marți, 23 iulie 2024

DARUL TĂCERII


 

Când ai reușit să liniștești tot zgomotul din tine, când ai instalat liniște, o liniște tonifiantă, începi să auzi cea mai profundă amintire venind din interior. Inima ta te cheamă. Inima ta încearcă să-ți spună ceva dar tu tot nu ai putut auzi pentru că mintea ta era plină de zgomot. Ai fost distras permanent de gândurile negative zi și noapte.
(... ) Ce vrem să facem cu viețile noastre? Acesta este punctul. Suntem aici, dar de ce suntem aici? Cine suntem noi fiecare in parte?
Acestea sunt întrebări la care de obicei nu (sau nu găsim) timp să răspundem.
Nu e vorba doar de tipii ăștia filosofici. Dacă nu vă putem da un răspuns, nu avem liniște, și nu cunoaștem bucuria pentru că nici o bucurie nu se poate fără puțină liniște.
Mulți dintre noi suntem convinși că nu putem răspunde niciodată la astfel de întrebări. Dar cu conștientizare poți auzi singur răspunsul, când ai un pic de liniște în tine. Poți găsi câteva răspunsuri la aceste întrebări și poți auzi cea mai adâncă chemare a inimii tale.
Când întrebi "Cine sunt eu?" » – dacă ai suficient timp și concentrare – s-ar putea să găsești niște răspunsuri surprinzătoare. S-ar putea să afli că ești urmărirea penală a strămoșilor tăi. Părinții și strămoșii tăi sunt pe deplin prezenți în fiecare celulă a corpului tău; tu ești urmărirea lor penală. Nu ai un sine separat. Dacă îți iei strămoșii și părinții, nu mai există niciun "tu".
S-ar putea să descoperi că ești format din elemente, cum ar fi apa, de exemplu. Dacă scoți apa din tine nu mai există "tu". Eşti făcut din aer. Ai nevoie disperată de aer, fără el nu poți supraviețui. Deci dacă îndepărtezi aerul din tine nu mai există niciun "tu". Și în tine există elementul de foc, elementul de căldură, elementul de lumină. Ştii că eşti făcut din lumină. Fără lumina soarelui nimic nu poate crește pe pământ.
Dacă continui să privești, vei descoperi că ești făcut din soare, una dintre cele mai mari stele din galaxie. Și știi că pământul, ca și tine, este făcut din stele. Deci voi sunteți vedetele. Într-o noapte senină privește-ți ochii și vei vedea că voi sunteți stelele de sus. Nu ești doar corpul micuț pe care în mod normal l-ai putea considera "tu".
(fragment din Darul tăcerii, Thich Nhat Hanh)
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor