Durerile de genunchi ne afecteaza pe toti, insa acestea sunt mai
frecvente la femei, indeosebi in cazul celor care au trecut de varsta de
40 de ani. Una dintre formele reumatismului degenerativ, gonartroza,
are cauze multiple, de la dereglari la nivel metabolic si hormonal la
tot felul de traumatisme. Dereglarile la nivel hormonal ce apar la
menopauza (insuficienta ovariana) fac ca femeile ajunse la aceasta etapa
a vietii sa fie predispuse la gonartroza. Suferinzii de diabet, guta,
precum si obezii se confrunta cu aceeasi problema.
Boala se manifesta prin umflarea articulatiei si prin durere
violenta, care de obicei este mult mai puternica atunci cand bolnavul
merge sau depune efort. Repausul are un efect benefic, calmand durerea,
la fel ca si administrarea medicamentelor cu efect antiinflamator sau
masarea zonei cu unguente. Insa exista cateva retete naturale pe baza de
tuia care, pe langa efectul de calmare a durerii, contribuie in mod
activ la remedierea problemei.
1. Amestec pe baza de tuia pentru gonartroza.
Intr-o sticla cu gura larga sau intr-un borcan se amesteca urmatoarele
ingrediente: fructe de tuia pana la jumatate, iar cealalta jumatate se
umple cu sare grunjoasa. La final, se toarna 1/2 litru de spirt
medicinal si se agita bine. Acest amestec se pastreaza la loc racoros si
intunecos timp de o luna, agitandu-se in fiecare zi. Se formeaza o
solutie consistenta, care se aplica pe genunchi, sub forma de compresa,
pana se umple recipientul. Se face o pauza de o saptamana si se repeta
tratamentul.
2. Unguent pe baza de tuia pentru gonartroza. Ingrediente:
7 linguri de unt, 2 linguri de tuia tocata marunt, 1 lingurita rasina, 1
lingurita de miere zaharisita, 1 lingurita de ceara de albine. Se pune
untul la topit intr-un vas la flacara mica, pana ce se lichefiaza. Se
adauga cele doua linguri de tuia, apoi rasina si ceara. Ingredientele se
lasa pe foc vreme de 10 minute, amestecandu-se intruna, dupa care se
stinge focul si se lasa vasul sa se raceasca. Cat mai este cald,
preparatul se filtreaza printr-o strecuratoare si se toarna intr-un
borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra
maximum trei luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.