vineri, 9 august 2024

Puneți-vă lacăt la gură, controlați-vă orice cuvânt


 roses-desi-glitters-76


Puneți-vă lacăt la gură, controlați-vă orice cuvânt, căci pentru fiecare cuvânt vom da seama.

Să nu iasă cuvânt putred din gura noastră, dacă vreți să moștenim Împărăția lui Dumnezeu. Dacă nu, treaba dumneavoastră!

Avem această libertate de a alege între bine și rău. Noi suntem născuți ca să moștenim veșnicia. Potriviți-vă viața cu aceste învățături sfinte, ca să aveți parte de mântuire!

Inima duhovnicească este centrul în care locuiește Dumnezeu în noi, iar acest centru este numit tot inimă. În acest centru, în acest loc sfânt din inima noastră poate locui Dumnezeu. Dar poate locui și vrăjmașul și orice patimă. Uneori însuși împăratul întunericului intră în acest loc sfânt. Atunci, toată viața noastră este o viață pustie, o viață rea, întunecată, păcătoasă. 

Scopul rugăciunii, și al rugăciunii lui Iisus în special, este să ne conducă spre centrul ființei noastre, spre locul unde Dumnezeu este ascuns în noi. Domnul Hristos ne spune că Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul nostru. Aici chemăm pe Dumnezeu, iar dacă mintea este în altă parte, nu ne folosim cu nimic. E ca și cum ne-am uita într-o vitrină încărcată cu toate bunătățile, dar între noi și ele rămâne un geam și nu putem pune mâna pe ele. Așa și rugăciunile noastre sunt despărțite de noi prin neatenție, ca printr-un obstacol care se pune între noi și rugăciunea noastră. Acest obstacol să nu fie!

Psihiatrii sunt buni, ei dau rețete pentru îndreptarea sufletului, ca și cum ar prescrie un medicament pentru durerile de dinți. Ei pot da sfaturi omului cu ghiotura, doar un singur lucru nu-l pot face: nu pot să-i ierte păcatele. Numai duhovnicul are harul acesta. De fapt nu iartă el, iartă Hristos, căci la spovedanie Hristos este întotdeauna de față. Este chiar aici, în această chilie. El ascultă spovedania omului care vine la mine și tot El îi iartă păcatele. Acesta este primul semn al pierzaniei, când vom ajunge să nu mai avem duhovnici, ci numai medici de suflete.

Desprinzându-te de instinctele animalice, trebuie să desființezi din vocabularul tău doi termeni dușmani ai Împărăției Cerești: "eu" și "al meu" și să chemi în vasul gol de animalitate, prin post și prin rugăciune pe prietenul Duh Sfânt.

Cum te desprinzi de "al meu"? Dând lui Dumnezeu tot ce ai și stăpânești și așteptând de la El totul.

✝️ Părintele Sofian Boghiu: Scopul vieții este umplerea cu Duh Sfânt


Desprinzându-te de instinctele animalice, trebuie să desființezi din vocabularul tău doi termeni dușmani ai Împărăției Cerești: "eu" și "al meu" și să chemi în vasul gol de animalitate, prin post și prin rugăciune pe prietenul Duh Sfânt.

Cum te desprinzi de "al meu"? Dând lui Dumnezeu tot ce ai și stăpânești și așteptând de la El totul.Cum te desprinzi de "eu"? Iubind pe Dumnezeu din toată puterea și pe oameni ca pe tine însuți, înlocuind iubirea de tine însuți cu aceste iubiri.

De tine se va îngriji Dumnezeu, tu fiind ocupat cu grija de ceilalți.



(Un cuvânt pentru fiecare zi a anului din învățătura Cuviosului Arhimandrit Sofian Boghiu, editura Bizantina.)roses-desi-glitters-76


Iubirea de Mama a Sfintei Fecioare o indeamna sa sara imediat in ajutor acolo unde este chemat si cinstit Prea Sfantul Nume al Fiului ei Cel Unul Nascut si acolo unde fiii ei dupa har - credinciosii ravnitori - o cinstesc si pe Ea ca pe o adevarata Maica a Domnului.
Asadar, cand suntem tulburati de necazuri, bantuiti si arsi de patimi, sa ne indreptam cu incredere mai ales catre Maica Domnului, care este si Mama noastra, a pamantenilor, stiind ca rugaciunea mamei mult poate inaintea Fiului ei. Sa ne rugam cu umilinta, zicand catre Dansa asa:

Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ai adus pe pamant Lumina intregii zidiri, lumineaza intunericul mintii si al inimilor noastre, ca sa ne cunoastem pacatele, sa ne caim pentru ele si ca sa nu le mai savarsim.
Maica Domnului - simbolul Bisericii ,Tu, care ai nascut cu trup pe Imparatul pacii, sadeste in noi pacea Fiului tau si goneste din sufletele noastre viforul patimilor.
Tu, care esti izvor nesecat de vindecari, tamaduieste neputintele noastre si ne alina durerile, ca toate le poti cate le voiesti, ca o Maica a Celui Atotputernic. Amin
roses-desi-glitters-76

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor