LEGENDA BUSUIOCULUI
Povestea spune că, demult, trăia un flăcău chipeș și curajos pe care îl chema Busuioc. Într-unul din anii acelor vremuri îndepărtate, o secetă a cuprins Pământul. Zmeii legaseră ploile, iar animalele și oamenii mureau de sete și de foame. Nimeni nu era atât de brav încât să înfrunte zmeii. Văzând acestea, Busuioc s-a dus să se lupte cu ei, dar a murit în luptă fiindcă aceștia erau numeroși. În amintirea viteazului flăcău, ce s-a dus fără teamă să salveze omenirea, Dumnezeu a lăsat pe Pământ o floare, busuiocul. Frunzele sale sunt foarte aromate, iar preoții folosesc florile atunci când binecuvântează casele, stropindu-le cu agheasmă.
TULSI – Busuioc Sfânt
Busuiocul pe care gospodinele îl pun în bucate diferă de busuiocul sfânt, numit tulsi. Busuiocul sfânt are o istorie de mai bine de 3000 de ani de uz medicinal cunoscut. Tulsi este varietatea de busuioc pe care preoții o folosesc pentru binecuvântarea caselor. În India, planta este folosită în rugăciunile de dimineață destinate asigurării sănătății, bunăstării și purității spirituale. Numele său înseamnă în sanscrită „cea neasemuită”. În fiecare casă din India există cel puțin un tulsi. Texte ayurvedice străvechi semnalează folosirea plantei pentru anihilarea veninului de la mușcături de șarpe sau de scorpion. Din tulpina de busuioc sfânt se fac mătănii protectoare, folosite în meditație.
Busuiocul – arma secretă în lupta cu colesterolul mărit
Busuiocul este o plantă ierboasă, originară din Asia, care are capacitatea de a reduce colesterolul, dar are și proprietăți antibiotice și, totodată, poate preveni chiar și cancerul. Busuiocul a fost considerat o plantă sacră și nobilă, întrucât cuvântul „busuioc” provine din vechea greacă „basilikhon” care înseamnă „regal”. Această plantă ierboasă este folosită de secole pentru proprietățile sale impresionante și pentru efectele sale asupra sănătății. Totodată, această plantă aromată este folosită ca condiment într-o varietate de feluri de mâncare și joacă un rol-cheie în bucătăria italienească și thailandeză.
Reduce nivelul mărit de grăsime din sânge
Grăsimile sunt insolubile, ceea ce înseamnă că colesterolul nu se dizolva în sânge, ci se lipește de anumite proteine, formând lipoproteine. Lipoproteinele reprezintă un factor de risc major pentru bolile coronariene, dar și pentru atacul cerebral. Din acest motiv persoanele care descoperă că au colesterolul mărit trebuie să facă tot posibilul să scadă valorile acestuia pentru a preveni bolile de inimă.
Busuiocul poate conține substanțe capabile să scadă concentrațiile plasmatice de lipide și ar putea fi benefice în prevenirea hiperlipidemiei și a bolilor cardiovasculare conexe întocmai cum s-a concluzionat și într-o cercetare1 efectuată în 2009.
În fapt, potrivit studiilor efectuate în ultimii ani, busuiocul elimină colesterolul „rău” din sânge sau LDL-ul, scăzând nivelul de lipoproteine din sânge. De asemenea, eugenolul, substanța care se regăsește în busuioc, are proprietăți antioxidante, inhibând oxidarea LDL-ului și prevenind deci bolile de inimă, precum și ateroscleroza. Mai mult decât atât, extractul din frunze de busuioc (lat. Ocimum sanctum linn) scade nivelul colesterolului total în hipercolesterolemie, într-un studiu2 efectuat pe șobolani, în 2019.
Reduce nivelul crescut de zahăr din sânge
De asemenea, într-un studiu efectuat pe șobolani cu diabet , extractul de busuioc a ajutat la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Busuiocul poate fi, în plus, de ajutor în tratarea efectelor pe termen lung ale glicemiei crescute datorită extractului de etanol din frunzele sale.
Sursă excelentă de vitamine și minerale
Busuiocul conține multe vitamine, minerale și antioxidanți precum luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina. Multe dintre beneficiile busuiocului pentru sănătate sunt datorate acestor antioxidanți, precum uleiurilor sale esențiale.
Fiind o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, dar și antioxianți, busuiocul protejează arterele de efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. De asemenea, această plantă este bogată în minerale precum calciu, potasiu și mangan, dar și în flavonoizi.
Busuiocul conține, de asemenea, mulți alți nutrienți vitali precum: calciu, vitamina K, mangan, magneziu, fier, zinc, potasiu. Totuși acești compuși dispar în cea mai mare parte, în timpul procesului de uscare al plantei, de aceea alege să consumi busuioc proaspăt, crud ori de câte ori este posibil.
Alte beneficii ale consumului de busuioc asupra sănătății
Busuiocul nu este doar un remediu popular popular pentru afecțiuni precum greața și mușcăturile de insecte, ci este, de asemenea, utilizat pe scară largă în medicina tradițională ayurvedică. Astăzi, oamenii de știință studiază potențialele beneficii medicinale ale busuiocului. Extractele sau uleiurile esențiale de busuioc, care furnizează cantități concentrate de compuși din plante, sunt de obicei, testate în loc de frunzele întregi.
1. Antibiotic natural – proprietățile antimicrobiene ilustrate într-un studiu4 din 2017 fac din busuioc un antibiotic eficient. Pentru a te bucura de acest efect al plantei de busuioc, poți să-l consumi și în combinație cu un cățel de usturoi pentru a ține virusurile la distanță.
2. Puternic efect antioxidant – cu un conținut bogat de antioxidanți, busuiocul previne o mulțime de boli printre care și cancerul de sân, colon și pancreas conform unor cercetări.
3. Antiinflamator eficient – inflamația este un proces normal, care ajută organismul să lupte cu infecțiile, însă atunci când devine cronică inflamația se transformă într-un pericol pentru tine, declanșând la rândul ei alte afecțiuni. Busuiocul reduce inflamația inhibând eliberarea de citokine proinflamatorii. Întocmai cum a demonstrat și un studiu8 publicat în Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, extractul de busuioc are proprietăți antiinflamatorii, iar mecanismul implicat este o interacțiune compusă între inhibarea mediatorului proinflamator și stimularea citokinelor antiinflamatorii.
4. Previne îmbătrânirea – cercetătorii au studiat efectul pe care busuiocul îl are asupra procesului de îmbătrânire. Rezultatele unui studiul9 a dovedit că busuiocul acționează la nivel celular împotriva procesului de îmbătrânire, formula activă care conține extract de busuioc exercită efecte antiîmbătrânire atunci când este aplicată local.
5. Combate stresul – studiile au scos la suprafață faptul că busuiocul funcționează precum un adaptogen natural, adică ajută organismul să se adapteze la stres, astfel încât acesta să nu îi mai dăuneze. Într-un studiu10 efectuat pe 158 de participanți ce au avut cel puțin trei simptome de stres, administrarea zilnică de 1.200 mg de extract de busuioc timp de șase săptămâni a fost cu 39% mai eficientă în ameliorarea simptomelor generale de stres decât un placebo.
Cum să introduci busuiocul în dieta ta
Studiile nu au stabilit încă ce cantitate de busuioc trebuie să
consumi zilnic pentru a te bucura de beneficiile pe care acesta le are,
însă specialiștii recomandă o cantitate de două linguri pe zi.
Fiind un aliment slab din punct de vedere caloric, adică 100 de grame de
busuioc au 20 de calorii, busuiocul poate fi folosit și în timpul
curelor de slăbire. Busuiocul are o mulțime de vitamine, minerale și
alți nutrienți de preț, fiind extrem de hrănitor pentru organismul tău.
În 5 grame (2 linguri) de busuioc proaspăt, tocat, vei găsi: 0 g de
zahăr și găsime, 0.2 g de proteine, 0.1 g de glucide și fibre, 1 g de
calorii. Poți consuma busuioc curd și tocat, adăugându-l drept condiment
pentru preparatele tale, dar îl poți consuma și sub formă de ceai ori
ulei de busuioc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.