marți, 15 martie 2022

În fiecare dimineață Dumnezeu umbla descult si ne aduce lumina in palme... Zi cu bine si frumos!


 𝐂𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦 𝐥𝐚 𝐒𝐩𝐨𝐯𝐞𝐝𝐚𝐧𝐢𝐞.

Spovedania este una din cele şapte Sfinte taine ale Bisericii, o lucrare sfinţitoare a sufletului prin care omul care a păcătuit primeşte iertarea lui Dumnezeu. E a fost întemeiată de Hristos, atunci când înzestrează pe Sf. Apostoli cu această misiune, de a ierta „în numele Domnului”. Astfel, după Înviere, Hristos spune Apostolilor: „Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Ioan 20: 21-23).

Prin urmare, Hristos înzestrează pe ucenici cu puterea de a ierta păcatele. Aceasta înseamnă două mari lucruri. Primul, nu oricine are această înzestrare, ci doar cei hirotoniţi prin puterea Duhului Sfânt în Biserică (preoţi şi episcopi), numiţi „duhovnici”. Al doilea, nu duhovnicii stabilesc ce se iartă şi ce nu se iartă, după propria lor voie, ci ei doar administrează această lucrare a lui Dumnezeu, fiind „slujitori” ai celor sfinte, deja stabilite de Dumnezeu. Administrarea însă trebuie să se facă în mod optim pentru cel ce se Spovedeşte. Aici intervin calităţile personale ale duhovnicului, abilităţile sale de a îndruma eficient pe credincios pe calea desăvârşirii sufleteşti.

𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐯𝐞𝐝𝐢

Orice om care greşeşte, numit şi teologic „păcătos”. De aceea, pentru a ajunge la Spovedanie, trebuie mai întâi să realizăm că „am păcătuit”. Două mari piedici stau înainte: ideea că noi nu avem greşeli şi ideea că de ce trebuie să spunem preotului. După cum am arătat, preotul este instrumentul prin care Dumnezeu lucrează, prin urmare nu putem găsi iertarea în altă parte.

Nu se pot Spovedi cei ce rămân în mândria de a crede că ei nu au greşeli. Despre aceştia chiar Hristos a spus că nu pot fi iertaţi, nu pentru că Dumnezeu n-ar avea această disponibilitate, ci pentru că ei refuză dragostea Duhului Sfânt: „Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie.” (Matei 12, 31-32)

𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐚 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor