de nădejde împotriva tuturor puterilor din afara noastră;

Bucură-te, ajutând mereu creștinii ortodocși în toate faptele și căile lor;

Bucură-te, că ne sprijini să rezistăm ispitelor mari;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 9

Puterea ta este greu de cuprins cu mintea, Maica Domnului, și credincioșii îți aduc cântece și slujbe bisericești, se roagă ție mai ales la sărbătoarea Adormirii Tale, Preafericită, ca să îi scoți din lanțurile robiei și cu buzele recunoscătoare te laudă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 9

Ritorii mult grăitori nu pot înțelege cum viețuiești atât de vie la Lavra Poceaev, prin Icoana cea sfântă și Urma Tălpii tale celei minunate. Dar noi credem si mărturisim că de la răsăritul soarelui până la apus numele tău slăvit este scris în Cer și pe pământ, și te chemăm:

Bucură-te, zorii luminii tainice a lui Dumnezeu;

Bucură-te, lumânare ce arzi cu flacăra dumnezeiască a Ortodoxiei și împrăștii căldura minunilor Tale;

Bucură-te, Stăpâna de la Poceaev, care ai întors în mod miraculos inima nobilului conte spre Dumnezeu;

Bucură-te, că acesta ți-a construit bisercă nouă la Poceaev;

Bucură-te, ajutându-i grabnic pe cei ce Te cheamă din sfinții Tăi munți;

Bucură-te, ca harul sfintei Tale icoane este tămăduitor în lumea întreagă;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 10

Ca să-i mântuieşti pe cei ce se încred în Tine i-ai scăpat de jugul necredincioșilor, Născătoare de Dumnezeu, când cu milă ai întors Icoana cea făcătoare de minuni la Lavra Poceaev. Urma Tălpii tale a rămas însă întipărită în stâncă de demult, împlinind promisiunea lui Dumnezeu de a fi cu oamenii până la sfârșitul veacurilor, iar noi ne bucurăm: Aliluia!

Icos 10

Mărturisim că ești cu adevărat zidul și mijlocirea noastră, Fecioară Mamă, ocrotindu-ne de aproape în toate nevoile și împrejurările. De nu te-ai fi arătat, Doamnă, rugându-te pentru noi, cine ne-ar fi izbăvit de atâtea necazuri? Cine ne-ar fi ținut slobozi în sânul sfintelor biserici ortodoxe? Nu ascundem faptele Tale bune, ci slăvind cu mulțumire mila Ta, strigăm către Tine din plinătatea inimii:

Bucură-te, că mulți s-au uns cu apa ce izvorăște din Talpa ta și s-au vindecat;

Bucură-te, că l-ai vindecat pe un tânăr de crustele otrăvitoare de pe trup;

Bucură-te, că l-ai readus la viață pe pruncul care murise, adus în fața icoanei tale de părinții îndurerați dar mult credincoși;

Bucură-te, că pe doctorul necredincios care a îndrăznit te hulească în fața icoana Ta făcătoare de minuni l-ai pedepsit cu o groaznică nebunie;

Bucură-te, că l-ai liniștit pe șoferul nobilului ucis pe nedrept;

Bucură-te, mântuind orașul Kiev de ciumă;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 11

Pe tine te cântă toate semințiile pământești și cerești, Împărăteasa Noastră, pentru toate faptele bune, semnele și minunile nenumărate pe care le dăruiești celor care se închină Icoanei și Urmei Talpei Tale. La fel și noi Îți aducem, Preasfântă Maică, un sincer omagiu de laudă și compasiune, iar în bucuria inimii înaintea Chipului Tău neprihănit Îi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 11

Te vedem ca o lumânarea dătătoare de lumină, Preacurată Fecioară, strălucind de nedescris cu razele harului Dumnezeiesc. Sărutăm Urma Tălpii tale care a păstrat în stâncă urma Milei dumnezeiești, și te rugăm să ne scoți din întunericul păcatelor noastre, luminându-ne pe calea strălucitoare a virtuții și a mântuirii iar noi te slăvim:

Bucură-te, și împreună cu Sfântul Mucenic Ștefan și Cuviosul Avraam mântuiește-ne din forfota acestei lumi răzvrătite;

Bucură-te, împreună cu Ilie Proorocul, cel plin de râvnă pentru Dumnezeu, aprinzând în noi focul râvnei pentru credință;

Bucură-te, împreună cu Sfântul Mucenic Mina, biruind patimile trupului;  

Bucură-te, lauda Marii Mucenice Ecaterina, mângâierea noastră în toate durerile;

Bucură-te, slava Sfintei Mucenice Irina și a Sfintei Cuvioase Paracheva, nădejdea credincioșilor în necazuri și întristare;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 12

Prin harul pe care ți l-a dat Fiul täu și Dumnezeul nostru, faci minuni pe sfântul munte Poceaev, Preacurată. Nu ne părăsi, Doamnă, pe noii robii Tăi nici în vreumrile aceasta, ci ca în vremurile străvechi dă vederea orbilor, pricepere la cei săraci cu duhul, mângâiere la cei ce plâng, fii mijlocitoare pentru cei răniți sufletește, alungă mânia duhurilor rele; salvează-ne de incendii, de potop de ape, de tâlharii văzuți și nevăzuți, de ucigașii sufletelor și trupurilor noastre, ca avându-te rugătoare la Dumnezeu să se facă lumină în întunericul ce ne înconjoară și să te lăudăm: Aliluia!

Icos 12

Cântând mila și minunile Tale pentru mântuirea noastră, Născătoare de Dumnezeu, ne închinăm Urmei Tălpii tale tămăduitoare care izvorăște apă sfințită și Icoanei Tale făcătoare de minuni, și ne rugăm la bunătatea Ta: ajută-ne ca în această viață și la sfârșitul ei să primim milostivirea lui Dumnezeu, ca El să ne fie mângâiere, uşurare şi mântuire, și Îţi mulţumim că mijlocești pentru mântuirea noastră în vecii vecilor:

Bucură-te, că rugăciunile Tale mântuiesc neamul omenesc;

Bucură-te, mijlocind pentru tot universul cu harul din Icoana Ta;

Bucură-te, că toți cei care au nevoie de vindecare primesc, hrănindu-se cu apa sfântă ce izvorăște din Talpa ta;

Bucură-te, aranjând în bine viața noastră, cu rugăciunile iubitului Tău Iov;

Bucură-te, că ne dai sfârșit pașnic al vieții noastre;

Bucură-te, că ne salvezi din chinurile iadului, curățând văzduhul de demoni în drumul sufletului spre Împărăția Fiului Tău veșnic;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 13

O, Mamă Atot-Cântătoare, Împărăteasa Cerului și a pământului! Privește cu ochiul Tău milostiv asupra noastră care ne plecăm înaintea sfintei Tale Icoane și a Urmei Tălpii tale celei binecuvântate și prin rugăciunile Tale de Mamă izbăvește-ne de toate necazurile, durerile și ispitele, să trăim fără păcat, cu pace și cu evlavie în acest veac și cel viitor să primim toate binecuvântările cereşti şi veşnice de la Domnul, Mântuitorul şi Judecătorul nostru, cântând Celui ce Te slăveşte în vecii vecilor: Aliluia! Aliluia! Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Îngerii și oamenii sunt uimiți de nespusa Ta îngăduință, Fecioară Preacurată: așa cum Domnul i s-a arătat lui Moise în Sinai, într-un tufiș arzător care nu se mistuia, așa Te-a arătat și Tu, Maică Minunată, pe stânca de la Poceaev într-un stâlp de foc, și plină de bunăvoință ai lăsat Urma piciorului Tău care izvorăște apă vindecătoare iar toți cei care au văzut minunea strigă spre Tine:

Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu curată, ce ne veghezi din înălțimea locașului Tău ceresc;

Bucură-te, Bună Îndrumătoare, ajungând pentru mântuirea noastră până la capătul pământului;

Bucură-te, ca prin înfățișarea Ta purtătoare de lumină pe muntele Poceaev, ai înălțat acest munte deasupra multor munți;

Bucură-te, căci prin Mila Ta sălașul Poceaev a primit faimă în toată lumea;

Bucură-te, lăsându-ne un izvor ce umple neîncetat Urma piciorului Tău cu apă tămăduitoare;

Bucură-te, îndrumătoare Înțeleaptă, care ne înveți să ne închinăm cu evlavie la acest loc, stând în fața Urmei Piciorului Tău Neprihănit;

Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Condacul 1

Împărătesei celei alese, care a binecuvântat muntele Poceaev ca loc de aşezare al rugăciunii, Îi aducem laudă noi, slujitorii ei. Născătoare de Dumnezeu, tu din cele mai vechi timpuri ai slăvit acest loc binecuvântat de Dumnezeu, dându-ne în dar Urma Piciorului tău tămăduitor si Icoana cea făcătoare de minuni. Asa cum ai scăpat mănăstirea ta de năvălirea agarenilor, izbăvește-ne și pe noi de toate necazurile și nenorocirile, ajută-ne să trăim în libertatea lui Dumnezeu, ca prin spijinul tău să primim izbăvirea sufletului, iar noi Te strigăm: Bucură-te, Maica Domnului de la Poceaev, lăsând Urma binecuvântării Tale în inimile noastre!

Prima rugăciune:

Preasfântă Fecioară, Doamnă Născătoare de Dumnezeu, Îți mulțumim din adâncul inimii că ne-ai îngăduit să ne rugăm ție.  Ne minunăm, Preacurată, de acest izvor tămăduitor al harului Tău, pe care cu multe veacuri în urmă l-ai descoperit lăsându-ți Urma sfântului tău picior în stâncă, și înclinându-ne cu evlavie sufletele și trupurile te rugăm să ne speli cu apa ta tămăduitoare de orice necurăție a trupului și a sufletului, stinge toate patimile inimii noastre cu râurile Tale pline de har, vindecă cu picături din izvorul Tău toate bolile trupești, să fim vindecați și salvați prin tine, Izvorul bucuriei neîncetate.

Bucură-te, cea plină de nespusă bunătate! Bucură-te, înecând dorințele necurate! Bucură-te, spălând necurăția glasului! Bucură-te, șuvoi de lumină ce dai sănătate credincioșilor prin potirul harurilor tale tămăduitoare! Bucură-te, rouă a cerului ce îi adăpi pe cei însetați de înțelepciunea adevăratei cunoașteri!  Bucură-te, lauda Poceaevului, mântuiește-ne pe noi cei care ne rugăm Ție, nădejdea și mângâierea noastră! Amin.

A doua rugăciune:

O, Doamnă Atotmilostivă, Împărăteasă și Stăpână, aleasă din toate neamurile și iubită de toate cetele cerești și pământești! Miluiește-i pe oamenii care vin înaintea sfintei Tale Icoane și a Urmei piciorului tău și care se roagă cu sârguință Ție. Mijlocește la Fiul Tău și Dumnezeul nostru, să nu plece nimeni rușinat de la tine, să primească mântuirea sufletului și sănătatea trupului, acoperă-ne cu Sfântul tău Acoperământ și privește-ne cu milă.

Mare ne este credința în Sfânta ta Icoană și în Urma Tălpii tale tămăduitoare, și te rugăm să ne aperi de năvălirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, ca mântuiți să slăvim Numele Sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim. 

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor