sâmbătă, 28 septembrie 2024

Rugăciune către Sfântul Ierarh Ierotei, Episcopul Atenei

 Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Pe învățătorul Tainelor, care s-a răpit până la cer, pe Dumnezeiescul Pavel, pe vânătorul lumii având dascăl, te-ai făcut ucenic privirii celei de sus.
Limba Apostolului Pavel cea mișcată de Duhul, grăind arătat Tainele lui Dumnezeu, aceea te-a cu­prins pe tine, fericite și te-a făcut grăitor de Dumnezeu.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Rănindu-te cu dragostea cea duhovnicească și cu cuvinte Dumnezeiești, vorbind cu Stăpânul tuturor, ai pus spre tine cuvintele cele sfințite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiind Locaș de Dumnezeu Împodobit al Luminii Celei Veșnice, Fecioară Preacurată, spală-mă, Stăpână și pe mine cel spurcat și întinat de toate păcatele.

Viața pe scurt - Sfântul Ierarh Ierotei, Episcopul Atenei (sinaxar)

Sfântul Ierarh Ierotei era unul din sfetnicii Areopagului, învățat în credința creștină și așezat episcop de Sfântul Apostol Pavel. Apoi, la adormirea Preasfintei Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu, fiind în soborul apostolesc, s-a arătat dumnezeiesc cuvântător de cântări, petrecând spre mormânt primitorul de Dumnezeu trup al Maicii lui Dumnezeu; și toți, auzindu-l și văzându-l, l-au cunoscut că este drept și cuvios. Viețuind bine, precum se cuvine unui Sfânt și placând mult lui Dumnezeu prin viața și prin cârmuirea sa, precum și prin mucenicească nevoință, și-a sfârșit alergarea.

Icoana Sfântului Ierarh Ierotei, Episcopul Atenei 4 octombrie - pravila.ro

Tradiția creștină spune că Sfântul Ierarh Ierotei a fost din Atena și era unul din cei noua sfetnici ai Aeropagului: făcea parte din sfatul cetății. A învățat credința creștină de la Sfântul Apostolul Pavel și tot acesta l-a botezat și l-a așezat episcop în Atena. A fost cel dintâi episcop creștin al Atenei. La rândul său, Sfântul Ierarh Ierotei a fost învățător neostenit Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul, căruia multe povățuiri i-a dat pe calea înțelegerii dreptei credințe, aduse de Mântuitorul Hristos, spre mântuirea și înnoirea lumii. Despre Sfântul Ierarh Ierotei se mai știe că, la Adormirea și îngroparea Maicii Domnului în Ghetsimani, când tot soborul Sfinților Apostoli era de fata, Sfântul Ierotei s-a învrednicit, în numele tuturor, să facă început cântarelor, la jalea Adormirii celei Preacurate.

Sfântul Ierarh Ierotei era cu totul înstrăinat și îndepărtat cu sufletul de cele pământești și se vedea și se auzea și la toți arătat era că Sfântul acesta este cu adevărat cuprins de dumnezeiasca raznă. Deci, viețuind bine cum îi place lui Dumnezeu și veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor