duminică, 9 octombrie 2022

Alimentația pentru vindecarea bolilor ficatului

• Morcovul este bogat în betacaroten (are rol în reglarea proceselor imunitare) şi are efecte deosebite în tratarea bolilor ficatului: hepatite virale, hepatita cronică, insuficienţe hepato-biliare.
• Sucul de pătrunjel este un puternic stimulent imunitar si al funcţiei hepatice, are efecte antibiotice si antivirale. Studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel.
• Foarte eficient în tratarea bolilor hepatice este consumul de suc de cartofi (150 ml) combinat cu suc de pătrunjel (50 ml). Efectele în tratarea hepatitelor (A,B,C), cronice sau acute, sunt cu adevărat extraordinare.
• Sucul de orz (clorofila, în general) are efecte antiinflamatorii şi imunostimulente puternice, iar bolile de ficat şi de bilă sunt combătute lent, dar foarte puternic, de tratamentul îndelungat cu sucurile de clorofilă.
• Principiile active din păpădie inhibă diviziunea virusurilor hepatice, previne fibrozarea ficatului, stimulează regenerarea celulei hepatice, stimulează apetitul alimentar şi digestia bolnavilor de hepatită.
• Sucul de sfeclă roşie protejează celula hepatică, ajută la regenerarea şi buna funcţionare a ficatului, stimulează la nivelul ficatului transformarea glucozei în glicogen.
• Se face o cură cât mai lungă de nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru pe zi. Substanţele conţinute de aceste fructe stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de mâncare, au efecte imunostimulente. Cercetări recente efectuate în Japonia au pus în evidenţă existenţa în coaja gutuilor a unor substanţe antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatita de tip A, B şi C.
• Sucul de lămâie este bun activator al celulelor albe, un antiinflamator redutabil şi un bun decongestionant hepatic. Se foloseşte cu rezultate bune în tratarea icterului, congestii hepatice, insuficienţă hepatică şi pancreatică. Foarte eficient este şi sucul de grape-fruit. Citricele nu se folosesc în cazul varicelor esofagiene.
• Betacarotenul din fructele de cătină, are acţiune sinergică cu interferonul. Cătina conţine multe alte substanţe imunostimulante, folosirea sucului având rezultate deosebite în tratarea bolilor hepatice (hepatită, ciroză).
• Substanţele active din ridichi stimulează funţiile hepatice, ajutându-l totodată să lupte cu eventualele infecţii virale şi mărindu-i capacitatea de regenerare. Între altele, ridichile proaspete sunt un remediu tradiţional contra icterului, întrucât favorizează eliminarea rapidă a excesului de bilirubină din organism şi ajută la revenirea la culoarea normală a tegumentelor. La nivelul vezicii biliare, ridichea are efect antiinflamator şi antiinfecţios, ajutând la eliminarea pe cale naturală a calculilor (“pietrelor ”), formaţi din bilirubină.
• Salata verde, mai ales varietatea care are frunza creaţă, mai tare şi mai amară, are un efect benefic de drenare a ficatului si de stimulare a activităţii sale.
• Varza conţine sulforafan, care determină producerea în organism a unor enzime cu rol detoxifiant la nivelul ficatului. Consumul de varză crudă previne procesele de distrucţie celulară la nivelul ficatului.
• Consumul de broccoli şi conopidă creşte cantitatea de glucosinolat din organism, acesta influenţând producerea de enzime hepatice.
• Bogate în producerea de compuşi glutation, fructele de avocado promovează activ sănătatea ficatului prin protejarea acestuia împotriva supraîncărcării toxice şi cresterea puterii de curăţare.
• Secara acţionează asupra parenchimului hepatic, stimulează direct celula hepatică, favorizând refacerea ficatului.
• Toate condimentele proaspete ca pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, oregano, salvie, rozmarin, tarhon, leuştean – sunt recomandate în dieta pentru ficat. Acestea conţin minerale şi vitamine din belşug şi stimulează funcţiile hepatice.

 • Rozmarinul este folosit de sute de ani pentru tratarea afecţiunilor hepatice. Studiile arată că extractul de rozmarin a redus simptomele cirozei în cazul şoarecilor cărora le-a fost administrat un compus toxic pentru ficat. Favorizează secreţia bilei prin acţiunea coleretică, mărind de 1,5-2 ori cantitatea de bilă secretată.
• Considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de măcriş este recomandat pentru regenerarea hepatică şi în dieta celor care suferă de ficat gras. Specialiştii recomandă frunzele şi rădăcina de măcriş ca adjuvant în cancerul hepatic, datorită proprietăţilor antitumorale pe care le deţin.
• Curcumina, substanţa chimică din turmeric, are efecte antiinflamatoare şi antivirale puternice, iar medicii sunt de părere că această substanţă poate fi de folos bolnavilor de hepatita C şi alte afecţiuni hepatice.
• Resveratrolul este un antioxidant cu efecte protectoare la nivel hepatic (blochează replicarea virusurilor hepatitice) şi se găseşte în fructele şi legumele închise la culoare. Surse alimentare de resveratrol: afinele, strugurii negri, strugurii roşii murele, coacăzele, merişorul, merele cu coaja roşu-închis/violet, prunele, varza roşie, ceapa roşie, fasolea boabe de culoare neagră, sfecla roşie.
• S-a observat în studiile pe animale de laborator că rezistenţa în faţa virusurilor hepatice creşte foarte mult atunci când se administrează drojdie de bere. Compuşii pe bază de seleniu conţinuţi în drojdia de bere sunt cei care stimulează activitatea unor celule ale sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor