sâmbătă, 5 octombrie 2024

Acatistul Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia, soția sa – Sfinți Doctori fără de argint, vindecători de cancer, izgonitori de duhuri rele și de toată lucrarea diavolească, ajutători în căsnicie pentru găsirea soțului/soției rânduit de Dumnezeu (9 octombrie)

 


 

Troparul Sfântului Cuvios Andronic, glasul 1:

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Andronic. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Troparul Sfintei Cuvioase Atanasia, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Atanasia, duhul tău.

Condacul 1

Celor ce au dus viață strălucită în căsnicie și în călugărie, care s-au asemănat prin mărimea de suflet Sfântului și Dreptului Iov, Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia ne rugăm. Iar voi, doime de Sfinți binecuvântați, mijlociți pentru noi la Tronul Sfintei Treimi, căci cu dragoste vă chemăm: Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Icosul 1

Ziditorul firii, Dumnezeu Părintele nostru, v-a ales a fi comoară pe pământ și în Cer, asemănându-vă în purtare cu Îngerii care Îl slăvesc neîncetat, lucru pentru care vă lăudăm:

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucurați-vă, mlădițe ale aceluiași trunchi;

Bucurați-vă, prelungiri sfințite ale Raiului spre noi, cei păcătoși;

Bucurați-vă, ancore ale credinței depline;

Bucurați-vă, inimi înfierbântate de Iubirea lui Hristos;

Bucurați-vă, cei uniți prin taina cununiei și a călugăriei;

Bucurați-vă, crini nepătați de vremelnicia lumii;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 2

Ați viețuit în vremea împăratului grecesc Teodosie cel Mare, Sfinților Cuvioși, însoțindu-vă în căsnicie cu evlavie și rugăciune, lucrând meșteșugul de zlătar adică lucrători de aur și de argint, fiind înfrumusețați cu toate bunătățile și darurile lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Bogăția voastră era îndestulătoare și o împărțeați în trei: una la săraci, alta la biserică și alta o țineați pentru voi, iar pentru aceste fapte de milostenie Domnul v-a învrednicit cu doi copii, Ioan și Maria, care erau bucuria voastră:

Bucurați-vă, că ați trăit așa timp de 12 ani;

Bucurați-vă, că mai apoi Dumnezeu i-a chemat pe ambii copii la el deodată;

Bucurați-vă, că mare durere v-a adus moartea lor;

Bucurați-vă, că ați vărsat lacrimi amare de jale;

Bucurați-vă, că Sfântul Mucenic Iulian s-a arătat mamei îndurerate;

Bucurați-vă, că i-a arătat că cei doi copii se desfată de bunătățile cerești;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 3

Primind cu smerenie voia lui Dumnezeu de a-i chema pe copii voștri la El, ați rupt cu putere și înțelepciune legăturile vieții și ați împărțit toată averea săracilor, căci dorul de Dumnezeu din inima voastră era mai aprig decât amintirea celor vremelnice și ați pornit la drum spre Ierusalim având sufletul aprins de dorire către Împăratul Vieții: Aliluia!

Icosul 3

Închinându-vă la Sfântul Mormânt al Domnului, ați ajuns și în Alexandria unde v-ați rugat la moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina, iar mai apoi v-ați îndreptat spre mănăstirea Skelis la marele Daniil, starețul cel înainte-văzător, care v-a grăit așa:

Bucurați-vă, că doliul nu v-a pricinuit slăbiciune sufletească;

Bucurați-vă, că ați zis: ”Domnul a dat, Domnul a luat”;

Bucurați-vă, că Sfânt Numele Lui L-ați binecuvântat;

Bucurați-vă, că dând agoniseala săracilor, ați adunat comoară în Cer;

Bucurați-vă, că ați dorit a vă uni cu Hristos;

Bucurați-vă, că tânjeați amândoi după aripile îngerești;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 4

Povățuitorul Mănăstirii Sketis v-a primit cu bunăvoință și, cunoscând cu ochiul său străvăzător cele ce vor fi, v-a îndemnat să intrați fiecare în rânduiala mănăstirii, separat, iar voi ați ascultat cu smerenie: Aliluia!

Icosul 4

Cu bună credință ați călătorit până la mănăstirea de maici, umblând pe cale postind, priveghind, rugându-vă neîncetat, vărsând lacrimi de pocăință și fiind întăriți de ajutorul dumnezeiesc iar noi ne rugăm:

Bucurați-vă, că odată ajunși, Sfânta Atanasia a luat chipul îngeresc;

Bucurați-vă, că tu Sfinte Andronic te-ai întors la schitul de bărbați;

Bucurați-vă, că și tu ai depus voturile monahale;

Bucurați-vă, că ai devenit ucenic al Sfântului Cuvios Daniil;

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Bucurați-vă, că ai învățat viețuirea cea după Dumnezeu;

Bucurați-vă, că amândoi v-ați împlinit dorirea sfântă a inimii;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 5

Timp de alți 12 ani ați petrecut în despărțire și sârguință, Sfinților Andronic și Atanasia, omorând patimile trupului și prin harul Duhului Sfânt agonisind slava nepătimitoare a îngerilor, care v-a îmbătat cu dorul închinării din noi la Mormântul Domnului, căci Dumnezeu lucra prin iconomia Lui: Aliluia!

Icosul 5

Nici tu Sfinte Andronic nu ai fost oprit de starețul tău, nici tu Sfântă Atanasia nu te-a împiedicat egumena ta, și ați pornit amândoi deodată la drum către Ierusalim, fără să vă fi vorbit înainte, fiecare cu gândul propriu dar mânați de aceeași rază a harului care vă călăuzea spre a vă regăsi:

Bucurați-vă, că printr-o pronie negreșită, v-ați întâlnit călători pe drum;

Bucurați-vă, că Duhul Sfânt a lucrat deopotrivă în mințile voastre;

Bucurați-vă, că Dumnezeu v-a adus iar la un loc;

Bucurați-vă, că v-ați iscodit unul pe altul cu privire la nume;

Bucurați-vă, că Sfânta Atanasia și-a zis pe nume ”Atanasie”;

Bucurați-vă, că cu tot dinadinsul pretindea că e bărbat;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 6

Nici înfățișarea nici purtarea nu te-au dat de gol, Sfântă Atanasia, căci erai întărită cu râvna lui Dumnezeu, având fața veștejită de vânt și purtând semnele unui post aspru, așa încât Sfântul Andronic nu te-a cunoscut, și tu i-ai cerut să păstrați tăcerea până la întoarcere cugetând la Domnul: Aliluia!

Icosul 6

Ajungând la Sfintele Locuri v-ați închinat după cu doreați, îndestulându-vă cu hrana cea nepieritoare a harului care înveșmântează toate cele sfinte, și ați revenit apoi în părțile din Sketis, fiecare fiind stârnit de virtutea celuilalt și tânjind să vă petreceți restul timpului vieții împreună:

Bucurați-vă, că ați mers la Sfântul Daniil pentru binecuvântare;

Bucurați-vă, că el cunoștea cu duhul că Sfânta Atanasia era soția Sfântului Andronic;

Bucurați-vă, că acesta s-a învoit să vă lase a viețui împreună;

Bucurați-vă, că tu Sfinte Andronic te-ai dus la Sfânta Atanasia;

Bucurați-vă, că v-ați reunit în duh și rugăciune;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 7

Așa au  trecut încă 12 ani, timp în care numele vostru s-a făcut cunoscut nu doar în Sketis ci în toată Alexandria, căci mare era faima voastră nu doar pentru viețuirea desăvârșită în virtuți, ci și pentru izvorul minunilor pe care le făceați fiindcă prin voi s-a împlinit cuvântul Domnului: ”Pe cei ce Mă slăvesc îi voi slăvi!”: Aliluia!

Icosul 7

Amândoi L-ați slăvit pe Dumnezeu cu fapta și cu cuvântul, lăsând toate bogățiile pământești și însoțirea cea după fire și ați ales să înstrăinați toate desfătările lumii vremelnice pentru a-L preamări pe Dumnezeu, drept pentru care vă cinstim:

Bucurați-vă, că erați tămăduitori de trupuri și de suflete;

Bucurați-vă, că alergau la voi cei chinuiți de diavoli;

Bucurați-vă, că prin puterea harului vostru, duhurile necurate fugeau;

Bucurați-vă, că voi legați diavolii în adâncul pământului;

Bucurați-vă, că lanțurile erau prinse pe vecie;

Bucurați-vă, că erați mari și cunoscuți exorciști și Doctori fără de arginți;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Condacul 8

Împlinindu-se cei 12 ani și venind vremea cununilor și a răsplătirilor, a poposit la voi la chilie Sfântul Stareț Daniil care vă vizita după obicei în fiecare an. Vorbind el cu voi despre cele cuvenite și poruncind toate necesare nevoinței voastre, a plecat dar când era la jumătate de cale l-ai ajuns din urmă, Sfinte Andronic, spunându-i: ”Te cheamă pe tine, părinte, fratele Atanasie, ca să te rogi pentru el, căci se duce la Domnul”: Aliluia!

Icosul 8

Întorcându-se degrabă dumnezeiescul Stareț, te-a aflat pe tine, Sfântă Atanasia, petrecând ultimele clipe și după ce te-a împărtășit Sfântul Daniil cu Sfintele Taine ale lui Hristos, i-ai spus că în așternutul tău va găsi o scrisoare pentru fratele Andronic pe care să o citească după îngroparea ta:

Bucurați-vă, că Sfânta Atanasia apoi și-a dat sufletul în Mâinile Domnului;

Bucurați-vă, că trupul fiind pregătit pentru îngropare, s-a arătat a fi femeiesc;

Bucurați-vă, că multe și slăvite minuni au făcut sfintele moaște;

Bucurați-vă, că citind Sfântul Andronic scrisoarea, a cunoscut că fratele Atanasie era soția lui;

Bucurați-vă, că el a trăit deodată și bucurie și întristare;

Bucurați-vă, cei ce ați adus uimire poporului;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 9

Sfântul Daniil a rămas la schit până în ziua a noua de pomenire a Sfintei Cuvioase Atanasia, și făcând slujba de pomenire, a plecat la coliba lui, dar după ce a străbătut o bună parte din cale, cineva l-a ajuns din urmă și l-a chemat: ”Nu te duce, părinte, mai departe. Căci te cheamă pe tine fiul tău, Andronic, care e pe punctul de a se duce la Domnul și el”: Aliluia!

Icosul 9

Găsindu-l pe Sfântul Andronic abia viu, l-a împărtășit cu Sfânt Trupul și Sângele Domnului, și după ce acesta s-a dus cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu, s-a ridicat gâlceavă mare între frați căci atât cei din schitul Sketis cât și monahii din Tabernacol voiau să ia la ei sfintele lui moaște spre întărire și spre a-i ajuta în lupta cu diavolul:

Bucurați-vă, că Starețul Daniil a pus capăt gâlcevii;

Bucurați-vă, că el a hotărât ca Sfântul Andronic să fie îngropat cu soția lui;

Bucurați-vă, că sfintele moaște au rămas la Sketis;

Bucurați-vă, Sfinților care și după moarte ați rămas împreună;

Bucurați-vă, că fiind ca două turturele, v-ați săvârșit unul după altul;

Bucurați-vă, că Dumnezeu v-a unit și în Cer în ceata Sfinților Cuvioși;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 10

Nu puține sunt minunile săvârșite prin sfintele voastre moaște, binecuvântați Andronic și Atanasia, căci o biserică sfântă a fost zidită în numele vostru, în care pictându-se sfintele voatre icoane, din acestea a picurat mir roșu ca niște broboane de rouă, care era tămăduitor de felurite boli: Aliluia!

Icosul 10

Harul vostru dumnezeiesc a rămas pe pământ ca moștenire de credință pentru cei bolnavi și greu încercați de ispite, și degrabă alergați din Cer la orice suspin al credincioșilor care vă strigă:

Bucurați-vă, că mirul acela din icoane a vindecat cancerul;

Bucurați-vă, că a adus alinare și izbăvire de bolile fără leac;

Bucurați-vă, că bolnavul care avea limba mâncată de boală s-a tămăduit;

Bucurați-vă, că limba i-a crescut la loc, ungându-se cu mirul binecuvântat;

Bucurați-vă, că și vorbirea i-a revenit pe deplin;

Bucurați-vă, că boala nu i s-a mai întors niciodată;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 11

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Un alt bărbat avea o fiică tânără ce avea măruntaiele măcinate de o boală pe care medicii o numeau abces, căci o infecție fără leac pusese stăpânire pe intestinele ei și nu putea dobândi vindecare de la nici un doctor, dar voi Sfinților ați fost Doctori fără de arginți prin mila lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11

Aducând tatăl pe copilă la racla cu sfintele voastre moaște și luând mirul ceresc l-a amestecat cu apă și i-a dat fiicei sale să bea, iar băutura a tăiat boala aceea ca un briceag căci copila a dat afară pe gură toată necurăția din ea, spre uimirea celor care vă laudă:

Bucurați-vă, că un altul zăcea aproape mort de neputință;

Bucurați-vă, că avea părțile ascunse ale corpului putrezite;

Bucurați-vă, că s-a uns cu mirul cel sfânt;

Bucurați-vă, că rănile i s-au tămăduit în câteva zile;

Bucurați-vă, că și durerea s-a liniștit deodată;

Bucurați-vă, că multă ușurare a primit cel pătimitor;

Bucurați-vă, că dezlegați și blestemele de nerodire, de dragoste și de spor;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 12

Cu credință și nădejde s-a apropiat de racla cu sfintele voastre moaște și un tânăr din țara Mirelor care fusese blestemat și purta în pântece un șarpe care amarnic în chinuia, luându-i toată vlaga, făcându-l să trăiască în frică și ducându-l în pragul pieirii, dar s-a uns cu mirul ce curgea fără oprire din trupurile voastre și pe loc a vomat șarpele, eliberat fiind de blestem și dând slavă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Viața voastră strălucită și vestită biruiește orice cuvânt de laudă, căci ați supus bărbăția cea duhovnicească la nemurirea faptelor, arând brazde dumnezeiești în jitnițele jertfelor omenești, și ați adunat roadele binecuvântărilor cerești drept pentru care sunteți mari făcători de minuni și Doctori fără de arginți, iar noi cu umile cuvinte vă aducem aceste cinstiri:

Bucurați-vă, cei ce ne întăriți în lupta duhovnicească;

Bucurați-vă, zdrobind capul diavolului viclean;

Bucurați-vă, alungând bolile de pântece;

Bucurați-vă, tămăduind boli grele, fără de leac omenesc atât în oameni cât și în animale;

Bucurați-vă, mari izbăvitori de cancer și de toată suferința trupească;

Bucurați-vă, că sunteți chirurgi desăvârșiți ai sufletelor împătimite;

Bucurați-vă, că îi aduceți împreună pe cei rânduiți de Dumnezeu;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Condacul 13

Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia, doime de Sfinți binecuvântați, vă rugăm mijlociți pentru noi la Dumnezeu să ne ierte păcatele, să ne tămăduiască bolile, să dezlege blestemele de dragoste, de belșug și de nerodire și să surpe uneltirile începătorului răutății, îmbrăcându-ne cu platoșa Puterii Lui ca să avem armura Duhului Sfânt, să purtăm în mâini sabia Crucii și să ne hrănim cu Sfânta Lumină, căci a Lui este slava pe care o cântăm împreună cu voi: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icosul 1

Ziditorul firii, Dumnezeu Părintele nostru, v-a ales a fi comoară pe pământ și în Cer, asemănându-vă în purtare cu Îngerii care Îl slăvesc neîncetat, lucru pentru care vă lăudăm:

Bucurați-vă, mlădițe ale aceluiași trunchi;

Bucurați-vă, prelungiri sfințite ale Raiului spre noi, cei păcătoși;

Bucurați-vă, ancore ale credinței depline;

Bucurați-vă, inimi înfierbântate de Iubirea lui Hristos;

Bucurați-vă, cei uniți prin taina cununiei și a călugăriei;

Bucurați-vă, crini nepătați de vremelnicia lumii;

Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Condacul 1

Celor ce au dus viață strălucită în căsnicie și în călugărie, care s-au asemănat prin mărimea de suflet Sfântului și Dreptului Iov, Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia ne rugăm. Iar voi, doime de Sfinți binecuvântați, mijlociți pentru noi la Tronul Sfintei Treimi, căci cu dragoste vă chemăm: Bucurați-vă, Sfinților Andronic și Atanasia, cei ce rupeți cu bărbăție legăturile întunericului și ne îmbrăcați în scut de Lumină Sfântă!

Rugăciune:

O, Sfântă pereche și preacuvioși Andronic și Atanasia, primind rostirea cuvântului nostru ca pe o mică binecuvântare, îmbunați-L pe Hristos, Dumnezeul nostru, pe care L-ați slăvit în mădularele voastre, pentru noi și pentru toți cei ce laudă pomenirea voastră de fiecare an.

Voi care aveți îndrăznire către El, rugați-L să ne izbăvească de greaua boală a cancerului, să ne tămăduiască de putreziciunea patimilor care s-au încuibat în inimile, sufletele și trupurile noastre, să ne deschidă drumurile către soțul sau soția ce s-a rânduit de Sus alungând diavolii și toate formele lui cu care ne înșeală, și să ne dea minte luminată să ajungem cu bine la sfârșitul vieții, ca să ne desfătăm cu Sfinții veșnic în Împărăția Sfintei Treimi, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor