• Cum se serbeaza pastele in Romania?
In Bucovina, fetele se duc
in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa
neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca
sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se
trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele.
•In
zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea
simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de
binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies
in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile
aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa
bine?cuvan?teaze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar
este pregatit un astfel de cos, dupa oran?duiala stramo?silor. In cosul
acoperit cu un servet tesut cu model spe?cific zonei sunt asezate, pe o
farfurie, simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (ce vor
fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata
pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi
bolnave), faina (pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi
(cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii
se asaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate,
bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa
sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se continua in familie. *
In partile Sibiului, exista obiceiul ca de Pasti sa fie impodobit un
pom (un arbust) asemanator cu cel de Craciun. Singura deosebire consta
in faptul ca in locul globurilor se agata oua vopsite (golite de
continutul lor). Pomul poate fi asezat intr-o vaza frumoasa si farmecul
sarbatorii sporeste cu o podoaba de acest fel.
• La Calarasi, la
slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru
binecuvantare, oua rosii, cozonoc si?cocosi albi. Cocosii sunt crescuti
anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii:
datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a
inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul.
Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa
slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci . Pe langa datina cosului
pascal, se mai pastreza cateva obiceiuri deosebite: ele vestesc
intampinarea Pastelui cu bucurie si dragoste pentru semeni.
• O
foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului.
Dimineata in prima zi de Pasti, copiii (pana la varsta de 9 ani) merg la
prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste
fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si
ureaza gospodarilor ?Sarbatori fericite?. La aceasta sarbatoare, pragul
casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie
sa nu fie discordie tot restul anului.
• In Arges, printre
dulciurile pregatite de Sfintele Pasti se numara covrigii cu ou (numiti
asa pen?tru ca in compozitia lor se adauga multe oua, 10-15 oua la 1 kg
de faina). Fiecare gospo?dar se straduieste sa pregateasca o astfel de
deli?catesa, care este si simbolul belsugului.
• In Banat, la
micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii
bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti(vin+paine
sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc
fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa
cu friptura de miel.
• In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se
ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori.
Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua
zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat
?hotii?, cat si ?pagubasii?. Daca aceia care au incercat sa fure toaca
nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.
• Pe
valea Crisului Alb, la Almas, toata suflarea comunei se aduna in curtea
bisericii. Femeile si fetele din localitate se gatesc in straie de
sarbatoare, si vin in curtea bisericii unde vopsesc si "impistritesc"
(incondeiaza) oua.
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
duminică, 27 aprilie 2025
• Cum se serbeaza pastele in Romania?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Se spune ca daca aceasta rugaciune pentru bolnavi este spusa cu credinta timp de 7 zile la rand, toti sfintii vor conlucra si isi vor un...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.