miercuri, 31 iulie 2024

Cea mai veche rugăciune lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos, care te scapă de boală și îți luminează mintea

 

Care este cea mai veche rugăciune închinată Maicii Domnului

 

Cea mai veche rugăciune cunoscută dedicată Maicii Domnului este „Sub milostivirea ta”, imn aparținând Sfintei Liturghii din secolul 3, fiind scris în limba greacă în jurul anului 250 d. Hr.

Biblioteca John Rylands din Manchester a cumpărat în anul 1917 mai multe bucăți de papirus egiptean, printre care și una de 18 pe 9,4 centimetri, conținând textul în limba greacă al acestei rugăciuni. Mai apoi, în 1938, profesorul C. H. Roberts a publicat acest fragment, iar colegul și colaboratorul său, E. Lobel, a considerat că textul nu poate fi mai vechi de secolul al III-lea d. H., fiind probabil scris între anii 250 și 300.

Text tradus în română:

„Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoie, [ci] din primejdie ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată!”.

Acest imn este familiar creștinilor ortodocși, fiind cântat adeseori la sfârșitul Vecerniei în vremea Postului Paștilor. De asemnea, imnul are un rol proeminent în liturghiile bisericilor orientale și messa romano-catolică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor