sâmbătă, 5 octombrie 2024

Acatistul Sfintei Zenaida (11 octombrie) -Oamenii se roagă sfintelor mucenice Zenaida și Filonila pentru vindecarea tuturor bolilor psihice și fizice.

 
Acatistul Sfintei Zenaida (11 octombrie)
mart.
29

Traducere din limba rusa

Tropar, Glas 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Zenaida, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condac, Glas 2

Mucenicia ta este cinstita, Sfanta Zenaida, iar noi te chemam cu toată credinta: Sfanta fecioară mucenică Zenaida cea mare, roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru noi toți.

Condacul 1

Miresei alese a lui Hristos, Zenaida, din dragoste din inimă îi aducem acest cântec, caci duce la Hristos Dumnezeu rugăciunile noastre pentru ne mântui si pentru a-i salva de toate necazurile pe cei care vin la ea. Din acest motiv, o chemăm pe toți cu un singur glas: Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Icos 1

După ce ai trăit ca un înger în lume, binecuvântata purtătoare de patimiri Sfanta Zenaida, te-ai bucurat cu bucuria îngerească in ceruri. Iar noi cântam un cântec către Dumnezeul cel in Treime slavit de îngeri și sfintele fecioare mucenice, iar tu nu uita de noi, rudele tale pământești, care cântăm asa:
Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, aleasa de Dumnezeu;

Bucură-te, slujitoare credinciosa a Domnului Tău;

Bucură-te, mielusea care ai urmat Mielului Hristos;

Bucură-te, mireasă frumoasă a lui Hristos;

Bucură-te, că ai strălucit cu curăția fecioriei;

Bucură-te, cea ce ai fost împodobita in chinuri cu sânge;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 2

Văzând, Sfanta Zenaida, împreună cu sora ta Filonila, viața și lucrările rudei tale Sfantul Apostol Pavel, cel binecuvântat care a lucrat la intemeierea Bisericii lui Dumnezeu, ai urmat marile fapte apostolice ale invatatorului tau, dandu-ti tot sufletul lui Hristos si lucrand doar pentru EL; caci Sfântul Pavel a adus in sufletul tau credința in Hristos, strigând către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 2

Mintea ta a fost luminată de Dumnezeu, înțelepta Zenaida, caci te-a luminat de deșertăciunea acestei lumi și te-a ales sa fii unul dintre sufletele care să-i slujeasca Lui; si impreuna cu Filonila, sora ta dupa trup și suflet, ati respins insistentele mamei voastre și l-ati imitat pe Sfantul Apostol Pavel, predicandu-L pe Hristos. Întorcându-ne la credință, iti strigam după cum urmează:

Bucură-te, fecioară înțeleaptă, caci ai respins pacea lumeasca, câștigând pe Hristos;

Bucură-te, cea care ti-ai părăsit mama ca sa te apropii de Dumnezeu Tatăl Ceresc;

Bucură-te, mare ucenica a Apostolului Pavel;

Bucură-te, îmbătata de duhul Evangheliei cu cuvintele Apostolului;

Bucură-te, cea ce ai plecat din Tars și ai mers pe calea apostolică;

Bucură-te, vestind oamenilor Împărăția Cerurilor;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 3

Fiind îmbrăcata de puterea harului lui Hristos, slavita Zenaida, ai invatat arta medicinei și cu fiind ucenica credincioasa Domnului Însuși, ai calatorit prin toate orașele propovăduind Evanghelia și vindecând fiecare boală cu mare milă. Vindecă-ne și pe noi  de bolile noastre psihice și trupești, sfântă fecioară, cu harul dat ție și lasă-ne să strigam către Dumnezeu pentru tine: Aliluia.

Icos 3

Cuvintele profetului David: „Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!” au ajuns la inima si mintile sfintelor surori Zenaida și Filonila din orașul Demetrias și nu ati încetat sa vindecati bolile oamenilor, facand multe minuni pentru sufletele si trupurile lor, slavindu-l si predicand despre Domnul. O astfel de viață minunată laudam, si te numim:

Bucură-te, Zenaida, doctor încântător fără de arginti;

Bucură-te, cea ce ai alungat din oameni multe boli și patimi înverșunate;

Bucură-te, caci impreuna cu Filonila L-ati slujit cu admiratie pe Dumnezeu;

Bucură-te, cea ce ai făcut semne minunate;

Bucură-te, împreună cu cuvintele prorocului David;

Bucurati-va, surori în trup care v-ati descoperit a fi si surori în duh;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 4

O furtună de mânie și invidie demonica a venit asupra voastră, surori binecuvântate, de la păgânii care trăiau în jurul vostru, fiindca le-ati invins idolul zadarnic, închinându-vă și mai mult catre Dumnezeu, iar acestia nesuportand propovaduirea, minunile și semnelor voastre, au venit cu la voi sa va ucida, dar voi i-ati cantat lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 4

Auzind marea ta virtute, binecuvântat Zenaida, oamenii de pretutindeni au venit la tine cu credință în harul vindecător care era in tine și primind vindecarea rapidă pentru slava lui Dumnezeu, iar noi iti cantam tie, vindecătoare și sfânta a lui Dumnezeu, aceste cântări:

Bucură-te, cea unsa cu pacea harului;

Bucură-te, prietena al darurilor divine;
Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, izvorul milelor Domnului;

Bucură-te, ajutor pentru cei suferinzi;

Bucură-te, învățătoarea celor înșelați;

Bucură-te, zid solid al celor amărâți;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 5

Ai fost ca o stea dată de Dumnezeu, slavita Zenaida, în orașul Demetrias iluminând cu lumina faptelor tale, afirmând cuvântul Evangheliei cu semne și învățând pe toți despre Adevăratul Soare al Adevărului către Hristos, strigand catre Dumnezeu : Aliluia.

Icos 5

Văzând marea ta compasiune pentru oamenii care suferă in trup și suflet, alergam spre tine, Sfanta Zenaida si te rugam: strălucește de pe înălțimile munților cu lumina vindecării tale pe trupul nostru bolnav și pe sufletele noastre întunecate cu păcate, iar noi te chemam cu bucurie:

Bucură-te, purtătoare de har, vindecand toate bolile;

Bucură-te, doctor rapid și milostiv;

Bucură-te, cea plina de compasiune;

Bucură-te, vizitatoare a rănilor trupului și a durerilor sufletului;

Bucură-te, caci cei care îți cer mijlocirea nu sunt dezamagiti;

Bucură-te, că tu esti mijlocitoare pentru noi înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 6

Tu, fecioara Zenaida, ai fost cu adevărat comparată cu un apostol și prin tine s-au propovaduit cuvintele Domnului, când El a vorbit: „ Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi”, si toți oamenii îi cantau cu credință lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 6

Ai propovaduit lumina adevărului Evangheliei către oameni și i-ai întărit în neputința lor, alungand întunericul amăgirii demonice, Sfanta Zenaida. Iar șarpele cel rău, incapabil să-și suporte înfrângerea, a zdrobit cu înverșunare trupurile voastre, mucenicelor, dar cu atât mai mult sufletele voastre au ajuns mai curând la Hristos, in Imparatia Cerurilor, iar noi va laudam:

Bucurati-va, Sfinte mucenice care ati suferit cu bunăvoință și acum sunteti Miresele lui Hristos;

Bucurati-va, chipuri ale muceniciei;

Bucurati-va, caci ati avut moartea asemănătoare cu a Sfantului Ștefan cel dintâi mucenic ucis cu pietre;

Bucurati-va, cele asemenea cu Sfanta Tecla in vietuire;

Bucurati-va, trupuri chinuite, caci sufletele voastre au fost în mâna lui Dumnezeu, iar chinul nu le-a atins;

Bucurați-vă, copile ale Luminii, caci amintirea voastră este proslăvită pe pământ cu lumină și dragoste;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 7

Pentru a putea plăcea Domnului, v-ați părăsit casa părintească și v-ați mutat în pesteră, si acolo ați implinit poruncile Sale și i-ați învățat pe alții, si chiar până la moartea voastra muceniceasca ați fost credincioase lui Dumnezeu, Sfanta mucenica Zenaida. Iar dupa ce ai primit cununa dreptății, stai cu Domnul in Cer pentru totdeauna în ceruri, cantandu-I: Aliluia.

Icos 7

„Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiţi și voi unii pe alţii”.  Domnul le-a vorbit celor aleși: “Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viaţa pentru prietenii săi”. Ai fost credincioasa lui Dumnezeu, cea aleasa de El mucenica Zenaida, avand mare dragoste pentru Dumnezeu și aproapele tau, si ti-ai dat sufletul pentru Hristos, Prietenul și Mirele tau. Pentru aceasta, strigăm astăzi cu dragoste:

Bucură-te, suferința iubitoare, plină de milă față de om;

Bucură-te, minunată purtătoare de patimiri;

Bucură-te, ucenica credincioasa al lui Hristos, păzind poruncile Sale;

Bucură-te, că pentru Hristos și pentru faptele tale bune ai fost ucisa cu pietre;

Bucură-te, caci prin aceste pietre, te-ai alăturat cu dragoste pe piatra de temelie a lui Hristos;
Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, caci sufletul tau a urcat la Cer ca un porumbel curat;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 8

Esti o minune pentru noi, Sfanta mucenica Zenaida, caci nimic nu te-a putut separa de dragostea lui Dumnezeu, precum nici si pe ruda ta Sfantul Apostol Pavel: nici tristețea, nici îngrozirea, nici persecuția, nici gloria, nici goliciunea, nici nenorocirea, nici sabia, nici un om, si nici moartea. Tu, după ce ai zburat cu sufletul tău către Dumnezeu în camarile Raiului, mai mult te-ai unit cu El, dar nu te-ai despărțit de om după moarte, plecându-ți cu blândețe urechea către toți care te cheama cu credință și ajutându-i pe toți cei care îți cinstesc amintirea, strigând către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 8

„Toată dorința mea este cel mai dulce Iisus” – așa ai strigat cu tot sufletul și inima, mucenica Zenaida, în rugăciunile tale către Domnul, arzând cu tot sufletul și inima ta, iar cand ati fost ucise cu pietre tu si sora ta, v-ati bucurat caci v-ati înălțat la Dumnezeu. Te rugam sa vindeci și durerile noastre, fecioară binecuvântată, si noi cu drag te numim:

Bucură-te, sfanta, care pe Hristos L-ai iubit;

Bucură-te, slavită, caci ai transformat întristarea pământească în dulceața lui Isus;

Bucură-te, că pe trupul tău ai purtat ranile Domnului tău;

Bucură-te, cea ce L-ai slujit îngereste;

Bucură-te, cea ce nu te-ai temut de răutatea necredincioșilor;

Bucură-te, cea ce ai bucurat inimile credincioșilor;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 9

Oamenii s-au minunat, Sfanta Zenaida, de strălucirea harului din tine și de bogăția virtuților, de puritatea ta îngerească, de curajul în durere și suferinta manifestate într-un trup slab de femeie, dar ai avut dragoste puternică pentru Hristos și multă compasiune pentru oameni, si pentru aceasta ai suferit pentru Hristos, cantandu-I: Aliluia.

Icos 9

Ritorii cei mult graitori nu vor putea să-ți povesteasca faptele, mucenica invingatoare, cum prin harul invincibil al lui Dumneze o tânăra fecioară l-a curerit pe vechiul dușman al omului și ai rușinat inchinarea la idoli, aducând multe suflete la Hristos. Cu toate acestea, ne uimim de împlinirea vietiii tale, si în slăbiciunea cugetariii noastre strigăm cu umilință către tine:

Bucură-te, ca ai fost asemenea îngerilor;

Bucură-te, ca i-ai facut pe demoni sa plânga si pe slujitorii lor i-ai facut neputinciosi;  

Bucură-te, caci ai vărsat sânge pentru Hristos;

Bucură-te, cea ce ti-ai dat trupul tău muceniciei pentru El;

Bucură-te, că ti-ai desăvârșit lucrarea ta și impreuna cu marele Pavel ai păstrat credința;

Bucură-te, caci locuiesti acum în curțile Cerului;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 10

Mântuitorul și Domnul, alinându-și de multe ori ucenicii, spunea „Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic „. Vedem ca toate acestea s-au împlinit pentru tine, Sfanta Zenaida credincioasa slujitoare a Domnului, caci ai alungat multe ispite si ți-ai ținut cuvântul fata de Hristos! Iar noi strigăm Mântuitorului: Aliluia.

