• Morcovul este bogat în betacaroten (are rol în reglarea proceselor
imunitare) şi are efecte deosebite în tratarea bolilor ficatului:
hepatite virale, hepatita cronică, insuficienţe hepato-biliare.
•
Sucul de pătrunjel este un puternic stimulent imunitar si al funcţiei
hepatice, are efecte antibiotice si antivirale. Studii recente au arătat
că pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care
atacă ficatul. Se recomandă bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă
vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel.
•
Foarte eficient în tratarea bolilor hepatice este consumul de suc de
cartofi (150 ml) combinat cu suc de pătrunjel (50 ml). Efectele în
tratarea hepatitelor (A,B,C), cronice sau acute, sunt cu adevărat
extraordinare.
• Sucul de orz (clorofila, în general) are efecte
antiinflamatorii şi imunostimulente puternice, iar bolile de ficat şi de
bilă sunt combătute lent, dar foarte puternic, de tratamentul
îndelungat cu sucurile de clorofilă.
• Principiile active din
păpădie inhibă diviziunea virusurilor hepatice, previne fibrozarea
ficatului, stimulează regenerarea celulei hepatice, stimulează apetitul
alimentar şi digestia bolnavilor de hepatită.
• Sucul de sfeclă roşie
protejează celula hepatică, ajută la regenerarea şi buna funcţionare a
ficatului, stimulează la nivelul ficatului transformarea glucozei în
glicogen.
• Se face o cură cât mai lungă de nectar proaspăt de
gutui, din care se bea câte un litru pe zi. Substanţele conţinute de
aceste fructe stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de
mâncare, au efecte imunostimulente. Cercetări recente efectuate în
Japonia au pus în evidenţă existenţa în coaja gutuilor a unor substanţe
antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea microorganismelor ce
declanşează hepatita de tip A, B şi C.
• Sucul de lămâie este bun
activator al celulelor albe, un antiinflamator redutabil şi un bun
decongestionant hepatic. Se foloseşte cu rezultate bune în tratarea
icterului, congestii hepatice, insuficienţă hepatică şi pancreatică.
Foarte eficient este şi sucul de grape-fruit. Citricele nu se folosesc
în cazul varicelor esofagiene.
• Betacarotenul din fructele de
cătină, are acţiune sinergică cu interferonul. Cătina conţine multe alte
substanţe imunostimulante, folosirea sucului având rezultate deosebite
în tratarea bolilor hepatice (hepatită, ciroză).
• Substanţele
active din ridichi stimulează funţiile hepatice, ajutându-l totodată să
lupte cu eventualele infecţii virale şi mărindu-i capacitatea de
regenerare. Între altele, ridichile proaspete sunt un remediu
tradiţional contra icterului, întrucât favorizează eliminarea rapidă a
excesului de bilirubină din organism şi ajută la revenirea la culoarea
normală a tegumentelor. La nivelul vezicii biliare, ridichea are efect
antiinflamator şi antiinfecţios, ajutând la eliminarea pe cale naturală a
calculilor (“pietrelor ”), formaţi din bilirubină.
• Salata verde,
mai ales varietatea care are frunza creaţă, mai tare şi mai amară, are
un efect benefic de drenare a ficatului si de stimulare a activităţii
sale.
• Varza conţine sulforafan, care determină producerea în
organism a unor enzime cu rol detoxifiant la nivelul ficatului. Consumul
de varză crudă previne procesele de distrucţie celulară la nivelul
ficatului.
• Consumul de broccoli şi conopidă creşte cantitatea de
glucosinolat din organism, acesta influenţând producerea de enzime
hepatice.
• Bogate în producerea de compuşi glutation, fructele de
avocado promovează activ sănătatea ficatului prin protejarea acestuia
împotriva supraîncărcării toxice şi cresterea puterii de curăţare.
• Secara acţionează asupra parenchimului hepatic, stimulează direct celula hepatică, favorizând refacerea ficatului.
•
Toate condimentele proaspete ca pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc,
oregano, salvie, rozmarin, tarhon, leuştean – sunt recomandate în dieta
pentru ficat. Acestea conţin minerale şi vitamine din belşug şi
stimulează funcţiile hepatice.
• Rozmarinul este folosit de sute de ani pentru tratarea afecţiunilor hepatice. Studiile arată că extractul de rozmarin a redus
simptomele cirozei în cazul şoarecilor cărora le-a fost administrat un
compus toxic pentru ficat. Favorizează secreţia bilei prin acţiunea
coleretică, mărind de 1,5-2 ori cantitatea de bilă secretată.
•
Considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de măcriş este
recomandat pentru regenerarea hepatică şi în dieta celor care suferă de
ficat gras. Specialiştii recomandă frunzele şi rădăcina de măcriş ca
adjuvant în cancerul hepatic, datorită proprietăţilor antitumorale pe
care le deţin.
• Curcumina, substanţa chimică din turmeric, are
efecte antiinflamatoare şi antivirale puternice, iar medicii sunt de
părere că această substanţă poate fi de folos bolnavilor de hepatita C
şi alte afecţiuni hepatice.
• Resveratrolul este un antioxidant cu
efecte protectoare la nivel hepatic (blochează replicarea virusurilor
hepatitice) şi se găseşte în fructele şi legumele închise la culoare.
Surse alimentare de resveratrol: afinele, strugurii negri, strugurii
roşii murele, coacăzele, merişorul, merele cu coaja roşu-închis/violet,
prunele, varza roşie, ceapa roşie, fasolea boabe de culoare neagră,
sfecla roşie.
• S-a observat în studiile pe animale de laborator că
rezistenţa în faţa virusurilor hepatice creşte foarte mult atunci când
se administrează drojdie de bere. Compuşii pe bază de seleniu conţinuţi
în drojdia de bere sunt cei care stimulează activitatea unor celule ale
sistemului imunitar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.