In dieta bolnavului de rinichi, se recomanda ca masa de pranz sa
inceapa cu o supa sau cu o ciorba calda, preparata in acea zi ori cel
mult in seara precedenta (in general, nu sunt recomandate mancarurile conservate sau gatite de pe o zi pe alta). In cazul supelor si ciorbelor, e bine sa tinem cont de cateva aspecte:
ingredientele trebuie sa fie bine spalate sub jet de apa si nu in baie
de apa, pentru a nu-si diminua din proprietati si vitamine, se va
prefera fierberea la foc mic, pe indelete, iar sare se va pune foarte
putina sau mai bine deloc, preferandu-se obtinerea gustului din plantele
aromatice folosite, ca pentru Supa de rosii cu zdrente.
Supa de rosii cu zdrente
Ingrediente: 300 g rosii, 1
morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 frunza de telina, 2 linguri de
iaurt, 1 lingurita de zahar, 1 ou, 1 lingura rasa de faina de grau,
patrunjel verde, ½ ardei gas (de preferat, ardei rosu, se poate inlocui
cu ardei kapia).
Mod de preparare: Radacinoasele se vor taia
marunt si vor fi puse la fiert in apa rece (o cana si jumatate). Rosiile
se despieliteaza, se dau pe razatoare sau se taie marunt, dupa care se
trec prin sita, astfel incat sa se elimine posibilitatea ca semintele sa
treaca in supa. Astfel, se vor adauga in zeama care fierbe pe plita.
Se
pun la fiert ardeiul (taiat fasii), frunza de telina si putin zahar.
Cand supa da in fiert, se adauga aluatul pentru zdrente, obtinut astfel:
oul se bate cu furculita, incorporandu-se faina de grau si putina apa
rece (trebuie sa aiba consistenta aluatului pentru clatite).
Aluatul
pentru zdrente se va pune in zeama lasandu-l sa curga in fir subtire
dintr-o lingura sau lasandu-l sa se scurga prin ochiurile unei
strecuratori pentru legume si fructe. Cand si zdrentele sunt fierte, se
ia supa de pe foc si se drege cu un iaurt (de preferat unul dietetic, cu
continut scazut de grasime). Supa de rosii cu zdrente este ideala
pentru masa de pranz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.