Icos 10

Te-ai jertfit pentru Regele și Dumnezeul tău, Sfanta Zenaida purtătoare de patimiri si înțeleptita de Dumnezeu iar acum traiesti in Locasurile Ceresti, te rugam nu ne uita in rugaciunile tale în fața Tronului Său, pe noi care te cheamăm:

Bucură-te, căci ai purtat cu bucurie ocara pentru Hristos;

Bucură-te, cea ce ai primit răsplata de la El pentru ostenelile tale;

Bucură-te, miel blând, sfâșiat de războinici înverșunați;

Bucură-te, ajutor rapid in lupta cu duhurile răului;

Bucură-te, că ai intrat în bucuria Domnului tău;

Bucură-te, și du si rugaciunile noastre către El;
Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

 Condacul 11

Cantarea noastra nu este indeajuns pentru a lauda cu adevărat virtuțile tale, Sfanta Mucenica Zenaida, dar credem ca rugăciunea ta neprihănită ne poate ajuta pe noi nevrednicii, iar noi dintr-o inimă curată vom striga către Dumnezeu cu dragoste pentru tine: Aliluia.

Icos 11

În ziua strălucitoare a învierii de obste a morților și a Judecății cumplite a lui Dumnezeu, ne temem de faptele noastre aprige și de păcatele nemăsurate, pentru ca în fiecare oră Il mâniem pe Creatorul și Mântuitorul nostru. Dar tu, binecuvântata mijlocitoare pentru noi înaintea Domnului, fecioară evanghelică înțeleaptă, care l-ai întâmpinat pe Mirele la miezul nopții cu lumină, deschide-ne ușa palatului ceresc prin rugăciunile tale, si noi te numim așa :

Bucură-te, fecioară înțeleaptă, lumanare aprinsă plină cu untdelemnul faptelor bune, peste care s-a pogorât Hristos;

Bucură-te, cea nuntita cu Mielul, intrată la nunta cu bucurie și victorie în haine strălucitoare;

Bucură-te, mijlocind pentru noi înaintea Tronului Mielului;

Bucură-te, ca stai langa Tronul Gloriei cand ne va judeca Dumnezeu;

Bucură-te, cea care inca trăiește pe pământ, dandu-ne mântuire înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, caci ceri la Dumnezeu iertarea păcatelor celor care au murit, deschizand-le ușile cerești prin rugăciune;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 12

Ai primit Har de la Dumnezeu, Sfanta binecuvântată, pentru a vindeca bolile psihice și fizice ale celor care vin la tine. Credem ca în viața veșnică și binecuvântată cu Dumnezeu, care te-a proslăvit și te-a adus mai aproape de Sine, ești plina de aceste daruri și poți ajuta fiecare om în orice întristare și boală care vine cu credință la tine, iar noi lui Dumnezeu din căldura inimii ii strigam: Aliluia.

Icos 12

Cântându-ți munca de apostol, viață ascetică și moartea suferindă, gloriosa Zenaida, te rugăm: întinde-ți ajutorul din cer către noi, cei care trăim în întunericul patimilor și ispitelor, și cu îndrăzneala ta înaintea lui Dumnezeu, ridică din patul slăbiciunii sufletului și trupului celor care plâng:

Bucură-te, alături de cele intocmai cu Apostolii Sfintele Maria, Elena, Nina, Olga și altele, pentru că ai devenit asemenea lor prin munca ta slăvită;

Bucură-te, triumfătora alături de Sfintele mucenice Tecla, Varvara, Ecaterina, Anastasia, sora Filonila și altele;

Bucură-te, cu Sfintele Cinstite fecioare Pelagia, Fevronia, Maria și altele, caci ai trait ca o pustnica;

Bucură-te, cu Sfintii Cosma, Damian, Pantelimon și toți sfintii tămăduitori, ca o vindecatoare slăvită;

Bucură-te, cu Îngerii și cu toți sfinții în triumful Bisericii Ceresti;

Bucură-te, si nu ne uita pe noi  păcătoșii, ca sa nu cădem din unitatea Bisericii;

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 13

O, slavită purtătoare de patimiri a lui Hristos, Zenaida, Sfânta cu rugăciune veșnică către El pentru noi, venim la tine cu credință, speranță și dragoste cerand mijlocirea ta înaintea lui Dumnezeu, vindeca-ne de toate bolile, necazurile și moartea deșartă, ca sa ne bucuram împreună cu tine in Raiul lui Dumnezeu: Aliluia. (Acest contact se spune de 3 ori)

Icos 1

După ce ai trăit ca un înger în lume, binecuvântata purtătoare de patimiri Sfanta Zenaida, te-ai bucurat cu bucuria îngerească in ceruri. Iar noi cântam un cântec către Dumnezeul cel in Treime slavit de îngeri și sfintele fecioare mucenice, iar tu nu uita de noi, rudele tale pământești, care cântăm asa:

Bucură-te, aleasa de Dumnezeu;

Bucură-te, slujitoare credinciosa a Domnului Tău;

Bucură-te, mielusea care ai urmat Mielului Hristos;

Bucură-te, mireasă frumoasă a lui Hristos;

Bucură-te, că ai strălucit cu curăția fecioriei;

Bucură-te, cea ce ai fost împodobita in chinuri cu sânge;
Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Condacul 1

Miresei alese a lui Hristos, Zenaida, din dragoste din inimă îi aducem acest cântec, caci duce la Hristos Dumnezeu rugăciunile noastre pentru ne mântui si pentru a-i salva de toate necazurile pe cei care vin la ea. Din acest motiv, o chemăm pe toți cu un singur glas: Bucură-te, Sfânta mucenica Zenaida, carte de rugăciuni pentru cei care te cinstesc!

Rugăciune

O, lăudabila mucenica al lui Hristos Zenaida, mesagerul nostru de încredere înaintea Domnului! Ne închinăm înaintea ta și te rugăm: dă-ne să fim părtași dragostei tale pentru Dumnezeu și aproapelui nostru, caci sufletul tău sfânt a fost umplut Har chiar și în timpul vieții. Iluminează-ne cu adevărul, luminează mintea și inima cu lumina învățăturilor divine, învață-ne să te imităm cu credință, să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele nostru și să săvârșim poruncile Domnului în mod negresit, astfel încât sa traim in adevar. Ingrijeste cu milă fiecare suflet care se roaga tie, dandu-ne îndurarea și ajutorul tău. Fii pentru noi vindecătoare în boală, mângâietoare în durere, un ajutor în necazuri și nevoi, iar la la ceasul morții fii milostiva noastra ocrotitoare și îndeplinește toate cererile spre bine. Da-ne ca prin rugăciunile tale să primim mântuirea veșnică și să moștenim Împărăția lui Hristos, slăvindu-L pe Cel minunat întru sfinții Săi pe Dumnezeu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Viata Sfintei Zenaida

Sfintele Zenaida și Filonila s-au născut în orașul Tars, regiunea Cilician din Asia Mică (acum Turcia).  Potrivit legendei, erau rude ale apostolului Pavel.

Văzând marile schimbări din viața unchiului lor Apostolul Pavel, care fusese anterior un mare dușman al creștinilor și un persecutor al Bisericii lui Dumnezeu, care purta numele Saul, dar după ce s-a convertit la Hristos și a devenit predicator al credința lui Hristos, tinerele fecioare s-au gândit la deșertăciunea acestei lumi și, învățate de Sfântul Pavel, l-au primit cu tot sufletul lor pe Hristos.


Apoi Zenaida și Filonila, care au fost învățate și botezate in credința lui Hristos, au mers prin orase, lăsându-și mama și renunțând la bunurile lor, astfel ca fecioarele au îndeplinit o lucrare cu adevărat apostolică.

Având în inima ei cuvintele profetului David “Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!” Zenaida și sora ei au decis să se stabilească într-o groapă (pestera) lângă orașul Demetrias din nordul Tarsului. Acolo fecioarele au petrecut viața de îngeri, nevoindu-se într-o lungă veghe și post. Dar lui Dumnezeu i-a plăcut faptul că aceste perle nu erau ascunse oamenilor care aveau nevoie de ajutorul și serviciul lor. În căutarea vindecării, tot mai mulți oameni au venit în peștera sfintelor fecioare. Au stăpânit arta medicinei, vindecând gratuit boli trupesti si mentale, instruindu-i pe oameni în credința creștină. Văzând un har atât de mare la fecioare, creștinii au fost întăriți și mulți păgâni au câștigat credință în Hristos și au fost botezați.


Nu se știe cât timp au trait sfintele Zenaida și Filonila în Demetrias. Însă păgânii care locuiau în jurul lor s-au amărât, deoarece, ca urmare a predicării și a minunilor săvârșite de fecioare, templele idolilor lor erau goale și închinarea demonilor a fost diminuată. Convingerile și amenințările păgânilor nu au avut niciun efect asupra sfintelor fecioare, iar apoi, înfuriati noaptea „au intrat în groapă și în trupurile lor au auncat cu pietre până la momentul morții”. Așa și-au primit sfintele fecioare Zenaida și Filonila mucenicia.

 
Oamenii se roagă sfintelor mucenice Zenaida și Filonila pentru vindecarea tuturor bolilor psihice și fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor