sâmbătă, 6 aprilie 2024

 Păstrează o regulă de rugăciune pe care să o poți îndeplini! Ține-te de ea cu disciplină! Dacă nu reușești, încearcă mai departe! Porțile eroismului sunt deschise și pentru tine.

Nu știu dacă era important pentru Sfinții Apostoli să știe care dintre ei va sta lângă Iuda, dar sunt sigur că era important pentru fiecare să știe că nu el va fi Iuda. Un principiu similar ar trebui să fie important și pentru noi.
Nu avem întotdeauna posibilitatea de a alege alături de cine să stăm în tramvai, autobuz sau avion. Dar dacă vom fi oameni sau neoameni depinde de fiecare dintre noi.Cineva şi-a întrebat duhovnicul:
- Părinte, ar trebui să ne ghidăm după minte sau inimă?
- După inimă - i-a răspuns acesta.
- De ce?
- Din simplul motiv că inima ne indică datoria noastră, iar mintea ne prezintă scuze şi mijloace ca să ne eschivăm de la această îndatorire.
Suferim pentru că nu ne mai auzim inimile...Sufletul se luptă cu gândurile toată viața, dar nu vă pierdeți inima din cauza acelei lupte, pentru că Dumnezeu iubește un luptător curajos

Sfântul Siluan AthonitulSă nu rătăcim în gândurile noastre și să ne uităm la ce fac alții, ci să ne uităm la ce facem, ce vine de la noi, dacă mângâiem sau condamnăm, dacă iertăm sau iubim.

☦Starețul Tadei de la VitovniCând o persoană se roagă cu atenție, i se dezvăluie profunzimea rugăciunii. El pătrunde din ce în ce mai adânc în sensul inepuizabil al fiecărei rugăciuni, care îl aduce într-o relație tot mai profundă cu Dumnezeu, căruia se roagă. El începe să experimenteze rugăciunea însăși și relația sa cu Dumnezeu într-o lumină nouă, într-o nouă profunzime. Totul în rugăciune devine atunci important, interesant, inspirator pentru el. Nu se mai uită la timp, nu contează pentru el cât durează pravila rugăciunii, dacă va avea sau nu timp să citească toate rugăciunile, ci dacă stă cu adevărat înaintea feței lui Dumnezeu în rugăciune.

Vă sfătuiesc să vă rugați cât mai atent posibil, adâncind în fiecare cuvânt al rugăciunii. Acordați atenție nu atât la cantitatea, numărul de rugăciuni, cât la calitatea, proprietatea lor. În Rai, nu se aude doar glasul gurii, ci adevărata voce a inimii.

☦Arhimandritul Rafail Karelin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor