sâmbătă, 17 februarie 2024

"DACĂ OMUL NU-L ARE PE HRISTOS ÎN INIMA SA, TOTUL I SE PARE GREU ȘI ÎNTUNECAT", Sfântul Amfilohie (Makris) din Patmos (+1970).


 Nimic altceva nu mânie atât de mult pe Dumnezeu și nimic altceva nu golește atât de mult pe om și îl aduce la părăsire ca a vorbi de rău sau a osândi sau a disprețui pe aproapele. Și atât de greu este a judeca, mai mult decât oricare alt păcat. Un Bătrân"Ceea ce auzim (războaie, cutremure, dezastre naturale) sunt doar "floricele", iar "boabele" vor fi de acum înainte... Trebuie să fim pregătiți pentru mărturisirea credinței și moarte martirică, pentru a deveni oameni vrednici de Ierusalimul cel Mare.

Un om nevinovat și cu inima curată este mai presus de orice geniu. Un om egoist nu atrage pe nimeni la el. Și chiar dacă cineva îl place, îl părăsește repede. Legătura duhovnicească devine de nezdruncinat atunci când sufletul se întâlnește cu simplitatea, inocența și sfințenia copilărească.

Trebuie să știți că unii oameni vin la mănăstire de la Dumnezeu, iar alții de la diavol. Pe cei dintâi îi trimite Dumnezeu pentru a întări sfintele mănăstiri, iar cei din urmă sunt trimiși de diavol pentru a ruina și distruge viața monahală.

Dacă o persoană nu-L are pe Hristos în inima sa, o umple fie cu bani, fie cu avere, fie cu oameni....
Vă rog să împliniți această poruncă: pe cât posibil, cultivați în inima voastră iubirea către Domnul nostru Iisus Hristos. Trebuie să-L iubești atât de mult încât simpla amintire a numelui Său să-ți aducă lacrimi în ochi. Inima ta ar trebui să ardă de dragoste pentru Domnul. Și atunci El va fi Învățătorul tău. El va fi Călăuza voastră, Fratele vostru, Tatăl vostru și Duhovnicul vostru

Nu acordați niciodată o atenție excesivă la nimic pământesc și trecător. Fii foarte atent, răbdător și, când ești singur, examinează-ți conștiința. Mai întâi trebuie să ne cultivăm sufletele, pentru că oamenii sunt gata să-i urmeze doar pe cei care împlinesc Legea lui Dumnezeu în practică. Aceștea sunt foarte rari în zilele noastre.
👇👇👇Știți cât de viclean este ispititorul astăzi? Începând cu puțin, treptat, pas cu pas, cufundă o persoană în păcate din ce în ce mai grave. El este cel care controlează politica în toată lumea.

Sper și doresc cu adevărat reînvierea monahismului autentic, pentru că acesta, în opinia mea, este cea mai binecuvântată și mai înaltă „unitate duhovnicească specială” din Biserica lui Hristos.

Sufletele sunt dispuse să vadă frumusețea chipului lui Dumnezeu.

Trimițându-ne protecția Sa, Dumnezeu stinge săgețile celui rău. O persoană care are frică de Dumnezeu primește înțelepciune de la Domnul. Toți Sfinții s-au bucuratat gândindu-se la Împărăția lui Dumnezeu care ne așteaptă. Din moment ce corupția, și desfrânarea domnesc peste tot, mulți nu înțeleg că există iubirea duhovnicească.Când văd un om tulburat, mă rog la Dumnezeu, să îi liniștească inima și nu ascult cuvintele lui necugetate.
De aceea nu mă simt jignit, și nu mă supăr.
Când se liniștește și există o ocazie bună de a vorbi, cu el, pentru că atunci el va fi capabil să înțeleagă cât de necuviincios s-a comportat înainte.

Oamenii lumești te obosesc, pentru că îți transmit în mod invizibil, ca niște unde electromagnetice, ceea ce este ascuns în sufletul lor. Noi trebuie să fim oameni plini de harul lui Dumnezeu, pentru ca oricine se află lângă noi să-și odihnească sufletul.

Trebuie să vedem fiecare persoană ca fiind superioară nouă, indiferent cât de multe neajunsuri și infirmități ar avea. Să nu fim împietriți cu inima față de ceilalți, dar să ne amintim mereu de scopul cel mai înalt al fiecărei persoane. Prin harul lui Dumnezeu, i-am pus întotdeauna pe toți oamenii mai presus de mine și i-am considerat sfinți.

Predați-vă complet viața ocrotirii și protecției Preasfintei Maicii Domnului. Iubește ospitalitatea, copilul meu, pentru că ea deschide porțile Raiului. Arătând ospitalitate, unii au fost învredniciți să primească Îngeri. „Bine ați venit străinilor, ca și voi să nu fiți străini de Dumnezeu.”

Sfinții Părinți cu simplitate, ca niște copii, au acceptat ceea ce le-a trimis Dumnezeu: „Doamne, facă-se voia Ta sfântă”.

Ospitalitatea, cea mai mare dintre virtuți, atrage harul Duhului Sfânt. În fața tuturor celor care vin, copilul meu, Îl văd pe Hristos Însuși.

Întrebare:

Întrucât vezi atât de clar, Geronda, slăbiciunile noastre, greșelile noastre, de ce ni le arătați? Nu

Răspuns:

Ca părinte regret ceea ce văd, dar sper mereu să fie bine. Vă arăt ceea ce trebuie să faceți, dar dacă vărsați măcar câteva lacrimi înaintea lui Hristos, veți primi un beneficiu duhovnicesc mai mare decât din verbozitate. El este Doctorul și Învățătorul nostru. Hristos este același ieri și azi, dar noi am închis ochii și ne gândim că stăm în întuneric. Atata timp cat vom continua in acelasi duh, vom fi singurii care ne vom murdari in noroi. iar alţii vor pieri”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor